Uw computer beschermen tegen virussen en malware

Computervirus bescherming

Uw computer tegen virussen beschermen is absolute noodzaak wanneer uw computer met het internet is verbonden. En dat is vaak iedere computer in zo goed als alle huishoudens tegenwoordig. Toch komt het nog geregeld voor dat computergebruikers niet goed genoeg beseffen wat voor een gevaar niet alleen de computer loopt, maar ook zijzelf als de computer niet voldoende beschermd is tegen virussen.

Uw computer goed beschermen is absoluut noodzakelijk. Want cybercriminelen maken iedere dag weer slachtoffers. En u zou zomaar de volgende kunnen zijn als u onvoldoende aandacht besteedt aan het beschermen van uw computer tegen virussen, spyware en malware.

Overigens zijn virussen en spyware niet de enige soorten kwaadwillende software die zich ongezien op uw computer probeert te nestelen. En behoren zelfs vaak nog tot de minst bedreigende soorten malware.

Malware

De term malware is een samentrekking van de Engelse woorden malicious en software, oftewel: kwaadwillende of schadelijke software. Deze verzamelnaam wordt gebruikt voor allerlei soorten programma’s die door cybercriminelen worden ingezet om schade aan te richten op uw computer.

Virus

Een klein programma dat zelfstandig functioneert, maar meelift in een ander programma om zich te verspreiden en computers te besmetten. Als het besmette programma wordt geopend, wordt automatisch het virus geactiveerd. Onschuldige virussen richten weinig schade aan, maar agressieve typen kunnen uw bestanden, programma’s en soms zelfs apparatuur vernielen.

Wormen en spyware

Ook populair zijn wormen en spyware. Een worm is een zelfstandig opererend programma dat zichzelf eenvoudig kan verspreiden via internet en vooral de computer binnendringt via veiligheidsgaten in programma’s, zoals Adobe Flash, Internet Explorer en Windows. Vaak wordt een worm gebruikt om hackers via een achterdeur stiekem toegang tot een computer te geven. Uw computer kan dan worden gebruikt om andere computers aan te vallen.

Spyware zijn schadelijke programma’s die u bespioneren tijdens het werken op- en surfen met uw computer. Deze software kan bijvoorbeeld al uw toetsaanslagen of de adressen van websites die u bezoekt doorsturen naar ongewenste personen.

Ransomware

Ransomware is een vorm van malware die wordt gebruikt als chantage middel. Het woord 'ransom' betekent in het Nederlands 'gijzeling', en dat is precies wat ransomware doet. De ransomware blokkeert applicaties, data of het volledige systeem. Cybercriminelen proberen eindgebruikers op die manier geld af te troggelen. Als de computer, netwerk of server besmet raakt met ransomware dan worden systemen onbruikbaar totdat er ‘losgeld’ is betaald.

Wat een virus op uw computer voor een gevolgen kan hebben

Met het internet tot onze beschikking is het mogelijk om heel veel zaken via het onze computer af te handelen. Bijvoorbeeld spullen kopen en betalingen verrichten met internetbankieren. Het zal u niet verbazen dat internetcriminelen graag misbruik willen maken van het feit dat u via uw computer uw geld aan het uitgeven bent. En dat gebeurt dan ook!

Maar zelfs wanneer een virus niet achter uw geld aan zit, dan zijn er nog genoeg mogelijkheden over om lange tijd geld te verdienen met uw computer en uw persoonsgegevens zonder dat u er erg in heeft.

Dit kan bijvoorbeeld door het achterhalen van interessante en persoonlijke gegevens, zoals aandelen of gegevens van het bedrijf waar u voor werkt. Malware en Spyware is in staat tot het achterhalen van uw inloggegevens voor verschillende websites, denk hierbij aan uw creditcard of uw paypal account.

Ook zijn uw persoonsgegevens, zoals uw e-mailadres, veel geld waard. En ook met uw internetgedrag kunnen louche internet marketeers hun voordeel doen. En dus worden dergelijke gegevens voor veel geld verkocht.

Ook kunnen diverse malware programma's er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw computer onderdeel wordt van een netwerk waarmee grote hoeveelheden spam worden verstuurd. Tevens kan een dergelijk netwerk ingezet worden om aanvallen uit te voeren op belangrijke websites en webdiensten, om ervoor te zorgen dat deze niet langer beschikbaar zijn voor hun gebruikers. Dit word ook wel een Botnet genoemd.

U zou dus zonder dat u er erg in hebt, deel aan het nemen kunnen zijn aan criminele activiteiten op het internet.

Computervirus bescherming

De computer op de juiste manier beschermen tegen virussen

De enige manier om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van dergelijke praktijken, is zorgen voor voldoende bescherming tegen virussen en andere malware.

Uw computer beschermen tegen virussen begint eigenlijk bij uzelf. Door uzelf te weerhouden van het bezoeken van websites waar porno, illegale software, muziek en films worden aangeboden, voorkomt u vaak al een hoop ellende.

Open geen e-mailberichten van afzenders die u niet kent. Open ook geen e-mailbijlagen die u niet herkent. Veel virussen zitten verborgen in e-mailbijlagen en verspreiden zich zodra u de bijlage opent. Bijlagen waarvan u van te voren niet wist dat u ze zou ontvangen, kunt u daarom beter niet openen.

Kijk goed uit met software die gratis, maar niet als open source softwareproduct of als gratis proefversie, wordt aangeboden. Zeker wanneer dergelijke software gratis mogelijkheden biedt die bijna te mooi zijn om waar te zijn dan is het negen van de tien keer ook zo!

De software zal dan op het eerste gezicht wellicht doen wat het beloofd, maar tegelijkertijd wordt er een virus of andere malware mee geïnstalleerd op uw computer, dat niet veel goeds met uw computer in petto heeft.

Natuurlijk is er ook gratis programmatuur wat zijn werk wel goed doet, maar dat is goed zoeken!

Een goed Antivirus software pakket

antivirus software

Bovendien is het zaak uw computer tegen virussen te beschermen met goede antivirus software. Goede antivirus producten zijn onder andere: Kaspersky antivirus, Bitdefender , Hitmanpro en Esset antivirus.

De ontwikkelaars van deze producten hebben jarenlang ervaring met de bestrijding van virussen en andere criminele internetactiviteiten en doen constant research naar nieuw ontdekte virussen en hun ontelbare varianten. Hierdoor kunnen juist deze software makers zorgen voor een product dat ook nog onbekende virussen zal weten te herkennen en onschadelijk zal kunnen maken.

Het is dus enorm belangrijk dat uw virusscanner ten alle tijden up-to-date is!

Virusscanners vergelijken

Er bestaan veel gratis en betaalde virusscanners die we hier niet allemaal kunnen bespreken. Het onafhankelijke Duitse testorgaan AV-TEST voelt alle virusscanners regelmatig aan de tand en vergelijkt de programma's op basis van bescherming, snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Wilt u de virusscanners zelf eens vergelijken? Ga naar de website van AV-TEST.

Zorg er altijd voor dat u slechts één antivirus programma op uw computer hebt staan. Uw computer beveiligen met meerdere antivirus producten zorgt er niet alleen voor dat uw computer traag wordt, maar zorgt er tevens voor dat uw computer juist minder goed beschermd is tegen virussen.

Tot slot: pas wel op voor valse antivirusscanners. Ga nooit in op aanbiedingen op websites waarbij zogenaamd virussen op uw computer gevonden zijn en u een gratis scan aangeboden wordt, meestal via een pop-up venster. Hierbij wordt vaak juist malware op uw computer geïnstalleerd!

Hou software up-to-date

Installeer alle nieuwe Windows-updates. Microsoft brengt regelmatig speciale beveiligingupdates uit die u helpen uw computer te beschermen. Deze updates voorkomen aanvallen van virussen en andere computeraanvallen door mogelijke gaten in de beveiliging van Windows te dichten. Zorg dat Windows deze updates ontvangt door automatische updates voor Windows in te schakelen.

Een van de grootste gevaren voor pc- en Mac-gebruikers zijn tegenwoordig verouderde, onveilige browser-plugins als Flash, Java en Adobe Reader. Via gaten in Flash, Java, Adobe Reader en Silverlight dringen kwaadwillenden uw computer binnen. Als u oude versies van plugins gebruikt dan loopt u een reëel gevaar dat u ongemerkt malware op uw apparaat krijgt.

Internetcriminelen zijn namelijk constant op zoek naar zwakheden in Windows, software en in uw browser, om er misbruik van te kunnen maken.

Wij gaan graag met u het gesprek aan omtrent uw virusbeveiliging. Neem gerust contact op. Onze gegevens vindt u op de website.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Keer terug naar artikelen

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

SNEL EN VEILIG WEER AAN DE SLAG?

U wilt weer een snelle, virusvrije computer? En veilig blijven werken in de toekomst? Laat een expert van Byte Computer Haarlem naar uw computer kijken

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234