De toekomst van Microsoft Windows

toekomst-microsoft-windows

De toekomst van Microsoft Windows

Zoals u waarschijnlijk wel weet is Windows is een serie besturingssystemen van Microsoft. De eerste versie van Windows (Windows 1.0) kwam uit in 1985. Windows 1.0 bood een grafische interface voor het beheer van computers. Inmiddels zijn we, veel versies en vele jaren verder, aangekomen bij Windows 10.

Om erachter te komen waar Microsoft precies heen wil met Windows 10, is het belangrijk eerst te kijken wat er precies gebeurd is tot nu toe en hoe Windows 10 eigenlijk ontstaan is. Daarvoor moeten we beginnen bij het begin en dat is… de Tablet. Dat zal misschien onverwacht zijn, maar de tablet heeft een belangrijke rol gespeeld in de vormgeving van de huidige versie van Windows. De eerste tablets leken in het begin misschien op speelgoed, een ware gadget. Maar de afgelopen jaren is dat enorm veranderd!

De Tablet: voor vele de oplossing

De Tablet loste namelijk een heel groot probleem op: voor veel mensen is een volledige computer veel te uitgebreid of ingewikkeld. Dat is nu wel duidelijk en daarom is de Tablet zo enorm aangeslagen. Microsoft probeerde daarop in te spelen, eerst met Windows 8. Windows 8 drong een compleet nieuwe interface op, ongeacht of je nu een touchscreen gebruikte of niet. En we weten allemaal dat dat geen enorm succes is gebleken.

windows-rt

Ook Windows RT was geen succes

Windows RT, een Windows-versie puur bedoeld voor tablets die werkte op ARM-processoren. Ook Windows RT was niet bepaald geweldig. Eén zogenaamd verkooppunt was dat Windows RT de Windows-desktop bevatte. In de Windows-desktop kon je vervolgens de gewenste Microsoft-software draaien, met als belangrijkste applicatie Microsoft Office. Helaas was dit alleen om te verbergen dat Microsoft toentertijd nog geen versie van Office klaar had voor Windows RT.

De Surface RT kostte Microsoft een afschrijving van 900 miljoen dollar en het ging snel berg afwaards met Windows. Microsoft begon in te zien dat het de tablet en smartphone markt kwijt was geraakt. Windows Phone 7, Windows Phone 8, twee compleet nieuwe versies van het besturingssysteem en het maakte geen enkel verschil wat betreft marktaandeel.

Microsoft heeft die markt verloren omdat het gewoonweg te laat was. Toen Microsoft in de gaten had wat er precies gebeurde, had iedereen al in Android of iOS geïnvesteerd en had Windows Phone niet genoeg in huis de cosument te laten overstappen.

Terug naar de personal computer

Met de tablet en smartphone markt die Microsoft kwijt is geraakt aan Google en Apple, wat doe je dan? Dan ga je terug naar de basis, naar daar waar nu nog geld word verdient. Dat is helaas een krimpende markt, namelijk die van de personal computer. Kwartaal na kwartaal dalen de verkopen in die markt. Steeds minder mensen kopen nieuwe PC’s en dus ziet Microsoft ook wel in dat dat op de lange termijn geen lucratieve markt meer zal zijn.

Het nieuwe startmenu

Daarom is het startmenu weer teruggekomen, zijn de Universal Windows Platform (UWP)-apps nu veel beter geoptimaliseerd voor het grotere scherm en voor muis en toetsenbord. Echter, nog veel belangrijker, Windows 10 is voor Microsoft een nieuwe manier om geld te verdienen op de PC. Als mensen steeds minder vaak een nieuw apparaat kopen, schaffen ze ook geen nieuwe Windows aan, dus waarom zou Windows dan nog geld kosten? Beter is het dan om Windows “gratis” te maken, met continue upgrades, en dan proberen geld te verdienen aan diverse extraatjes die je kan kopen. Daarmee is ‘ Windows as a Service’ geboren.

windows-as-a-service

Software als een dienst

SaaS is de afkorting van Software as a Service. Klanten betalen de software in een abonnementsvorm naar gebruik in plaats van het eenmalig aankopen van de software. Simpel gezegdkomt het erop neer dat: de softwarefabrikant verzorgt onderhoud en beheert het software pakket. Vaak wordt SaaS als een abonnement geleverd, met hoger prijskaartje dan traditionele software vanwege het extra werk dat door de fabrikant moet worden verricht.

Microsoft gebruikt de term Windows as a Service vooral om aan te geven dat Windows automatisch voor je word geupdate. Dat gebeurde al langer natuurlijk, maar specifiek wordt daarmee bedoeld dat ook de complete Windows-versie voor je word bijgewerkt. Als voorbeeld kan je denken aan de Anniversary update van Windows, die veel nieuwe functies en verbeteringen heeft doorgevoerd.

Extra diensten

Microsoft zet zijn geld dus in op het leveren van diverse extra diensten. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Office, dat nu vooral wordt doorgezet in abonnementsvorm. Dat levert meer geld op. Denk ook aan het feit dat de Windows Store eindelijk open is gesteld voor bureaubladtoepassingen, met zelfs speciale applicaties om de oude applicaties om te zetten naar het nieuwe UWP-apps, zodat Microsoft de Windows Store veel sneller kan vullen.

Het begin van dit verhaal klinkt misschien lekker negatief. Echter, voor de PC-gebruikers onder ons is het toch goed nieuws. Het betekent dat Microsoft er alles aan zal doen om het PC-platform en het Windows-platform specifiek, zo interessant mogelijk te houden.

Windows en zakelijke gebruikers

Zakelijke gebruikers zijn misschien wat huiveriger van Windows 10. Continue updates, de laatste versie van Windows 10. Dat spreekt bedrijven niet aan. Daarvoor heeft Microsoft een nieuwe aanpak bedacht: Windows Update for Business. Met Windows Update for Business kunnen bedrijven zelf bepalen hoe snel ze nieuwe versies willen installeren en hebben ze de mogelijkheid om een kleine groep gebruikers voorop te laten lopen, om als eerste de nieuwe Windows-versies te testen.

De echte functies voor bedrijven komen echter pas later en worden nu pas getest door de Windows Insiders. Specifiek gaat het dan om Microsoft PassportEnterprise Data Protection en de Windows Store for Business. Met Microsoft Passport hoeven werknemers zich maar een keer aan te melden om toegang te krijgen tot apps, Enterprise Data Protection versleutelt gegevens en beheert wie bij welke data kan. Ten slotte is er de Windows Store for Business waarin apps specifiek voor één bedrijf gepubliceerd kunnen worden.

Windows voor ontwikkelaars

De Bash van Ubuntu is er maar voor één reden: om de (web)ontwikkelaars terug te krijgen naar Windows. Veel ontwikkelaars maken liever gebruik van Linux en OS X. Bash verandert dat en brengt Windows 10 een stap dichterbij om dit platform net zo goed te maken, met dezelfde gereedschappen als Linux.

De omarming van Linux is voor velen een verrassing. Het past echter in een bredere trend bij Microsoft die al een tijd gaande is. De voornaamste reden voor de ommekeer van Microsoft is de hedendaagse realiteit van de cloud, plus de daar aan gerelateerd de mobiele wereld van smartphones en tablets.

Een andere opmerkelijke stap is dat Microsoft het product Xamarin heeft gekocht, open source heeft gemaakt, gratis heeft toegevoegd aan Visual Studio en de broncode ervan openbaar gemaakt. Met Xamarin is het mogelijk om eenvoudig iOS- en Android-apps te schrijven in de programmeertaal C#.

Microsoft hoopt dat daarmee de drempel omlaag gaat om ook apps voor Microsoft-platformen te schrijven. Als eenmaal de basis van een app is geschreven in C# en al Android of iOS ondersteunt, dan is ondersteuning voor het Windows-platform namelijk vrij simpel toe te voegen.

Andere tools

Microsoft zal er in de toekomst voor zorgen nog meer ontwikkelaars tot het windows platform aan te trekken, want die ontwikkelaars zijn een waardevolle groep. Als zij van Windows hun hoofdplatform maken, dan ontwikkelen ze misschien op den duur toch nog ook wel eens een app voor Windows. En elke app voor Windows is natuurlijk mooi meegenomen. Hoe Microsoft in de toekomst ontwikkelaars blijft aantrekken, daar kunnen we alleen maar naar gissen.

Onder andere Adobe maakt al gebruik van deze tools om de applicatie Photoshop Elements naar de Windows Store te brengen.

Tevens is Microsoft bezig met zijn tools uit te breiden naar andere platformen. Een voorbeeld daarvan is SQL Server dat op Linux komt en ook belangrijk is ASP.NET dat voor Linux en OS X is uitgebracht. Het krimpen van de pc-markt heeft overigens ook andere gevolgen, namelijk dat Microsoft zijn horizon aan het verbreden is en dus ook op de andere platform een rol wil spelen, zodat ook daar meer gebruikers in contact komen met Microsoft-producten. Specifiek gaat het dan om Android en iOS, waar we nu al de Office-suite terugzien en een aantal andere Microsoft-apps, zoals Cortana, Groove, Xbox en meer.

Anniversary Update

Inmiddels is al enige tijd de Windows 10 Anniversary Update uitgebracht. Deze nieuwe versie werd onthuld op de BUILD-conferentie van Microsoft, met toen vooral functies bedoeld voor ontwikkelaars. Er zijn her en der wat verbeteringen aan het besturingssysteem aangebracht, zoals in Cortana, de taakbalk en in het start menu. Een van de tot nog toe grote functies voor eindgebruikers is Windows Ink. Met Ink wordt gebruik van een pen een stuk nuttiger, iets wat al langer nodig is. Microsoft pusht de pen namelijk al sinds de Surface Pro 3, die alweer ruim twee jaar geleden is uitgebracht. Een andere nieuwe functie van de Anniversary Update is dat Microsoft Edge eindelijk ondersteuning heeft voor extensies.

Niet alleen goed nieuws

Helaas zijn er ook minder positieve veranderingen aan de Anniversary Update. Het start menu gaat meer apps en spelletjes promoten vanuit de Windows Store. In de huidige Windows-versie zijn er vijf zogeheten gepromote apps, waarvan twee apps gedownload en geïnstalleerd worden zonder toestemming en drie apps alleen naar de Windows Store linken, waar je de app vervolgens zelf kan installeren. Nu verhoogt Microsoft dus dat totaalaantal naar tien apps die gepromoot worden op het menu Start. Hoeveel er vooraf worden geïnstalleerd en hoeveel gelinkt worden, is nog onduidelijk, maar dat het om advertentieruimte gaat is wel duidelijk.

Om ruimte te maken voor de gepromote software, zal Microsoft zelf minder reguliere apps in het start menu weergeven. Microsoft zal zelf bepalen welke apps vanuit de Windows Store in het menu zullen verschijnen. Het bedrijf zegt de wijziging door te voeren om gebruikers meer bekend te maken met de Windows Store en hoopt zo ook meer grote app-ontwikkelaars aan te trekken.

Waar wil Windows naartoe?

Windows 10 is een heel jaar lang “gratis” geweest. Zoals gezegd wil Microsoft aan de ene kant de Windows Store tot een succes maken, door het veel eenvoudiger te maken oude Windows-toepassingen eraan toe te voegen. Verder pusht Microsoft Windows 10 OneDrive, Skype en Office. Dat zijn de extra diensten die geld in het laatje moeten brengen op de langere termijn. In de toekomst zullen daar alleen maar meer diensten bij komen.

Windows met een service

De toekomst lijkt dus duidelijk. Microsoft heeft met Windows 10 voor het eerst Windows als een service afgeleverd met regelmatig nieuwe functies. Dat houdt in dat Windows continu up-to-date blijft en dat je daarmee dus ook altijd de nieuwste Windows-versie krijgt. Er is daar geen vast schema voor. Vóór Windows 10 kreeg u alleen nieuwe functies bij aanschaf van een nieuw apparaat. Natuurlijk, u kon Windows upgraden, maar het aantal mensen dat dat daadwerkelijk deed, was ongelooflijk laag. Een nieuwe Windows-versie met een nieuwe pc is dus verleden tijd. Het houdt ook in dat Microsoft sneller nieuwe functies kan afleveren aan zijn gebruikers, iets wat Windows als platform interessant zal maken de komende jaren.

Microsoft zal echter voorzichtig omgaan met het introduceren van nieuwe functies of het totaal omgooien van het besturingssysteem. Om ooit nog eenzelfde debacle als Windows 8 te voorkomen, kan nu iedereen Windows testen, de zogenaamde Windows Insiders. Deze Insiders geven feedback op nieuwe functies, op het uiterlijk van Windows en op hoe het besturingssysteem werkt. Ze zijn heel erg belangrijk voor Microsoft en zijn bedoeld om niet weer dezelfde fouten te maken.

Heb je vragen over Windows 10 of een Windows 10 update? Neem gerust contact op met Byte Computer in Haarlem!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *