Najaarsupdate Windows 10 bijna af

windows-10-november-2019-update

Voor het geval je het afgelope zomer gemist hebt, Microsoft is in juli officieel overgestapt op een systeem waarbij de grote upgrade elk voorjaar verschijnt, waarna in het najaar een versie verschijnt met ‘prestatieverbeteringen, zakelijke features en kwaliteitsverbeteringen’. Het mag geen servicepack genoemd worden, vanwege die (kleine) verbeteringen, maar het is een gelijkenis die heel erg in de buurt komt.

De Windows 10 November 2019 Update, oftewel versie 1909 die bij het Insider Program als 19H2 bekendstaat, volgt na de Mei 2019 Update, oftewel versie 1903. Het is een van de twee omvangrijke Windows-updates die Microsoft jaarlijks uitbrengt, maar het gaat dit keer om een bescheiden update met vooral bugfixes en optimalisaties Echter blijven opzienbarende nieuwe functies uit.

Wat is er nieuw?

In het verleden werden de tweejaarlijkse updates voor Windows 10 met veel bombarie uitgerold. Dit waren telkens de momenten dat er allerlei nieuwe functies  werden toegevoegd. Maar het aanbieden van de updates verliep alles behalve vlekkeloos. Zo werd de oktober-update van vorig jaar een poos uitgesteld na verhalen dat bestanden van gebruikers werden verwijderd.

Zodoende onstond er een situatie waarbij de ene update nog niet uit was of de andere had er alweer moeten zijn. Tijd voor Microsoft om een stapje terug te doen.  De aankomende november-update is een relatief ingetogen bedoeling.

Kleine wijzigingen
Versie 19H2 werd al getest in de Slow-ring van Insiders, het traject dat het meest stabiel is. De Fast-ring is voor gebruikers die een bug of twee wel kunnen hebben en dit traject is inmiddels gereserveerd voor de grote update die in het voorjaar van 2020 uitkomt, nu versie 20H1 genoemd.

De grootste veranderingen die 19H2 lijken te bevatten zijn dat je nu andere virtuele assistenten behalve Cortana op het vergrendelingsscherm kunt gebruiken, een nieuwe manier om loads te verdelen over CPU-cores, wijzigingen in de manier waarop berichten van het Meldingencentrum worden weergegeven en meer.

Zo goed als af
Dat de versie zo goed als af is, blijkt uit de manier waarop de build nu wordt geïnstalleerd bij Insiders. In het verleden was dat met een A/B-test waarbij sommige gebruikers features ingeschakeld ontvingen en bij sommige uitgeschakeld waren. Met de test  build uitkwam krijgen alle Insider-gebruikers dezelfde versie.

We denken dat dat heel belangrijk is: als de features zijn ingeschakeld voor alle 19H2-gebruikers, is het ontwikkeltraject zo goed als voorbij. Een manager van het Insider-programma bevestigde op Twitter in ieder geval dat dit betekent dat features waarschijnlijk niet meer worden uitgeschakeld voor gebruikers.

Nieuwe functies zijn dat gebruikers direct vanuit de kalender op de taakbalk afspraken kunnen invoeren door een datum en tijd te selecteren. Ook draait de zoekfunctie van de verkenner voortaan op Windows Search, waardoor ook OneDrive-items bij zoekacties worden meegenomen. Microsoft heeft een lijst van de wijzigingen opgesteld.

Laatste stappen
De stap die nog ontbreekt is de ‘bug bash’, waarbij gebruikers wordt gevraagd een specifieke feature te testen voordat de officiële release wordt uitgerold. Krijgen we dat überhaupt te zien in 19H2 of voelen de ontwikkelaars zich zeker genoeg om de problemen zelf al opgelost te hebben? We gokken op het eerste, met een start van deze bugjagende stap binnen twee weken.

Het vermoeden bestaat dat echte grote nieuwe en gewijzigde toepassingen worden bewaard voor de ‘feature update’ die Microsoft al heeft aangekondigd voor maart 2020. Aangezien dan de support voor Windows 7 is gestopt zal men ongetwijfeld veel wijzigingen door willen voeren om zo veel mogelijk gebruikers te laten profiteren.?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *