Apple IOS 11 update

Apple iOS 11 update

Omdat smartphones in het algemeen elk jaar kleine stappen maken, is het lastig om het grotere plaatje van de vooruitgang op de smartphonemarkt te zien. Bij iOS 11 is dat eindelijk weer eenvoudiger. Zowel aan de interface als onder de motorkap is flink wat veranderd.

Interface: een nieuwe look

Er zijn wijzigingen die werken op alle apparaten en wijzigingen die alleen werken op de iPad. De iPhone krijgt diverse kleine en grote interface-elementen die er anders uitzien.

Het belangrijkste is uiteraard het nieuwe notificatiesysteem. Een veeg naar beneden vanaf de bovenkant van het scherm gaat niet langer naar een notificatiecentrum, maar simpelweg naar het vergrendelscherm. Door vervolgens weer omhoog te vegen kunnen de notificaties worden geraadpleegd die al eerder zijn gezien.

Links zit het scherm met widgets, zoals dat ook op het lockscreen het geval is. Die kunnen worden ingericht naar wens, maar Apple zet er standaard al een hoop neer. De widgets staan ook nog steeds op het scherm links van het meest linkerhomescreen.

iOS 11

Vernieuwd Bedieningspaneel

Een grote verandering is het Bedieningspaneel, dat voortaan het volledige scherm inneemt met verschillende blokken. Zo hebben gebruikers meer mogelijkheden om dit naar eigen smaak aan te passen. Om muziek te regelen, hoeft u niet langer meer naar links te vegen, omdat dit nu bij alle andere instellingen staat. Hier heeft Apple ook andere nieuwe functies toegevoegd, zoals een opnameknop waarmee u snel een opname van uw scherm kunt maken en delen.

Er zitten ook veel kleine wijzigingen in de interface, zoals animaties en het uiterlijk van bijvoorbeeld het instellingenmenu.

Niet storen tijdens het rijden

Interessant is een do not disturb for driving-modus. Een iPhone kan herkennen wanneer u aan het rijden bent en zet dan - als u wilt - automatisch het scherm uit.

In de toggles kunt u de functie Niet Storen Tijdens Rijden aanzetten; dit kan ook automatisch inschakelen als u de iPhone verbindt met een bluetooth-systeem in de auto. U krijgt dan geen notificaties binnen en hij reageert automatisch op iMessage-berichten. Ondersteuning voor WhatsApp of andere chatapps is er nog niet, al blokkeert hij simpelweg alle meldingen, dus ook die.

Diverse partijen zijn hier al mee bezig. Zo bouwde Samsung eerder ook al een app die dit bewerkstelligde, In-Traffic Reply. Het is dus binnenkort standaard onderdeel uit van iedere iPhone. U hoeft er zelf niets meer voor te doen, behalve toestemming geven.

Nieuwe Siri

iOS 11 siri

Apple heeft in 2017 grootse plannen voor de spraakassistent. Zo wordt betere machine learning gebruikt zodat Siri de context van een zin beter kan verwerken en u beter verstaat.

Siri gaat ook natuurlijker klinken. In het Engels krijgt Siri een mannenstem en de Nederlandse Siri heeft er een vrouwenstem bijgekregen. Een andere handige vernieuwing is dat u nu kunt typen met Siri. Hierdoor hoeft u niet per se uw stem te gebruiken om de assistent op te roepen of een vraag te stellen. Handig als liever niet hardop tegen Siri praat.

Nieuw ontwerp Apple Store

De App Store krijgt met iOS 11 een volledig nieuw design. De app-winkel is vanaf de grond opnieuw opgebouwd en heeft een kaarten-ontwerp, dat vlotter en intuïtiever oogt dan het oude ontwerp.

Nieuw is het Today-tabblad, dat dagelijks wordt bijgewerkt met nieuwe apps en informatie. Elke dag is er een ‘App van de Dag’ en een ‘Game van de Dag’. Daarnaast zijn dagelijkse lijsten in verschillende thema’s.

Door het nieuwe ontwerp zijn ook in-app aankopen te bekijken voordat u een app downloadt. Bij games wordt de informatie verrijkt met meer informatie, zoals ‘Let’s Plays’ van gebruikers die laten zien hoe het spel werkt. Daarnaast toont Apple onder de app-titel meteen meer informatie, zoals de score, de plek op de ranglijst en gewonnen prijzen.

Ontwikkelaars kunnen in de nieuwe App Store gericht op recensies reageren. Daarnaast wordt het mogelijk om apps gefaseerd uit te rollen, om te zorgen dat de gebruikers het systeem niet direct enorm belasten.

Bestandsbeheer? Ja bestandsbeheer!

Apple heeft een bestandsbeheerder toegevoegd aan iOS. Die functie, waar gebruikers zo ongeveer sinds de eerste iPhone om vragen, zit nu voor het eerst op iPads en iPhones. Het is een doorontwikkeling van iCloud Drive. Het geeft u geen toegang tot het hele bestandssysteem van iOS

Het klinkt simpel, maar er is een goede reden waarom Apple dit niet eerder heeft gedaan. Vanwege de sandboxing van apps in het besturingssysteem is het niet makkelijk om zomaar data te verplaatsen zonder dat dat gevolgen heeft voor de beveiliging van die data.

IPad

Voor de iPad zitten er nog meer wijzigingen in iOS 11. De belangrijkste is wellicht het dock. Niet alleen passen er nu veel meer apps in, iOS zet er standaard recente apps in en bovendien is het altijd op te roepen met een veeg naar boven vanaf de onderkant. Dat is erg handig, want daardoor kunt u vanuit elk venster snel naar veel andere apps springen zonder terug te hoeven naar het homescreen.

Als u vanaf het dock nog verder naar boven veegt, komt u in het nieuwe venster voor multitasken. Dat menu kunt u ook bereiken met een dubbeltik op de homeknop. Daarin vind u alle apps die openstaan en alle toggles van het Bedieningspaneel. Het is een zeer slim bedacht interface. Als u vensters heeft met verschillende apps in splitscreenview, dan staan die samen in dat overzicht. Als u bijvoorbeeld een iets aan het kopiëren was vanaf een website naar notities, dan kunt u daar op een later moment mee verdergaan.

ARkit & Augmented reality

In iOS11 zit ARkit, een manier voor ontwikkelaars om apps te maken die gebruikmaken van augmented reality en dus data over het camerabeeld heen kunnen leggen. ARkit-apps kunnen bovendien gebruikmaken van de omgeving, die door iOS wordt gescand om diverse objecten te onderscheiden.

De eerste toepassing waar veel mensen aan denken bij augmented reality, is Pokémon Go en Apple liet op hun ontwikkelaarsconferentie inderdaad een demo zien van die game met ARkit. Daarmee staan de pokémon dus vast op een plek in de echte wereld.

Apps voor ARkit komen op een later moment uit; ontwikkelaars zijn er nu mee bezig. Daarbij moet u denken aan spelletjes die u kunt spelen op uw eigen tafel, toepassingen waarbij u meubels in uw woonkamer kunt zetten om te kijken hoe het staat en apps om metingen uit te voeren. Apple laat het werken met bestaande hardware: de iPhone 6s-serie, SE en iPhone 7-serie. Daarmee hebben in één klap honderden miljoenen mensen een telefoon in handen die augmented reality ondersteunt

Kleinere foto's & compressie

Een andere grote wijziging is een betere compressie voor de opslag van foto's en video's. IOS 11 slaat foto's op als heic-bestand, in High Efficiency Image Format. Video's slaat hij op als h265. Het gevolg van opslag in heic en h265 is dat beeldmateriaal minder ruimte inneemt; het kan tot 25 procent schelen bij hetzelfde beeldmateriaal. Vooral voor mensen die krap in hun opslagruimte zitten, kan dat een enorme uitkomst zijn.

Tot slot

Het is duidelijk dat iOS 11 een flinke update is. Op het gebied van de interface zijn de wijzigingen groot en vooral een iPad zal u anders gebruiken nadat u er iOS 11 op hebt gezet. Veel van de wijzigingen maken voor het gebruiksgemak niet veel uit, maar sommige zijn handige verbeteringen. Vooral het wisselen tussen apps is een stuk makkelijker en beter geworden op een iPad.

iOS 11 releasedatum

iOS 11 kwam na de onthulling op 5 juni direct beschikbaar voor ontwikkelaars. De officiële iOS 11 releases voor algemene gebruikers is in de herfst van dit jaar, maar tot die tijd kunnen ze al aan de slag met publieke bètaversies. Hiervoor dient u zich eerst aan te melden voor het testprogramma van Apple.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Keer terug naar artikelen

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

SNEL UW COMPUTERPROBLEMEN OPGELOST

Uw computerproblemen snel en efficient opgelost, en u hoeft de deur niet uit!

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234