Help mijn printer werkt niet meer

Printer defect

Kijk eerst naar de printer zelf

Als uw printer het niet meer doet, is het verstandig eerst te kijken naar de printer zelf. De meeste nieuwere printers hebben een klein display (scherm). Hierop wordt aangegeven of de inkt of het papier op is. Ook kan er een vel papier vastgelopen zijn, of zijn de printkoppen vuil.

Is dit allemaal in orde? Zet dan de printer uit, wacht even en zet hem daarna weer aan. Soms werkt uw printer daarna gewoon weer. Mocht dat niet het geval zijn, lees dan verder.

Dat de printer niet meer werkt ontdekt u meestal op een moment dat u de printer juist het hardst nodig heeft. Wist u trouwens dat problemen met printen zich juist vaak voordoen wanneer u de printer niet regelmatig gebruikt? De oorzaak hiervan is dat door het weinige gebruik inktresten uitdrogen in de printkop.

Moderne inkjet printers beschikken, om problemen met printen te voorkomen over een zelfreinigingsprogramma dat is opgenomen in de software van de printer. Duurdere inkjet printers houden zelf bij hoe lang de printer niet in gebruik is geweest en starten automatisch met het schoonmaakprogramma als de printer na lange tijd weer in gebruik genomen wordt.

Echter, wanneer u een inkjet printer meerdere malen per week gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele problemen bij het printen door het uitdrogen van de printerinkt.

Inkjet printer werkt niet

Verkeerd uitzetten printer

Het verkeerd uitzetten van de printer kan ervoor kan zorgen dat de printer niet meer print zoals zou moeten. Sommige mensen gebruiken een stekkerdoos met een schakelaar waarmee ze in een keer alle apparatuur die erop aangesloten is kunnen uitschakelen.

Wanneer u op deze manier de printer uitschakelt, heeft deze geen tijd de printkop te "parkeren". Het niet kunnen parkeren van de printkop heeft versneld uitdrogen van de printerinkt tot gevolg. Schakel de printer dan ook altijd uit met behulp van de aan/uitknop op de printer.

Als de inkt is uitgedroogd zult u dit merken door vage vlakken en strepen in de afdruk. Bij een moderne printer kunt u volstaan door het reinigingsprogramma één of meerdere malen aan het werk te zetten, tussendoor afgewisselt met het maken van een (test)afdruk.

Als het schoonmaakprogramma niet helpt zou het aanschaffen van een nieuwe inktcartridge de problemen met de printer kunnen oplossen

Het papier loopt vast in de printer.

Indien het printpapier in uw printer vastloopt, kan dit meerdere oorzaken hebben. Meestal ligt dit aan het papier dat gekreukeld is, een te dikke stapel papier, te zwaar papier, papier dat scheef in de printer ligt of dat de printer meerdere vellen tegelijk pakt.

Oplossing: plaats alleen papier in de printer dat nog glad is en schud een nieuwe stapel papier uit om te voorkomen dat de vellen aan elkaar plakken. Neem bij blijvende problemen contact op met de printerfabrikant. Mogelijk is het papierdoorvoermechanisme defect.

Printer papier

Printer software verwijderen

Indien alle bovenstaande oplossingen niet werken, kunt u de software van de printer verwijderen en daarna opnieuw installeren. Koppel een printer die werkt via een kabel eerst los van de computer. Maak daarvoor de aansluiting van de printer naar de computer los.

Bij een wifi printer kunt u het best de wifi op de printer uitzetten om de verbinding met de computer te verbreken

Verwijder de bij uw printer behorende software via het configuratiescherm.

Start, wanneer de desbetreffende software is verwijderd, de computer opnieuw op.

Printer software opnieuw installeren

Nadat u de software hebt verwijderd, moet u de software opnieuw installeren. Werkt de printer via een kabel, installeer de software eerst opnieuw volgens de bij de printer meegeleverde aanwijzingen en sluit vervolgens pas de printer aan. U kunt meestal terecht op de website van de fabriekant van uw printer voor de nieuwste software/drivers van uw printer. U kunt op de website opzoeken welke software/drivers u moet downloaden en kunt dat vervolgens ook doen via de website.

In bijna alle gevallen doet de printer na deze nieuwe installatie het weer. Is dat niet het geval, dan is de printer waarschijnlijk defect.

Keer terug naar artikelen

SNEL UW COMPUTERPROBLEMEN OPGELOST

Uw computerproblemen snel en efficient opgelost, en u hoeft de deur niet uit!

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234