Met deze tips haalt u meer uit uw wifi.

Zowel thuis als op kantoor blijft een gebrekkig WiFi-signaal een enorme bron van irritatie. Wat kunt u er aan doen om dit euvel te verhelpen?

Bedraad internet is nog altijd sneller en betrouwbaarder dan door de lucht. Maar toch is wifi zo vreselijk veel handiger. En er zijn nog maar weinig draagbare apparaten die niet draadloos op het wereldwijde web aangesloten kunnen worden.

Maar dat draadloze signaal is lang niet altijd optimaal, het gaat moeizaam door beton heen en kan last hebben van andere signalen die in de lucht hangen. Daarom hierbij een overzicht van wat eenvoudige maatregelen waarmee u het beste uit uw wifi kunt halen.

Tips voor Wi-fi

Zet stroombesparende instellingen uit

Sommige routers zijn standaard ingesteld met stroombesparende maatregelen. Het doel daarvan is om hier en daar een paar milliwatt te besparen. Dat is natuurlijk een nobel streven, maar jammer genoeg is het funest voor de bandbreedte. Als u bandbreedte belangrijker vindt dan een kleine stroombesparing, ga dan naar het configuratiemenu van de router en zoek naar een instelling als 'eco mode' of 'stroombesparing'. Zet deze optie uit. Kijk daarnaast of de router een automatische zendinstelling heeft. Zet die automatische optie uit en stel de zendinstelling in op maximaal.

Verander het kanaal

Het minst drukke kanaal wordt automatisch als standaardtoegang ingesteld op de dag dat u de router voor de eerste keer configureert. Als dat alweer een tijd geleden is, kan de situatie inmiddels behoorlijk zijn veranderd. Het kantoor op de hoek kan nieuwe routers hebben of er zijn inmiddels andere buren naast u komen wonen. Opeens kan het verkeer op dat voorheen lege kanaal erg zijn toegenomen, terwijl andere kanalen ongemoeid worden gelaten.

Een tool als Acrylic Wi-Fi is een onmisbaar hulpje. Het programma analyseert het Wi-Fi-spectrum en laat zien welke netwerkkanalen in gebruik zijn. Wij stonden er versteld van dat er twee andere routers op ons kanaal zaten. Kanaal 11 was ongebruikt en met het overschakelen naar het nieuwe kanaal veranderde direct de latentcy en verhoogde de bandbreedte.

Gebruik een andere frequentie

Het is druk op de 2,4GHz-frequentie. Niet alleen gebruiken uw buren waarschijnlijk dezelfde frequentie, maar ook babyfoons, draadloze telefoons, magnetrons en veel andere apparaten werken in dit spectrum. Moderne routers zijn dualband, wat betekent dat ze twee signalen gebruiken: 2,4 GHz en 5 GHz. Het is een stuk minder druk op de 5GHz frequentie, en u heeft meer kanalen tot uw beschikking.

Dus waarom niet meteen overstappen? Er zijn nog steeds fabrikanten die besparen op de chip door alleen een 2,4 GHz-ontvanger in te bouwen - dat ziet U bijvoorbeeld bij draagbare spelcomputers en enkele smartphones. Ons advies is om zo mogelijk beide netwerken te gebruiken. Verbind oudere smartphones en tablets met 2,4 GHz en gebruik 5 GHz voor nieuwere toestellen, laptop en pc.

Tips voor Wi-fi

Activeer de 5GHz-optie

Veel moderne routers bieden naast de standaard 2,4GHz band ook een verbindingsmogelijkheid op 5GHz. Het nadeel van deze nieuwe band is dat oudere (mobiele) apparatuur deze frequentie niet altijd ondersteund, maar er zijn ook een aantal voordelen, namelijk:

  • minder interferentie met apparaten en andere routers, dus minder storingen
  • - een hogere snelheid

Let er bij 5Ghz op dat de apparatuur dichter in de buurt van de router geplaatst moet worden, want het uitzendbereik is kleiner dan bij 2,4GHz. U vindt de instelling in de menu's van uw router

Extenders en versterkers

Een wifi-netwerk draait om een groot gedeelte ook om kracht; hoe sterk is de straling van uw wifi? Als u in een groot huis op de bovenste verdieping wifi wilt ontvangen, is het handig om een extender te kopen. Deze handige apparaten stopt u in een stopcontact en verbind u met uw bestaande wifi-netwerk. Vervolgens zendt de extender het signaal opnieuw uit, waardoor u ook op de derde verdieping wifi kunt ontvangen. Er zijn ook wifi-versterkers beschikbaar, waarmee u een krachtiger wifi-signaal kunt creëren. Hierdoor is uw wifi sterker dan die van uw buren, wat de stabiliteit ten goede komt.

Positie van uw netwerkapparatuur

Door de router op een andere plaats te zetten, kan het bereik van het wifi-netwerk drastisch verbeteren. Staat uw router op de grond onder een bureau of in de meterkast? Haal 'm eens eruit en zet 'm op een meer prominente plek in de ruimte. Draai ook de antennes genoeg naar buiten, zodat het wifi-netwerk zich goed verspreidt. Daarnaast is het handig de router niet in de buurt van stroomkabels of elektrische apparaten te zetten. Beide verstoren het signaal.

als u groot woont, een flinke tuin heeft of u heeft een nieuwbouw huis met dikke betonnen muren (Velserbroek bijvoorbeeld), dan is er vaak werk aan de winkel nodig om toch goed draadloos te kunnen internetten, streamen, skypen en Facetimen. Denk daarom goed na waar u de zender plaatst. Zet de zender niet in een uithoek van het gebouw. Plaats hem centraal en het liefst zo hoog mogelijk.

Het vervangen en aanpassen uw draadloze netwerk kan een heel gedoe zijn. Wij gaan graag met u het gesprek aan omtrent uw draadloze netwerk.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Keer terug naar artikelen

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

Een snel, stabiel en veilig draadloos netwerk

Slecht bereik? Langzame verbinding? Tijd om met uw WiFi aan de slag te gaan!

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234