Computer of laptop opnieuw laten installeren

Windows11-startmenu
Windows11-widgets

Computer of laptop opnieuw laten installeren

Wat moet je weten als wij jouw computer opnieuw gaan installeren 

Een computer opnieuw installeren of herinstalleren is een veel voorkomende opdracht. Een computer opnieuw installeren kan nodig zijn wanneer de computer niet meer goed opstart. De laptop gaat dan wel aan, alleen bereikt deze nooit het beginscherm van Windows of OSX. De reden hiervoor kent verschillende oorzaken.

Overgaan naar een nieuwe installatie doe je niet zomaar. Het werk wat erachter weg komt is altijd meer dan verwacht. Maar toch, opnieuw Windows installeren kan om uiteen lopende redenen noodzakelijk zijn.

Een aantal redenen om tot herinstallatie van Windows over te gaan kunnen zijn: een trage computer, een virus of malware besmetting. Of wat dacht u van een computer die constant vastloopt of steeds een zwart scherm vertoond.

Oorzaken waarom een laptop of computer niet doorstart:

 • Een virus of malware op de computer
 • De PC is niet goed afgesloten
 • Een update heeft een probleem veroorzaakt of is afgebroken
 • Harde schijf is defect waardoor belangrijke bestanden niet meer geladen kunnen worden. ( vervangen van de harde schijf is dan ook noodzakelijk.)
 • Virusscanner of vergelijkbare software blokkeert belangrijke bestanden die nodig zijn bij het opstarten.
 • Gebruiker heeft zelf instellingen aangepast
 • Computer is heel traag geworden
 • Foutmeldingen die enkel met een nieuwe installatie opgelost kunnen worden.

Waar dien je rekening mee te houden met een herinstallatie?

Een backup maken

Wij kunnen de back-up voor je verzorgen
Je dient echter wel altijd aan te geven wat je wenst te backuppen
Programma’s kunnen wij nooit backuppen, we kunnen enkel losse bestanden backuppen, zoals: mailgegevens, foto’s, documenten, etc. programma’s dienen altijd opnieuw geïnstalleerd te worden.

Wat installeren wij standaard

 • Windows, alle updates, drivers
 • Zetten eventueel backup terug
 • We installeren gewenste programma’s zoals Office en een viruscanner

Belangrijke punten om vooraf te bespreken bij een nieuwe installatie

Office: Word Excel, Outlook dienen wij opnieuw te installeren. Wij hebben dan  een licentie of inloggegevens nodig om deze opnieuw te installeren. Wij kunnen standaard office niet installeren omdat dit een betaald pakket is. Uiteraard kan je bij ons office aanschaffen.

Printer: een printer kunnen wij enkel installeren als we de printer bij de hand hebben. Wanneer deze draadloos aangesloten dient te worden op  kantoor of thuisomgeving dan kan dit uiteraard niet bij ons op kantoor.

Draadloos netwerk of apparatuur. Je dient opnieuw verbinding te maken met jouw draadloze netwerk. Dit is meestal een vrij makkelijke stap en het wachtwoord is terug te vinden op de router of modem.

Spellen en savegames: meestal kunnen wij wel de savegames backuppen, je speelt dan weer verder in het level waar je gebleven was. Deze wens dient altijd vooraf kenbaar gemaakt te worden bij ons.

Bestanden op vreemde locatie: Wij back-uppen enkel standaardmappen zoals: documenten, afbeeldingen, bureaublad, muziek, video’s en downloads. Maar heb je jouw bestanden op andere locaties neergezet dan dien je dit wel bij ons aan te geven.

Virusscanner: Heb je al een betaalde virusscanner abonnement dan kunnen wij deze opnieuw installeren. Wij downloaden het pakket, en daarvoor hebben wij inloggegevens nodig. Uiteraard is het ook mogelijk om een virusscanners bij ons aan te schaffen.

Overige software geef duidelijk aan wat voor soort pakket. Helaas kennen wij niet alle soorten en merken.

Overleg altijd met medegebruikers welke bestanden er belangrijk zijn! Je computer komt altijd terug zoals u dit vooraf bij ons kenbaar heeft gemaakt. Maakt u geen wensen kenbaar dan is wordt een standaard installatie uitgevoerd.

Wil je de (her)installatie van je desktop of laptop overlaten aan professionele computerspecialisten? De experts van Byte computer Haarlem hebben jarenlange ervaring met het installeren van de verschillende Windows versies.

Ook wordt voorafgaand aan een herinstallatie je  computer goed nagekeken, zodat je zeker weet dat alle onderdelen nog betrouwbaar zijn en de computer nog een tijd mee kan.

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.