Microsoft Windows 10 S

windows 10S

Microsoft heeft op een persconferentie een versie van Windows 10 uitgerold die vooral gericht is op studenten en educatie. Windows 10 S draait vanaf deze zomer ook op PC's en laptops die speciaal gebouwd worden voor het nieuwe besturingssysteem.

Windows 10 S is een afgeslankte versie van Windows 10 voornamelijk gericht op leeromgevingen. Het besturingssysteem draait alleen apps uit de Windows Store, net als het oude Windows RT. Het idee hierachter is dat het platform makkelijker te beheren en veiliger is.

De applicaties draaien in containers, wat ook de beveiliging ten goede moet komen. Als een scholier een applicatie van buiten de Windows Store wil installeren, verschijnt er een waarschuwing dat dit uit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk is.

Het bedrijf gaat hiermee de concurrentie aan met Google's Chrome OS en de bijbehorende Chromebooks. Windows 10 S is centraal te beheren door administratoren en moet direct uit de doos binnen enkele minuten volledig te configureren zijn met behulp van een USB-stick. Ook heeft Microsoft aangekondigd dat alle Office-producten, waaronder Word, Excel en Powerpoint, binnenkort naar de Windows Store komen.

Waarom kiezen voor dit systeem gaan in plaats van voor de normale versie van Windows 10? Wij leggen in dit artikelde verschillen uit.

Verschillende versies windows 10

Wat is Windows 10 S?

Windows 10 S is een versie van Windows 10 die alléén applicaties kan draaien die uit Microsoft's Windows Store komen. Traditionele desktop software kan werken op Windows 10 S maar alleen als de ontwikkelaar deze aanbiedt in de Windows Store.

Microsoft zegt dat het nauw samenwerkt met softwarepartners om compatibiliteit aan te bieden en heeft zelf al aangegeven dat het binnenkort de volledige Office 365-suite beschikbaar maakt via de Store. Het is voorlopig afwachten of Windows 10 S ontwikkelaars eindelijk dat extra duwtje in de rug zal geven om hun software via de Store aan te bieden.

En als ik desktop software wil draaien?

Simpel: Dat kan niet, tenzij deze wordt aangeboden als Windows Store app. Wanneer u toch software vanaf een andere bron dan de Windows Store probeert te downloaden en installeren, zal Windows 10 S een melding presenteren dat dit niet mogelijk is. In sommige gevallen zal het besturingssysteem bovendien gelijkaardige applicaties suggereren die wel beschikbaar zijn in de Store.

Microsoft is er van overtuigd dat na verloop van tijd steeds meer compatibele apps zullen worden toegevoegd aan de Store. Het heeft alle tools in huis voor ontwikkelaars om dat proces zo pijnloos mogelijk te maken en hoopt dat Windows 10 S ook voor de nodige motivatie zal zorgen.

Wat hardware betreft, zijn er weinig verschillen met Windows 10 Pro. De meeste randapparatuur die nu al in Windows 10 werkt, blijft ook werken in Windows 10 S, maar mogelijk met beperkte functionaliteit. Ook hier is het nog even afwachten tot Windows 10 S breder beschikbaar is om gedetailleerde informatie te krijgen.

U zou eventueel ook tegen problemen aan kunnen lopen met het verbinden van wat oudere randapparatuur, zoals printers. Hardware die met Windows 10 werkt, zou best kunnen werken met Windows 10 S, maar de functionaliteit zou gelimiteerd kunnen zijn.

Als u écht heel graag desktop software wilt draaien, dan kan er worden geupgrad naar Windows 10 Pro. Onderaan de pop up staat een link staan die doorstuurt naar de upgrade-pagina stuurt. De administrator kan dit installatieproces starten, studenten kunnen dit dus niet zelf doen. Dit is een proces dat niet ongedaan kan worden gemaakt. Als er eenmaal is overgestapt naar Windows 10 Pro, kan niet er meer terug naar Windows 10 S. Het kan overigens (afhankelijk van de situatie) geld kosten om dit upgrade proces in gang te zetten.

windows 10 S

Snelle installatie

Met Windows 10 S is het mogelijk om eenvoudig een basisconfiguatie te maken van een enkel systeem, en door middel van een usb-stick kan deze configuratie snel worden overgezet naar andere computers. Door de usb-stick in een andere (nieuwe) Windows 10-computer te plaatsen, waarvan de eerste installatiestap al is uitgevoerd, wordt direct de configuatie van de Windows 10 S-computer geconfigureerd op die nieuwe computer.

Voorgedefinieerde apps worden automatisch op de andere laptop geïnstalleerd en de instellingen zoals de bureaubladachtergrond toegepast. Volgens Microsoft duurt het uitrollen van zo'n nieuwe installatie slechts 30 seconden per computer.

Wat hebben beheerders eraan?

Windows 10 S heeft enkele geavanceerde features in Windows 10 Pro die niet standaard in Windows 10 Home zitten. Denk hierbij aan het beheren van mobiele apparaten, Bitlocker encryptie, Azure active directory domein-ondersteuning en Windows Update voor bedrijven. Administrators kunnen daarmee precies bepalen welke features uitgerold mogen worden en wat niet.

Normale updates kunnen 30 dagen lang worden uitgesteld en alles kan beheerd worden via de cloud met Microsoft's nieuwe Intune for Education. Administrators kunnen verder een systeem image configureren, deze op een USB-stick plaatsen en zo installeren op andere computers. Deze installatie duurt 30 seconden.

Er zijn ook voordelen voor studenten. Zij kunnen een jaar lang gratis Minecraft: Education Edition spelen en gratis Office 365 for Education gebruiken. Ook worden bestanden van studenten gratis opgeslagen op OneDrive. Hierdoor kunnen studenten makkelijk wisselen van computer en toch verder gaan met werken.

Nog een addertje onder het gras?

Windows 10 S is voor het overgrote deel gewoon Windows 10. Het heeft Cortana, Windows Hello biometrische authenticatie en alle standaard Windows functies. Er zijn echter wel een paar dingen waar u op moet letten.

Windows 10 S beperkt uw standaard-browserkeuze tot die van Microsoft. Alleen Edge en Bing kunnen worden gebruikt als standaard software. U kunt uiteraard wel navigeren naar Google's zoekpagina, maar u kan de instelling niet wijzigen in de browser zelf. Ook is het niet mogelijk de standaardbrowser te wijzigen. Wat u ook doet, als u op een link klikt, wordt automatisch Edge geopend. Mocht u dit nou een probleem vinden realiseer dan dat Google Chrome en Mozilla Firefox niet beschikbaar zijn in de Windows Store.

Het blokkeren van deze apparaten (zodat men alleen software kan installeren via de store) is wellicht logisch voor school-oplossingen en Windows 10 S kan er misschien voor zorgen dat ontwikkelaars eindelijk software gaan ontwikkelen voor de store. Maar voor consumenten is het misschien een brug te ver. Als genoeg mensen deze goedkope laptops kopen en boos worden dat ze moeten betalen voor Windows10 pro om "echte" software te gebruiken als Google Chrome of Steam zou dat wel eens negatief kunnen uitpakken voor het bedrijf.

Windows 10 S-apparaten

Fabrikanten Acer, Dell, HP, Samsung en Toshiba zullen vanaf de zomer zelf laptops uitbrengen die zijn voorzien van Windows 10 S. Welke hardware deze systemen gebruiken, is niet bekendgemaakt. Ook werd er niets verteld over de systeemeisen van Windows 10 S, maar de verwachting is dat de systeemeisen gelijk zullen zijn aan de huidige Windows 10-versies.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Keer terug naar artikelen

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

Aankoopadvies op uw wensen afgestemd

Door de vele apparaten die vandaag de dag te koop zijn is het erg moeilijk kiezen welk apparaat voor u de beste is. Wij helpen u graag de beste keuze te maken

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234