Computer beschermen tegen virussen en malware

beschermen-tegen-computer-virus-malware

Beschermen tegen virussen en malware

Je computer beschermen  tegen virussen is absolute noodzaak wanneer je computer met het internet is verbonden. Toch komt het nog geregeld voor dat computergebruikers niet goed genoeg beseffen wat voor een gevaar niet alleen de computer loopt, maar ook zijzelf als de computer niet voldoende beschermd is tegen virussen.

Je computer goed beschermen is absoluut noodzakelijk. Want cybercriminelen maken iedere dag weer slachtoffers. En je zou zomaar de volgende kunnen zijn als je onvoldoende aandacht besteedt aan het beschermen van jouw computer tegen virussen, spyware en malware.

Overigens zijn virussen en spyware niet de enige soorten kwaadwillende software die zich op een computer proberen te nestelen. En behoren zelfs vaak nog tot de minst bedreigende soorten malware.

Malware

De term malware is een samentrekking van de Engelse woorden malicious en software, oftewel: kwaadwillende/schadelijke software. Deze verzamelnaam wordt gebruikt voor allerlei soorten programma’s die en worden ingezet om schade aan te richten op je computer.

Virus

Een klein programma dat zelfstandig functioneert, maar meelift in een ander programma om zich te verspreiden en computers te besmetten. Als het besmette programma wordt geopend, wordt automatisch het virus geactiveerd. Onschuldige virussen richten weinig schade aan, maar agressieve typen kunnen je bestanden, programma’s en soms zelfs apparatuur vernielen.

Wormen en spyware

Ook populair zijn wormen en spyware. Een worm is een zelfstandig opererend programma dat zichzelf eenvoudig kan verspreiden via internet en vooral de computer binnendringt via veiligheidsgaten in programma’s, zoals Adobe Flash, Internet Explorer en Windows. Vaak wordt een worm gebruikt om hackers via een achterdeur stiekem toegang tot een computer te geven. Je computer kan dan worden gebruikt om andere computers aan te vallen.

Spyware

Spyware zijn schadelijke programma’s die je bespioneren tijdens het werken op- en surfen met jouw computer. Deze software kan bijvoorbeeld al je toetsaanslagen of de adressen van websites die je bezoekt doorsturen naar ongewenste personen.

Ransomware

Ransomware is een vorm van malware die wordt gebruikt als chantage middel. Het woord ‘ransom’ betekent in het Nederlands ‘gijzeling’, en dat is precies wat ransomware doet. De ransomware blokkeert applicaties, data of het volledige systeem. Cybercriminelen proberen gebruikers op die manier geld af te troggelen. Als een computer, netwerk of server besmet raakt met ransomware dan worden systemen onbruikbaar totdat er ‘losgeld’ is betaald.

Wat een virus op je computer voor gevolgen kan hebben:

Met het internet tot onze beschikking is het mogelijk om heel veel zaken via het onze computer af te handelen. Bijvoorbeeld spullen kopen en betalingen verrichten met internetbankieren. Het zal je niet verbazen dat internetcriminelen graag misbruik willen maken van het feit dat je via jouw computer geld aan het uitgeven bent.

Malware en Spyware is in staat tot het achterhalen van inloggegevens voor verschillende websites, denk hierbij aan je creditcard of paypal account.
Ook zijn (persoons)gegevens, zoals je e-mailadres, veel geld waard. En ook met je internetgedrag kunnen louche internet marketeers hun voordeel doen. En dus worden dergelijke gegevens voor veel geld verkocht.

Ook kunnen diverse malware programma’s er voor zorgen dat je computer onderdeel wordt van een netwerk waarmee grote hoeveelheden spam worden verstuurd. Tevens kan ditzelfde netwerk ingezet worden om aanvallen uit te voeren op websites(DDoS), om ervoor te zorgen dat deze niet langer beschikbaar zijn voor hun gebruikers. Dit word ook wel een Botnet genoemd.

Je zou dus zonder dat je er erg in hebt, deel kunnen nemen  criminele activiteiten op het internet.

virus-bescherming

Je computer op de juiste manier beschermen tegen virussen

Je computer beschermen tegen virussen begint eigenlijk bij jezelf. Door jezelf te weerhouden van het bezoeken van websites waar  illegale software, muziek en films worden aangeboden, voorkomt je vaak al een hoop ellende.

Open geen e-mailberichten van afzenders die niet bekend zijn. Open ook geen e-mailbijlagen die je niet herkent. Veel virussen zitten verborgen in e-mailbijlagen en verspreiden zich zodra je de bijlage opent. Bijlagen waarvan je van te voren niet wist dat je ze zou ontvangen, kan je daarom beter niet openen.

Kijk goed uit met software die gratis, maar niet als open source softwareproduct of als gratis proefversie, wordt aangeboden. Zeker wanneer dergelijke software gratis mogelijkheden biedt die bijna te mooi zijn om waar te zijn dan is het negen van de tien keer ook zo!
De software zal dan op het eerste gezicht wellicht doen wat het beloofd, maar tegelijkertijd wordt er een virus of andere malware mee geïnstalleerd op de computer, dat niet veel goeds in petto heeft.

Natuurlijk is er ook gratis programmatuur wat zijn werk wel goed doet, maar dat is goed zoeken!

Een goed Antivirus software pakket

antivirus-software

Daarnaast is het van belang je computer tegen virussen te beschermen met goede antivirus software. Goede antivirus producten zijn onder andere: Kaspersky antivirusBitdefender , Hitmanpro en Esset antivirus.

De ontwikkelaars van deze producten hebben jarenlang ervaring met de bestrijding van virussen en doen constant research naar nieuw ontdekte virussen en hun ontelbare varianten. Hierdoor kunnen juist deze software makers zorgen voor een product dat ook nog onbekende virussen zal weten te herkennen en onschadelijk te maken.

Het is dus enorm belangrijk dat je virusscanner ten alle tijden up-to-date is!

Virusscanners vergelijken

Er bestaan veel gratis en betaalde virusscanners die we hier niet allemaal kunnen bespreken. Het onafhankelijke Duitse testorgaan AV-TEST voelt alle virusscanners regelmatig aan de tand en vergelijkt de programma’s op basis van bescherming, snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Wil je de virusscanners zelf eens vergelijken? Ga naar de website van AV-TEST.

Zorg er altijd voor dat je slechts één antivirus programma op je computer hebt staan. Je computer beveiligen met meerdere antivirus producten zorgt er niet alleen voor dat de computer traag wordt, maar zorgt er tevens voor dat je computer juist minder goed beschermd is tegen virussen.

Tot slot: pas wel op voor valse antivirusscanners. Ga nooit in op aanbiedingen op websites waarbij zogenaamd virussen op je computer gevonden zijn en je een gratis scan aangeboden wordt, meestal via een pop-up venster. Hierbij wordt vaak juist malware op je computer geïnstalleerd!

Hou software up-to-date

Installeer alle nieuwe Windows-updates. Microsoft brengt regelmatig beveiligingupdates uit die je helpen jouw computer te beschermen. Deze updates voorkomen aanvallen van virussen en andere computeraanvallen door mogelijke gaten in de beveiliging van te dichten. Zorg dat Windows deze updates ontvangt door automatische updates voor Windows in te schakelen.

Een van de grootste gevaren voor gebruikers zijn tegenwoordig verouderde, onveilige (browser)plugins. Via gaten in o.a. Flash, Java, Adobe Reader en Silverlight dringen kwaadwillenden je computer binnen. Als je oude versies van plugins gebruikt dan loop je een reëel gevaar dat je malware op jouw apparaat krijgt.

Internetcriminelen zijn namelijk constant op zoek naar zwakheden in Windows, software en browsers, om er misbruik van te kunnen maken.

Computervirus verwijderen? Byte computer Haarlem helpt je vakkundig uit de brand!

Wanneer wij je computer virusvrij maken is je systeem weer in optimale staat. Zo kan je weer gebruik maken van een snel en vooral veilig apparaat. Onze computerservice beschikt over programmatuur om je PC compleet te scannen en alle virussen te verwijderen.

Daarnaast geven wij ook tips en advies zodat je computer in de toekomst minder vatbaar is voor virussen en malware.
Ook kunnen wij een virusscanner installeren waarmee je beter beschermd bent tegen toekomstige aanvallen.

Wij gaan graag met het gesprek aan omtrent je virusbeveiliging. Neem gerust contact op. Onze gegevens vindt je op de website.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookGoogle & Twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *