Trage computer & hardware

trage-computer-hardware

Trage computer sneller maken door middel van hardware

Op deze website wordt uitgebreid gesproken hoe de snelheid van de computer softwarematig kan worden verhoogd. Is de computer ondanks deze tips nog steeds traag, dan kan het tijd zijn om eens goed naar de hardware te kijken.

De zwakste schakels in de hardware met betrekking tot de systeemprestaties zijn vaak het RAM-geheugen(werkgeheugen) en de interne schijf. Een relatief trage harde schijf zorgt voor veel oponthoud, en bij onvoldoende RAM-geheugen is er vaak zelfs helemaal niet meer fatsoenlijk met de computer te werken.

hardware-snellere-computer

Bij onvoldoende RAM blijft de computer maar “denken”

Een tekort aan RAM ofwel werkgeheugen is te herkennen aan het onafgebroken werken van de harde schijf. Heeft software matig opschonen niet genoeg effect op het terugdringen van het gebruik van het RAM-geheugen, dan zit er maar één ding op: RAM-geheugen bijplaatsen. De systeemprestaties kunnen dankzij meer (en wellicht ook sneller) RAM-geheugen wonderbaarlijk verbeteren!

Welke type en hoeveel RAM is gewenst?

Met de tool Speccy is te achterhalen met welk type en hoeveel RAM-geheugen de computer is uitgerust. Om fatsoenlijk te kunnen werken heeft Windows al snel 4 GB of meer aan RAM-geheugen nodig, met wat “zware” software kan dit al snel oplopen. RAM-modules zijn verkrijgbaar in verschillende types en met verschillende toegangstijden. Dus kijk goed welke je precies nodig hebt!

Een SSD levert flinke snelheidswinst op

De lees- en schrijfsnelheid van de interne schijf is medebepalend voor de prestaties van het apparaat. De diverse bestanden moeten namelijk eerst vanaf de interne schijf worden ingelezen voordat ze in het RAM-geheugen kunnen worden geladen. De opstartsnelheid van Windows en programma’s wordt dus grotendeels bepaald door de snelheid waarmee de interne schijf de bestanden kan inlezen.

Is de computer voorzien van een relatief trage traditionele harde schijf dan is het wellicht verstandig deze te vervangen door een SSD-schijf. Hierdoor wordt het besturingssysteem niet alleen aanzienlijk sneller, er is gedurende de herinstallatie van Windows ook gelijk een back-up van alle persoonlijke gegevens. De oude schijf kan immers veilig apart worden gelegd terwijl Windows op de nieuwe SSD-schijf wordt geïnstalleerd. Bijkomend voordeel is dat het installeren van Windows veel minder tijd kost, de aanschaf van een nieuwe SSD schijf verdient zich dus vanzelf terug!

Wordt de oude schijf niet meer teruggeplaatst dan kan deze eventueel nog worden gebruikt als extra externe opslagcapaciteit door hem in een behuizing te plaatsen(welke te benaderen is via USB).

 

Van de oude naar een nieuwe harde of SSD-schijf klonen

Hoewel bij het vervangen van de interne schijf een herinstallatie van Windows is aan te raden, is het ook mogelijk om de gehele Windows-installatie middels imaging(klonen) van de oude naar de nieuwe schijf te kopiëren.

De diverse fabrikanten van SSD’s bieden software aan om Windows over te zetten van de oude harde schijf naar de nieuwe SSD-schijf en er zijn ook goede commerciële pakketten.

Wil je een SSD laten inbouwen? kijk dan bij onze SSD upgrade service 

snellere-computer-ssd

RAID-opstelling met twee schijven voor nog meer snelheid

RAID betekent Redundant Array of Independent Disks waarbij twee (identieke) schijven met elkaar worden gespiegeld (ook wel mirrored genoemd) zodat beide schijven exact dezelfde informatie bevatten.

Een wijziging van een bestand wordt dus op beide schijven doorgevoerd. Erg handig wanneer één van de schijven het begeeft want hoewel de spiegeling door het wegvallen van een schijf wordt verbroken, kan er nog steeds worden doorgewerkt op de andere nog werkende schijf!

Bijkomend voordeel is dat de gespiegelde schijven ook nog eens zorgen voor een veel sneller systeem omdat bestanden in theorie dubbel zo snel kunnen worden ingelezen. Een bestand kan tegelijkertijd van beide schijven worden gelezen. Moet de computer regelmatig met grote hoeveelheden bestanden aan de slag, dan is de snelheidswinst duidelijk te merken!

Worden regelmatig grote bestanden (zoals videobestanden) bewerkt dan zou een RAID 0-configuratie kunnen worden overwogen (bij RAID 0 wordt de informatie verdeeld over de schijven in plaats van gespiegeld waardoor het opslaan vanzelfsprekend sneller gaat). Besef echter dat wanneer een van de schijven van een RAID 0-configuratie defect raakt, de bestanden écht weg zijn.

Wees er wel bewust van dat er veel meer fout kan gaan bij een RAID-configuratie en dat problemen soms moeilijk op te lossen zijn! Zorg dus voor voldoende kennis over de materie

Het Overklokken van de processor

overclocken-snellere-computer

Bij sommige processors kan de zogenaamde kloksnelheid wat worden opschroeft. De fabrikanten hanteren een veiligheidsmarge voor hun producten, zodat de PC niet oververhit raakt. In werkelijkheid hebben de meeste processors (veel) meer rekenkracht in huis dan hoe ze in werkelijkheid staan ingesteld. Door de processor van de PC te overklokken, zijn er meer berekeningen mogelijk. Het resultaat is een vlotter systeem!

Wel is het belangrijk om te beseffen er meer risico bestaat op oververhitting. In de praktijk kan er vaak op verantwoorde wijze ongeveer 15 á 25 procent snelheidswinst boeken. Houd er rekening mee dat bij overklokken meestal de garantie op de processor vervalt.

De Videokaart

Als er graag games worden gespeeld of video’s bewerkt, draagt een goede videokaart bij aan de snelheid van de computer. De processor levert data van het systeem aan de videokaart, waarna er via complexe berekeningen een beeld wordt getoond op het scherm. Hoe sneller de videokaart kan rekenen, hoe vlotter dit beeld verschijnt bij grafische toepassingen. Met name voor moderne games is een goede videokaart essentieel. Anders bestaat namelijk de kans dat het beeld gaat stotteren. Bij veel apparaten is de videochip op het moederbord of in de processor geïntegreerd.

Wordt de pc hoofdzakelijk gebruikt voor simpele werkzaamheden, dan voldoet een interne videochip prima. Is een supersnel systeem dat geschikt is voor mooie videospelletjes en videobewerking gewenst, dan is het verstandig aan een krachtige losse videokaart aan te schaffen.

Byte Computer Haarlem helpt je met een trage computer

Wij maken van jouw trage computer weer een snelle computer

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookGoogle & Twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *