Tips aanschaf nieuwe laptop

tips-aanschaf-nieuwe-laptop

Tips aanschaf nieuwe laptop

Wie een laptop wil aanschaffen komt er al gauw achter dat er zeer veel verschillende modellen zijn, met veelal verschillende eigenschappen. Het gevaar bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet, en zo niet de juiste keuze zal maken. Om je op weg te helpen, noemen we in dit artikel enkele belangrijke punten waarmee je rekening kan houden bij de aanschaf van een laptop.

Besturingssysteem

We kunnen wel zeggen dat de kans groot is dat de laptop die je gaat kiezen met Windows werkt. Dit is al sinds jaar en dag het meest gebruikte besturingssysteem op PC’s en er is dan ook een enorme hoeveelheid programma’s voor beschikbaar. Microsoft werkt al enkele generaties van Windows aan betere ondersteuning voor touchscreens en je ziet dan ook steeds meer laptops met aanraakgevoelige schermen. Of je dit nodig hebt , moet je voor jezelf bepalen, maar er is wel steeds meer met touchscreen mogelijk!

Naast Windows is macOS, voorheen OS X, het bekendste besturingssysteem. Dit is het softwareplatform waar de laptops van Apple, de MacBooks, op draaien. MacOS kan niet op elke computer draaien; alleen Apple laptops worden ermee uitgerust. Windows-applicaties werken ook niet op Apples OS en vice versa.

Een ander besturingssysteem is Linux. Van dit opensourcebesturingssysteem bestaan veel distributies, waarbij Ubuntu voor consumenten de bekendste is. De meeste Linux-distributies zijn gratis te downloaden en te installeren. Een nadeel is dat er een drempel voor beginnende gebruikers is en dat er wat voorkennis nodig is om ermee aan de slag te kunnen. Zeer weinig laptops worden standaard met Linux uitgerust.

Ten slotte heeft Google een besturingssysteem dat voor laptops ingezet wordt. Zo is er Chrome OS. Laptops met dit besturingssysteem worden Chromebooks genoemd en die zijn vrij goedkoop. Chrome OS is feitelijk gewoon de Chrome-webbrowser. Applicaties werken grotendeels in de browser en opslag gebeurt voornamelijk online. Geïnteresseerden moeten daarom eerst goed kijken wat ze met Chromebooks precies kunnen.

laptop-formaten

Ten eerste is het van belang te letten op de grootte en het gewicht. Dit hangt nauw samen met het scherm. De grootte van laptops is snel te zien aan de vermelde schermdiagonaal, die in inches wordt uitgedrukt. Een scherm kan tegenwoordig aanraakgevoelig zijn of niet. Een touchscreen maakt de laptop duurder, maar het biedt ook een extra manier om hem te bedienen. Daarnaast is de resolutie van het scherm een factor van betekenis. De resolutie geeft de hoeveelheid beeldpunten of pixels in de breedte en hoogte weer: hoe hoger die aantallen, hoe scherper het beeld.

Wil je de laptop vooral voor onderweg?

Wil je jouw laptop vooral onderweg of op reis gaan gebruiken, dan kan je het beste kiezen voor een kleiner formaat. Een kleine laptop is ongeveer 11 tot 14 inch. Omdat deze laptops zo compact zijn, kan je deze vrij makkelijk meenemen en zijn deze niet zwaar.

Hou er wel rekening mee dat kleinere laptops vaak wat minder krachtig zijn dan hun grotere varianten!

Ga je de laptop vooral thuis gebruiken?

Wil je jouw laptop vooral thuis gaan gebruiken, dan kan je het beste kiezen voor een middelgrote laptop. Deze zijn vaak 15.6 Inch . Middelgrote laptops zijn het meest populair omdat je er beter mee uit de voeten kan dan op een kleinere laptops en ze een stuk betaalbaarder zijn dan grote laptops. Oftewel: het beste van twee werelden!

Wil je de laptop zakelijk gebruiken?

Wat voor jou de beste nieuwe laptop voor zakelijk gebruik is, hangt natuurlijk af van de taken die je erop uitvoert en de programma’s waarmee je werkt. Wie zware applicaties draait zal een snellere processor willen, terwijl iemand die vooral documenten opstelt, scant en print met een minder krachtige laptop prima uit de voeten kan. De overeenkomst in zakelijke gebruikers is dat de laptop mee naar huis gaat, op zakenreis, naar klanten, en ga zo maar door. Hij moet daarom tegen een stootje kunnen, wat betekent dat een duurzame en stevige behuizing (bijvoorbeeld van aluminium) aan te raden is.

Daarnaast is een zakelijke laptop geschikt voor gebruik in combinatie met een docking station, waarop extra USB-poorten zitten en waaraan je gemakkelijk een externe monitor aansluit. Fabrikanten hebben voor de zakelijke gebruiker specifieke modellen beschikbaar die over deze eigenschappen beschikken. Ook bieden zij vaak betere en snellere garantie waardoor je bij een defect snel weer door kan werken.

Games spelen

Je laat je niet zo snel verleiden door simpele spelletjes als Patience of Candy Crush. Nee, je gaat voor nieuwe en levensechte games met prachtige graphics en die zware systeemeisen hebben. Afhankelijk van de game sluit je er een game-muis, een controller of een race-stuur op aan voor nog meer realisme en precisie. Een snelle processor is dan toch wel een vereiste. Verder dient de er in de laptop een stevige videokaart te zitten. Daarnaast is een werkgeheugen van minimaal 8 GB en een SSD schijf gewenst. Het scherm is het liefst zo groot mogelijk

laptop-hardware

Processor en rekenkracht

Om een processor te beoordelen kijk je onder meer naar de kloksnelheid: het aantal bewerkingen dat een processor per seconde kan uitvoeren. Daarnaast kijk je naar het aantal kernen en de hoeveelheid cache om de snelheid van een processor te beoordelen.

Uiteraard loopt de prijs iedere keer een stapje op bij een processor met meer rekenkracht.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen ofwel RAM, wordt gebruikt om gegevens kort op te slaan om er zo snel mee te kunnen werken. Het werkgeheugen bepaalt dus mede hoe snel je laptop is. Het werkgeheugen wordt net als de harde schijf uitgedrukt in bytes. Daarbij is 4GB het gemiddelde en prima voor de gemiddelde gebruiker. 8GB of 16GB en meer is alleen aan te raden als ujede laptop gebruikt voor gaming of andere zware toepassingen zoals, CAD, foto- en videobewerking.

Opslagtype en opslagcapaciteit

computer-opslag-ssd-hdd

De opslagcapaciteit geeft aan hoe veel er op je laptop opgeslagen kan worden. Vanzelfsprekend betekent meer opslagcapaciteit dat je meer kan opslaan. Er zijn ook verschillende soorten opslag: naast traditionele harde schijven zijn er ook SSD’s, die veel sneller werkt waardoor je laptop beter zal presteren.

Ons advies is om een laptop te kopen met een SSD. Deze zijn zeer snel en geven de beste prestaties. Het nadeel is dat ze duurder zijn en vaak minder opslagcapaciteit hebben. Wat duurdere laptops hebben vaak de mogelijkheid om 2 opslagapparaten in te bouwen. Dan zie je vaak een kleinere SSD waarop het besturingssysteem staan zodat die snel werkt. En een grote harddisk waarop bestanden zoals documenten, foto’s en muziek op staat.

Conclusie:

Wie op zoek is naar een laptop zal zichzelf eerst de vraag moeten stellen of een laptop het apparaat is dat goed bij je computergebruik aansluit. Als dat het geval is, kan er gekozen worden uit een enorm divers aantal Windows-modellen, maar afhankelijk van het budget en de voorkeur, kan ook voor een Apple MacBook gekozen worden, terwijl daarnaast een laptops met Chrome OS of Linux een optie is die meer uitzoekwerk zal kosten.

Je zal een budget moeten vaststellen en goed kijken wat jij als gebruiker denkt te gaan doen met de laptop. Er zijn veel verschillende soorten laptops in uiteenlopende prijsklassen en bovendien zijn er veel verschillende merken. Het is raadzaam enige kennis van de hardwareonderdelen en andere eigenschappen te krijgen, om hieruit een juiste keuze te kunnen maken.

Zoals je hebt gelezen er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je denkt over het kopen van een nieuwe laptop. Neem voordat je tot aankoop overgaat ook deze pagina over een laptop kopen nog even door. Succes met de aanschaf!

Heb je vragen over een laptop of wil je toch persoonlijke hulp bij de aanschaf van een nieuwe laptop? Neem gerust contact op met Byte computer in Haarlem!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebookinstagram & Twitter

 

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.