Welke printer moet ik kopen?

Het doel van de printer is heel belangrijk om in uw achterhoofd te houden wanneer u een printer gaat kopen. Wat gaat u printen? Gaat u alleen tekst printen of ook foto’s? Gaat u zwart-wit printen of ook kleur? Print u grote hoeveelheden of af en toe een velletje? Deze opties zijn belangrijk om door te nemen wanneer u een printer gaat kopen. U wilt toch een printer kopen die bij uw werkzaamheden en verbruik past.

Aanschaf Printer

All-in-one printer

Wanneer u een nieuwe printer gaat aanschaffen is het van belang om te bedenken of u alleen wilt printen of dat u liever wat meer functionaliteiten zoekt in uw nieuwe printer. Wanneer dit het geval is ben je op zoek naar een all-in-one printer. De all-in-one printers (ook wel MFP of Multifunctional printer genoemd) bieden u naast het printen ook andere functies. Denk hierbij aan kopiëren, scannen en soms faxen. Hierdoor heeft u geen aparte apparaten meer nodig voor het scannen of kopiëren van documenten. De fax functionaliteit is vaak optioneel.

Aanschaf inkjet printer Printer

Inkjet of laserjet?

De twee meest voorkomende type printers zijn de inkjet en laserjet. Het verschil zit in de afdruktechniek. Bij de inkjet wordt zoals de naam al aangeeft afgedrukt met behulp van inkt. De laserjet drukt af door toner (poeder) aan het papier te hechten. Wat betreft de afdrukkwaliteit zullen de verschillende types niet voor elkaar onder doen.

Het grote verschil zit vooral in de aanschafprijs en afdrukkosten. De inkjetprinters zijn relatief goedkoop in aanschaf maar de afdrukkosten liggen een stuk hoger dan een laserjet. Er moeten namelijk regelmatig nieuwe inkt cartridges gekocht worden. De laserprinter is relatief duur in de aanschaf maar hier zijn de afdrukkosten dan weer een stuk lager. Met een toner kunt u duizenden afdrukken maken.

De gemiddelde thuisgebruiker drukt geen duizenden pagina’s af in een korte tijd, hierdoor is de aanschaf van een laserjetprinter ondanks de lage printkosten vaak niet interessant. Voor particulieren is daarom over het algemeen een inkjetprinter de beste keus. In de zakelijke wereld zijn er juist veel laserprinters, door de lage prijs per afdruk zijn deze printers juist voor deze veelgebruikers wel interessant.

Kleur of zwart wit printer

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een kleurenprinter, er zijn echter ook printers (met name laserjet) te koop die alleen zwart-wit afdrukken kunnen maken. Controleer voor uzelf of de printer die u op het oog heeft wel in kleur kan afdrukken.

Papierformaat

Standaard zal vrijwel elke printer op A4 kunnen afdrukken. Wilt u ook af en toe op A3 kunnen afdrukken? Let er dan goed op dat de printer die u voor ogen hebt ook het A3 formaat ondersteund. Voor de meeste thuisgebruikers zal het afdrukken op A4 voldoende zijn.

Mogelijke afdrukformaten

Laserprinters kunnen vaak slechts een beperkt aantal papierformaten afdrukken. Hoe meer formaten de printer kan afdrukken, hoe duurder de printer meestal is. Ook is mogelijk om met sommige laserprinters dubbelzijdig te printen (duplex). Bekijk daarom voordat u een laserprinter gaat aanschaffen welke formaten de printer kan bedrukken en of dubbelzijdig afdrukken mogelijk is.

Aansluiting en aansturing

Printers kunnen op meerdere manier aangesloten en aangestuurd worden. U kunt een printer rechtstreeks aansluiten op een PC door middel van een USB kabel. U kunt dan vanaf de PC printopdrachten versturen of documenten inscannen vanaf de printer naar de PC. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om een printer op het netwerk aan te sluiten. Dit kan door middel van een netwerkkabel of draadloos via WiFi. Zo is de printer beschikbaar voor meerdere apparaten tegelijk. U kunt de printer dan overal in huis neerzetten en vanaf elke PC of laptop afdruktaken versturen. Afhankelijk van wat voor u de meest ideale situatie is kiest u een printer met de gewenste mogelijkheden.

Een printer met WiFi ondersteuning geeft u de meeste mogelijkheden, meer hierover vertellen we iets verder in dit artikel.

wifi printer

Mobiel printen

Éen van de volgens ons meest belangrijke functies is de ondersteuning voor mobiel printen. Met deze functie kan u vanuit een app op uw telefoon of tablet een afdruk maken. Zo hebben onder andere Epson en Brother een app die afdrukken op hun printers mogelijk maakt. Er zijn ook printers met Airprint ondersteuning, hiermee kunt u makkelijk afdrukken vanaf uw iPhone of iPad. Een aparte app heeft u in dit geval dan niet nodig. Ook Google Cloud printing geeft u de mogelijkheid om mobiel te kunnen printen. Hoewel het al veel voorkomt is de mogelijk om mobiel te printen nog niet standaard. Wanneer u hier graag gebruik van wilt maken moet u er dus bij aanschaf even goed op letten of de printer deze functionaliteit biedt.

Online opslaan

Een andere functionaliteit die u steeds vaker tegenkomt is de mogelijkheid om documenten rechtstreeks vanaf uw printer in te scannen en online op te slaan. De printer moet hiervoor ondersteuning bieden voor bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive of OneDrive. Een groot voordeel hiervan is dat u snel documenten kunt inscannen en dat deze daarna toegankelijk zijn vanaf elk apparaat dat toegang heeft tot deze online opslag.

Media Kaartlezer

Veel printers hebben tegenwoordig een cardreader ingebouwd. Hiermee kunt u foto’s van de SD-kaart uit uw fotocamera rechtstreeks afdrukken zonder tussenkomst van een PC of laptop.

Dubbelzijdig afdrukken

Sommige printers bieden de mogelijkheid om dubbelzijdig af te kunnen drukken, een erg handige functie wanneer u veel grote documenten afdrukt.

Automatische documentinvoer

Een automatische documentinvoer maakt het mogelijk om meerdere pagina’s te kopiëren of scannen. U plaatst de documenten in de ADF (Automatic Document Feeder) en laat de rest over aan de printer. Een mooie tijdbesparende optie wanneer u veel kopieert of scant.

Conclusie

Een belangrijk startpunt is om het gemiddelde aantal afdrukken per maand te bekijken (maandvolume). Op deze manier kunt u de aanschaf voor een laserprinter baseren op het gemiddelde aantal afdrukken. Wanneer u veel tekstafdrukken maakt (meer dan 50 pagina’s per week), dan is het raadzaam om een laserprinter aan te schaffen. Bekijk voor het maximaal aantal prints per maand de gebruiksindicatie van de printer. Wanneer u het belangrijk vindt om ook draadloos te kunnen printen, bekijk dan welke mogelijkheden een printer hiervoor biedt. Wanneer u op zoek bent naar een printer om foto’s mee af te drukken, dan kunt u beter voor een fotoprinter of inkjetprinter kiezen.

Zoek met behulp van dit artikel een printer uit die binnen uw eisen en wensen valt. Zoals eerder aangegeven raden we aan om een printer met WiFi functionaliteiten te kiezen. Lees voordat u de printer aanschaft nog even wat reviews door op bijvoorbeeld Kieskeurig.nl of Tweakers om te bekijken hoe deze printer anderen bevalt. Een bijkomend voordeel daarvan is dat u ook de prijzen van de verschillende aanbieders kunt vergelijken!

Heeft u vragen over een printer of wilt u persoonlijk hulp bij de aanschaf van een nieuwe printer? Neem gerust contact op met Byte Computer in Haarlem!

Keer terug naar artikelen

SNEL UW COMPUTERPROBLEMEN OPGELOST

Uw computerproblemen snel en efficient opgelost, en u hoeft de deur niet uit!

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234