De levensduur van een computer

levensduur-computer

De levensduur van een computer

Men gaat ervan uit dat een computer zo’n vijf jaar meegaat. Maar hoe realistisch is dat? Is vijf jaar niet heel kort? Vraag het de industrie en ze zullen je vertellen dat je ongeveer drie jaar profijt gaat hebben van een eenvoudige, goedkope computer, vijf jaar van de duurdere modellen en misschien wel zeven jaar van de duurste topmodellen.

Een eeuwigheid voor de fabrikant. Terwijl de consument zich afvraagt waarom een computer na vijf jaar aan vervanging toe is. Hoe dan ook is het eenvoudigste antwoord op de vraag hoelang een computer meegaat: totdat deze kapotgaat. Een uitgebreider antwoord geven we hieronder.

Technische levensduur

Laptops zijn gewaardeerde investeringen en een essentieel hulpmiddel voor thuis, op school of op het werk. Er zijn betaalbare instapmodellen en middenklasse modellen met net genoeg specs om dagelijkse productiviteitstoepassingen aan te kunnen, terwijl er dure toestellen zijn die veeleisende programma’s en hoogwaardige gaming aankunnen.

Met technische levensduur wordt bedoeld de tijd die een PC goed blijft functioneren. Dat is afhankelijk van de onderdelen in de computerkast: de hardware. En van wat is geïnstalleerd op de harde schijf: het besturingssysteem (Windows of MacOS) en de overige software.

Hardware

Bepaalde hardware onderdelen slijten. Daardoor gaat de PC minder goed werken. Deze wordt trager en geeft foutmeldingen. Maar veel hardware-onderdelen kunnen vervangen worden. Een nieuwe harde schijf, meer en/of beter geheugen, een andere videokaart: de PC kan er echt door opknappen. Of jouw machine de investering in nieuwe onderdelen waard is, is een vraag voor de computerexpert.

In de jaren nadat je een computer heb gekocht blijven fabrikanten de onderdelen verder ontwikkelen en verbeteren. Dus verschijnen er nieuwe computers die beter en sneller zijn en die zwaardere taken aankunnen.

Levensduur van een laptop

Een laptop gaat minder lang mee dan een desktop vanwege de compactheid, de oververhitting van de onderdelen en de draagbaarheid waarmee menig ongevallen kunnen gebeuren. Ook is het vaak wat moeilijker om een onderdeel in een laptop te vervangen. Hier kan men zich beter afvragen of het niet gemakkelijker is om een nieuwe laptop te kopen dan diverse onderdelen te vervangen.

Software

Betere hardware maakt het mogelijk voor software-ontwikkelaars om programma’s te maken die ‘zwaarder’ zijn. Dat wil zeggen dat ze meer beroep doen op de capaciteiten van een PC. Ook Microsoft doet dit met bijvoorbeeld Word of Excel, maar ook met het besturingssysteem Windows. Dus terwijl je computer ouder wordt en de hardware verslijt, wordt de software die erop staat steeds zwaarder. Hierdoor wordt het voor die computer lastiger de programma’s te draaien. Met als gevolg een PC die op den duur niet meer vooruit is te branden.

Beoogd gebruik

In het voorgaande verhaal lijkt er maar een conclusie mogelijk: elke paar jaar moet de computer worden vernieuwd. Toch is dat niet helemaal waar. Het belangrijkste is namelijk waar jij de computer voor gebruikt. Ben je een gamer, dan is er geen ontkomen aan: elke drie tot vijf jaar zal je de pc moeten vervangen of deels upgraden. Dit geldt ook voor mensen die professionele pakketten zoals Photoshop, Premiere , Autocad en dergelijke gebruiken. Maar wanneer je de computer of laptop voornamelijk gebruikt om te internetten en e-mailen dan kan je vaak jaren vooruit. Eigenlijk zo lang u zelf vindt dat u prettig werkt met de computer.

Bij de aanschaf van een PC ga bij jezelf na wat wil ik er mee doen. Hoe duidelijker je bent naar de IT-adviseur of winkel medewerker deze te beter ze je kunnen adviseren. Of kies altijd een laptop met een stap hogere specs om er zeker van te zijn dat je klaar bent voor de toekomst.

Wij gaan graag het gesprek aan omtrent jouw laptop of desktop! Neem gerust contact op. Onze gegevens vind je op de website.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.