Einde ondersteuning Windows 7

einde-ondersteuning-windows-7

Einde ondersteuning Windows 7

Het einde van de ondersteuning van Windows 7 komt langzaam nabij. Over ongeveer een jaar stoppen de updates die voor iedereen gratis zijn en de uitgebreide ondersteuning levert alleen nog beveiligingspatches, in tegenstelling tot de al afgelopen basisondersteuning die ook nog nieuwe features levert. Op 14 januari 2020 is het zover en gaat de stekker uit de direct ondersteuning van Windows 7

Maar wat gebeurt er precies voor en na die datum? We baseren ons voor dit artikel op de aankondigingen van Microsoft over de uitfasering van Windows 7 en kijken daarnaast naar de tijdlijn die we zagen bij Windows XP om tot het volgende overzicht te komen en maken duidelijk onderscheid tussen ‘mogelijk’, ‘waarschijnlijk’ en ‘definitief’.

Microsoft heeft besloten op 14 januari 2020 de stekker uit Windows 7 te trekken wat betreft de directe ondersteuning. Zakelijke klanten kunnen er dan nog voor kiezen om de beveiligingsupdates te ontvangen voor een maximum van drie jaar. Echter zijn deze updates niet gratis, maar moeten per apparaat worden betaald – en de prijs ervan stijgt per jaar.

Windows 7 werd in oktober 2009 voor het eerst op de markt gebracht en werd al snel de standaard voor menig gebruiker. De directe opvolger ervan, Windows 8, wist echter niet hetzelfde succes te behalen. Onlangs werd wel bekend dat Windows 10, drie jaar na de release van het besturingssysteem, officieel meer gebruikers heeft dan Windows 7. Het besturingssysteem ontvangt nog steeds beveiligingsupdates, maar heeft sinds januari 2015 geen functionele updates meer ontvangen.

Windows is 7 nog steeds een van de meest gebruikte besturingssystemen ter wereld is en het hoogstwaarschijnlijk nog een tijdje zal duren voordat alle bedrijven en consumenten volledig zijn overgestapt naar Microsofts nieuwste besturingssysteem.

Gelijktijdig met het ‘einde’ van Windows 7 heeft Microsoft er ook voor gekozen de stekker uit Windows Server 2008/2008 R2 te trekken. Daarbij geeft het net als bij Windows 7 een optie om drie jaar lang tegen betaling beveiligingsupdates te ontvangen.

Waarschijnlijk: Einde AV-definities voor Security Essentials

Tot 13 april 2021

Microsoft zal waarschijnlijk ook iets van stal halen wat het bedrijf al eens eerder deed na het verdwijnen van Windows XP en dat is het blijven leveren van antivirus-definities voor zijn Security Essentials software. Dat deed Microsoft tot 15 maanden nadat het OS met pensioen ging, om “organisaties te ondersteunen met hun migraties”, aldus het bedrijf.

Dat druiste in tegen wat het bedrijf een jaar eerder had aangekondigd, met de mededeling destijds dat virusdefinities niet meer geleverd zouden worden na het einde van Windows XP in april 2014. Maar ze bleven komen tot juli 2015. Security Essentials verscheen in 2008, maar met de komst van Windows 8 in 2012 werd Windows Defender de vervanger ervan.

Sindsdien is Defender ingebakken in iedere versie en verder uitgebouwd in Windows 10. Als Microsoft zijn zetten herhaalt van de pensionering van Windows XP, zou je nog 15 maanden updates van AV-definities moeten zien.

Hoe zit het met Windows 8.1?

Na einde Windows 7 komt er ook een eind aan Windows 8.1. Dit zal gebeuren op 10 januari 2023. Vanaf deze datum krijg je geen beveiligingsupdates meer.

Overstappen onvermijdelijk?

Door het wegvallen van de beveiligingsupdates is het blijven gebruiken van Windows 7 onveilig na 14 januari 2020. Een overstap is daarom onvermijdelijk. De voor de hand liggende oplossing is een upgrade naar Windows 10

De voordelen van de overstap naar Windows 10

  • Windows 10 is veiliger. Windows 7 zal onveilig worden in gebruik na 14 januari 2020
  • Het systeem blijft langer houdbaar, want de updates van Windows 10 lopen door tot 14 oktober 2025.
  • Het besturingssysteem is efficiënter in elkaar gezet, hierdoor laden programma’s sneller en zal het besturingssysteem ook minder vergen van de hardware.
  • Windows 10 sluit als beste aan op Microsoft Cloud oplossingen, zoals Office 365 en Microsoft 365.
  • Halfjaarlijks geeft Microsoft een grote update uit waarin altijd een nieuwe functionaliteit wordt ingevoerd.
  • Nieuwe apps of updates van apps worden steeds minder ondersteund op Windows 7, vooral na 14 januari 2020.

Nog niet over op Windows 10?

Het kan zijn dat je gebruikte applicaties nog niet compatibel zijn met Windows 10. Wij raden je aan om ruim van te voren actie te gaan ondernemen. Byte computer Haarlem helpt jou of jouw organisatie graag met de uitdagingen die komen kijken bij een migratie naar Windows 10.

Wat kunnen wij voor jou doen?

2020 voelt natuurlijk nog ver weg, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor de overstap. Vroeg of laat zal je problemen ondervinden wanneer je niets doet en gebruik blijft maken van de diverse Microsoftproducten. Ons advies is dan ook om over te stappen naar nieuwe systemen, voornamelijk in verband met de veiligheid van jouw gegevens.

Wil je meer informatie over de overstap naar Windows 10, of wil je graag ondersteuning bij het gebruik van Windows 10?
Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

Overstappen naar windows10?

Wil je meer informatie over de overstap naar Windows 10, of wil je graag ondersteuning bij het gebruik van Windows 10?

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via  023-7516234

Maak een afspraak

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.