Het maken van een goede back-up is belangrijk!

Belang van een back-up

Een back-up is van zeer groot belang omdat uw (bedrijfs)data niet verloren mag gaan. Elk jaar weer raken vele mensen hun data kwijt door bijvoorbeeld diefstal, brand, waterschade, een virus of een gecrashte opslagschijf. Dit terwijl het tegenwoordig gemakkelijk te voorkomen is door zoiets simpels en goedkoops als externe schijf of een online back-up account.

Beter voorkomen dan genezen dus!

Dat het kwijtraken van onvervangbare gegevens een nachtmerrie is, mag duidelijk zijn. Beter voorkomen dan genezen dus! Het probleem is dat lang niet iedereen regelmatig zijn back-ups maakt: omdat dit klusje tijd kost en regelmatig moet worden uitgevoerd, wordt het gemakkelijk op de lange baan geschoven.

Offline back-up

Om thuis een back-up te maken is het handig om een externe harde schijf aan te schaffen. Zo'n extra disk is niet zeer duur, eenvoudig aan te sluiten, en biedt veel opslagruimte voor documenten, foto's en muziek. Voor het automatisch maken van backups kunt u gebruik maken van Windows, of van een apart back-up programma zoals Syncback of Fbackup. In beide gevallen stelt u zelf in welke mappen en bestanden worden gekopieerd. Daarna wordt op gezette tijden, geheel automatisch een back-up gemaakt. Een back-up programma werkt op de achtergrond: u merkt er weinig van. Om de backup te maken moet de computer en de externe hardeschijf wel aanstaan.

NAS back-up

Voor het maken van een back-up is het mogelijk een externe harde schijf gebruiken. Dit is echter vaak wel handmatig werk, waarbij de schijf altijd moet zijn aangesloten op de laptop of pc. Met een NAS kan dit automatisch en heel vooral veel eenvoudiger. Daarnaast is het maken van een back-up maar één van de opties die mogelijk zijn met een NAS. Zo is het ook mogelijk om, data delen met anderen, altijd bij bestanden via internet, media streamen en nog veel meer.

Kies dan wel bij voorkeur voor een nas met tenminste twee harde schijven die gespiegeld worden via raid1, daarmee bent u verzekerd van twee in real-time bijgehouden exact gelijke schijfkopieën.

SyncBack: Synchroniseren en back-uppen

Bent u op zoek naar een goede back-upoplossing voor bestanden of wilt u documenten, foto’s en andere zaken synchroniseren naar een externe harde schijf. Dan is SyncBack zeer de moeite waard. Het programma is eenvoudig in te stellen en kent daarnaast een uitgebreide expertmodus. Het basisprincipe is simpel. Geef op of u bestanden wilt back-uppen of synchroniseren. Bij een back-up worden bestanden van A (bron) naar B (doel) gekopieerd. Als u synchroniseert gebeurt het kopiëren en wissen in twee richtingen. Synchroniseren is handig als u bijvoorbeeld bestanden op een externe schijf zet en deze op een andere computer op de schijf wilt bewerken. Bij thuiskomst worden wijzigingen over en weer doorgevoerd door SyncBack.

SyncBack

SyncbackFree website.

Online Backup

Cloud Back-up

Een online backup is extra veilig omdat de fysieke locatie van uw backup data volledig gescheiden is van de fysieke locatie van uw originele data. Bij een calamiteit kunt u eigenlijk gelijk weer aan de slag. Via het internet wordt u backup terug gezet en u kunt binnen de korste tijd weer verder, en uw data loopt geen gevaar. Het restoren van uw data kan vanaf één enkel bestand tot een gehele database. Er zijn verschillende aanbieders van online opslagdiensten, de grootste spelers op dit gebied zijn Dropbox, Google met Google Drive, Microsoft met OneDrive en Apple met iCloud.

Dropbox en OneDrive back-up alternatief

Alle gegevens opgeslagen op één centrale plek. Erg handig om uw collectie films, foto’s en documenten in de cloud op te slaan. Door een online back-up te maken verliest u nooit meer data door gecrashte computers of vervelende virussen die uw computer dusdanig ontregelen dat de gegevens verloren gaan. Met een online back-up diensten bent u verzekerdf van toegang tot alle data, waar en wanneer u maar wilt! Of de backup software nu voor privé of zakelijke doeleinden word gebruikt, maakt niet uit

Er zijn diverse aanbieders van online back-up diensten, bekijk deze hieronder

Back-up vergelijker

Back-up voor het MKB

Sla uw (bedrijfs)gegevens veilig op, dankzij een online back-up. Zowel uw bestanden, administraties als emailberichten zijn van groot belang voor de continuïteit van uw onderneming. Zorg ervoor dat u hier altijd de beschikking over heeft, ook na een eventuele calamiteit die schade toe heeft gebracht aan harde schijven of een server.

Maak gebruik van een online back-up, binnen de back-upstrategie die u hanteert. Voorkom schade door corruptie, brand of diefstal en zorg er bovendien voor dat uw bestanden dankzij een internetverbinding altijd en terug te halen zijn.

Wat is voor u de beste back-up keuze?

Dat het verstandig is een kopie van uw bestanden op een andere plek dan uw computer te bewaren, staat vast. Of u vervolgens kiest voor een externe harde schijf of de mogelijkheid online, is een persoonlijke keuze. Wilt u overal bij uw bestanden kunnen en kiest u voor online opslag, in de cloud, dan hebt u verschillende mogelijkheden.

Uw keuze is dan vooral afhankelijk van de apparaten en de diensten die u al gebruikt. Beschouwt u uzelf als een beginnende computergebruiker, maar ziet u de voordelen van een online back-up? Begin bijvoorbeeld met een back-up van uw belangrijkste bestanden op een eigen externe harde schijf. Dan kunt u de online mogelijkheden eerst verkennen voordat u uw back-up daar ook daadwerkelijk plaatst.

Gaat u nu op de juiste manier met uw data om? Hoe betrouwbaar is uw backup nu? Wat kost uw backup nu, ....en als het onverhoopt toch eens misgaat?

Wij gaan graag met u het gesprek aan omtrent uw backup voorziening. Neem gerust contact op. Onze gegevens vindt u op de website.

Keer terug naar artikelen

Direct weer aan de slag?

Het is heel vervelend als u computerproblemen heeft! Maar wat nu? Onze computerservice zal er zorg voor dragen dat u zo snel mogelijk weer kunt werken met uw computer. De computer problemen worden voor u op zeer korte termijn opgelost. Wij zijn ervan overtuigd dat wij u bij elke computerstoring van dienst kunnen zijn.

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234