Android 8.0 Oreo update

Android 8.0 Oreo

Android 8.0 (Oreo) is de opvolger van Android 7.0 (Nougat). Deze versie biedt onder andere verbeteringen op het gebied van notificaties, multitasken en accuduur. De eerste Android 8.0 Developer Preview verscheen eind maart 2017. De verwachting is dat de definitieve versie begin September 2017 beschikbaar is.

Google zelf hintte de afgelopen weken al naar de naam Oreo, en uiteindelijk is dit ook de definitieve naam geworden. Android 8.0 (Oreo) volgt Android 7.0 (Nougat) op, dat vorig jaar verscheen.

Nieuwe functies in Android

Met Android 8.0 biedt Google een flink aantal verbeteringen. Het overgrote deel verbetert het besturingssysteem op de achtergrond, maar ook aan de voorkant is ook genoeg nieuws te zien.

Google gaat met Android 8.0 Oreo niet voor een revolutie, maar voor de evolutie. De vernieuwingen in het systeem zijn voor gebruikers meer dan de moeite waard, maar op eerste oog lijkt Android 8 Oreo vooral een betere versie van Android 7 Nougat. Nieuwe ontwikkelingen in Oreo zijn onder meer picture-in-picture-ondersteuning, notificatiebolletjes, beter batterijbeheerm nieuwe emoji en een betere bescherming dankzij Google Play Protect.

Filter notificaties met notificatiekanalen

Ontwikkelaars kunnen voortaan instellen of een bepaalde notificatie binnen een specifieke categorie valt. Hiermee kunnen gebruikers in de toekomst notificaties bundelen en tegelijkertijd wegvegen. Met bijvoorbeeld een nieuwsapplicatie, dan kan er precies worden ingesteld over welke dingen wel, of juist niet een notificatie word getoont. Ook kan er voor dringende zaken worden ingesteld dat de telefoon juist wel moet trillen, terwijl minder dringende zaken geen trilling hoeven af te geven.

Zo kan er worden ingesteld dat een nieuws-app wel notificaties deelt bij technologisch of buitenlands nieuws, maar dat er geen meldinn komt bij economisch nieuws.

Daarnaast is het mogelijk om meldingen te snoozen, zodat ze na een kwartier, halfuur of uur opnieuw verschijnen. Op deze manier krijg heeft de gebruiker meer controle over de notificaties. Verder verschijnt bij notificaties nu een cirkel in het bijhorende app-icoon, zodat zonder dat het notificatiescherm hoeft te worden geopend – er kan worden gezien dat een bericht op Facebook of reactie op Instagram is ontvangen. Google noemt dat ‘notification dots’.

Iconen die zich kunnen aanpassen

Er komt ondersteuning voor een nieuw type app-icoon. Deze iconen kunnen van formaat aanpassen door te kijken naar welk apparaat er word gebruikt. Bijvoorbeeld: het kan zijn dat iemand anders ronde iconen te zien krijgt vanwege het feit dat het een ander toestel of andere launcher is.

Google play protect

Google Play Protect

Misschien wel belangrijker is het feit dat Android 8.0 veel meer nadruk legt op veiligheid. De afgelopen jaren is het platform vaker negatief in het nieuws geweest vanwege problemen met malware, meestal veroorzaakt door malafide apps die binnen of buiten Google Play om werden geïnstalleerd. Google Play Protect is een verzameling services die erop gericht is Android-apparaten met toegang tot Google Play beter te beschermen. De functie maakt gebruik van machine learning om apps te scannen. Is er iets niet in de haak, dan zal Protect voorkomen dat de app wordt geïnstalleerd of deze verwijderen.

Beperkt accuverbruik op stand-by

Zelfs als een toestel op stand-by staat, zijn veel apps nog altijd actief. Google wil het stroomverbruik van deze apps terugdringen en heeft daarom drie categorieën van activiteit geïdentificeerd. Zo zijn er de zogeheten ‘implicit broadcasts’; apps die met elkaar communiceren op de achtergrond. Ook zijn er veel apps die ook op de achtergrond de locatie bijhouden.

In Android Oreo stellen ontwikkelaars een limiet in voor hoe vaak een app deze verzoeken indient op de achtergrond. Zo is het eigenlijk onnodig dat een app ‘s nachts om de paar minuten om de locatie vraagt. In dat geval krijgt de applicatie enkel de laatst bekende locatie. Dankzij ‘background limits’ verbruiken apps straks nog maar nauwelijks stroom op de achtergrond.

Picture-in-picture-modus

Google beloofde met Android 7.0 al ondersteuning voor picture-in-picture, maar deze functie ontbrak uiteindelijk in de definitieve versie. In Android 8.0 Oreo is het eindelijk mogelijk om een video te bekijken terwijl er in een andere app gekeken wordt. bijvoorbeeld kijkt u iets op YouTube, dan verdwijnt dit in een klein venster wanneer er naar de WhatsApp- of Facebook-app word geschakelt. Klaar met de video, dan swiped u deze zo weg.

In het begin zal de picture-in-picture-modus alleen beschikbaar zijn in YouTube (Red), Netflix en Google Maps. Op termijn moeten ook andere apps volgen.

Android oreo update

Android Formulieren automatisch invullen

Een andere fijne vernieuwing van Android Oreo is Autofill ofwel automatisch invullen. Dit werkt op dezelfde manier als in Google Chrome, waar namen en wachtwoorden automatisch worden onthouden, zodat u bij het inloggen niet telkens uw gegevens hoeft in te vullen. Ontwikkelaars kunnen de optie gemakkelijk aan hun apps toevoegen, zodat adressen en gebruikersnamen automatisch worden ingevuld.

Slimmer selecteren en zoeken

Ook handig is dat Android 8.0 slimmer omgaat met de teksten die zijn geselecteert. Wanneer u iets selecteert, bijvoorbeeld een adres of telefoonnummer selecteerd, dan kunt u met een tik gelijk door naar Google Maps of de telefoon-app. Bovendien hoeft u niet meer moeilijk te doen om de juiste woorden te selecteren; Android 8.0 denkt mee en selecteert automatisch alle relevante informatie.

Android Go: voor budgettelefoons

Met Android Go introduceerde Google tijdens I/O 2017 wederom software die geoptimaliseerd is voor minder krachtige smartphones. Go is te vergelijken met Android One, dat in 2015 is uitgebracht, en richt zich ook weer op opkomende markten. Deze versie van Android heeft een eigen reeks Google-apps. Die gebruiken minder geheugen en data dan de reguliere varianten. De apps hebben opties om data te besparen, zoals het downloaden van YouTube-video’s via wifi.

Betere samenwerking met Chromebooks

Steeds meer Chromebooks kunnen overweg met Android-apps, maar doordat die voor touchscreens zijn geoptimaliseerd, zorgt dit ervoor dat ze op laptops lastig te bedienen zijn. Android Oreo brengt hier verandering in door apps ook te laten werken met de pijltjes- en tab-toets op het toetsenbord van een Chromebook. Een welkome verbetering voor wie een Chromebook in huis heeft.

Dat de vernieuwingen op het eerste oog niet gigantisch spectaculair zijn, kan worden gezien als een compliment voor Google. Android is inmiddels behoorlijk ver ontwikkeld en de stappen die Google moet maken om het systeem te verbeteren worden steeds kleiner. Bij Apple is een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar. Het binnenkort te lanceren iOS 11 bevat ook veel kleine verbeteringen, maar niets schokkends.

Android 8.0 release

In maart 2017 verscheen de eerste voorlopige versie van Android Oreo. Tijdens Google I/O 2017 werd een bètaversie uitgebracht.

Wie krijgt als eerste een Oreo?

Zoals altijd krijgen niet alle smartphones tegelijk de Android Update. Als eerste zijn onder andere altijd Google’s eigen toestellen aan de beurt. Voor andere toestellen zal het wat langer duren, aangezien het systeem vaak per model aangepast moet worden voor de user interface op het toestel. Smartphones die draaien op de standaard Android versie zullen sneller de update kunnen krijgen. Het is nu wachten op aankondigingen van de smartphonemakers over wanneer de Android 8.0 Oreo update beschikbaar zal zijn.

In dit overzicht een rijtje met welke smartphones Android 8.0 Oreo zullen ontvangen. Sommige fabrikanten hebben dat namelijk al bevestigd.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Keer terug naar artikelen

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

Direct weer aan de slag?

Het is heel vervelend als u computerproblemen heeft! Maar wat nu? Onze computerservice zal er zorg voor dragen dat u zo snel mogelijk weer kunt werken met uw computer. De computer problemen worden voor u op zeer korte termijn opgelost. Wij zijn ervan overtuigd dat wij u bij elke computerstoring van dienst kunnen zijn.

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234