Tips aanschaf tablet

aanschaf-nieuwe-tablet

Tips aanschaf tablet

Wil je een tablet aanschaffen? Ontdek hier welke bij je past!

Wil je een tablet kopen? Als je overgaat tot de aankoop van een tablet heb je vast al een aantal keuzes gemaakt. Je hebt er namelijk al voor gekozen om geen nieuwe laptop of andere vorm van een computer te kopen. Toch ben je er nog niet. Voordat je de juiste tablet zal kopen, zal je een hoop keuzes moeten maken over de uiterlijke kenmerken en functionaliteiten die voor jou belangrijk zijn.

Het is goed om te bedenken waar je het apparaat voor gaat gebruiken en ook waar je de tablet het meest zal gaan gebruiken. We helpen je in dit artikel met het maken van diverse keuzes.

Processor en rekenkracht

Om een processor te beoordelen kijk je onder meer naar de kloksnelheid: het aantal bewerkingen dat een processor per seconde kan uitvoeren. Hierbij geldt: hoe hoger de kloksnelheid, des te sneller de tablet. Daarnaast kijk je naar het aantal kernen en de hoeveelheid cache om de snelheid van een processor te beoordelen.

Een andere keuze die je moet maken is over het beeldscherm ofwel het formaat. Een van de belangrijkste redenen om een tablet te kopen is het handzame formaat, het lichte gewicht en het feit dat een tablet gemakkelijk onderweg mee te nemen is. Tablets zijn grofweg in 2 categoriën in te delen: tablets van rond de 10 inch en tablets rond de 7 inch.

Besturingssysteem

De meeste tablets die momenteel worden verkocht draaien op Android, Apple iOS of eventueel Windows. Het is belangrijk om te bepalen welke van deze besturingssytemen je het prettigst vind werken.

Het is verstandig om bij je keuze rekening te houden met de andere apparaten die je al hebt staan, zoals je mobiele telefoon, desktop en/of laptop. Heb je bijvoorbeeld een Macbook Of Imac en een Iphone? Dan is het aan te raden om een Ipad te kopen, deze draaien op Apple iOS en kunnen dus perfect communiceren met je laptop en telefoon. Het zelfde geldt voor een Windows Laptop of Android telefoon!

Tablet Camera

Tablets zijn op de achterzijde voorzien van een camera voor het maken van foto’s en video’s. De kwaliteit van de gemaakte beelden hangt onder andere af van het type camerasensor en de hoeveelheid megapixels. Daarnaast heeft een tablet op de voorzijde vaak een minder goede camera voor videobellen en het maken van selfies.

Wi-Fi of mobiele data

Om de tablet met het internet te verbinden is er op de meeste tablets een wifi verbinding mogelijk. Daarnaast zijn er echter ook tablets met 4G of 5G connectiviteit, waarmee ook onderweg gebruik kan worden gemaakt van internet via de mobiele verbinding. Handig als je veel op reis bent! Hieraan zijn wel vaak extra kosten verbonden. Let daar dus op.

Daarnaast is (gratis) Wi-Fi op steeds meer plekken beschikbaar. Mobiele connectiviteit hoeft dus zeker geen vereiste te zijn voor je nieuwe tablet.

Wil je jouw tablet vooral voor onderweg?

Wil je jouw tablet vooral onderweg of op reis gaan gebruiken, dan kan je het beste kiezen voor een klein formaat. Een kleine tablet is ongeveer 7-8 inch. Omdat deze tablets zo compact zijn, kan je deze erg gemakkelijk meenemen. Wil je vooral de volgende taken op uw tablet uitvoeren, dan kan je het beste voor een kleine tablet kiezen:

 • mail lezen en beantwoorden
 • surfen over het internet
 • documenten en boeken lezen
 • spelletjes spelen.

De meeste kleine tablets draaien op Android, vaak hebben deze een uitbreidbaar geheugen, een groot aanbod van apps en  je kant het uiterlijk naar geheel naar eigen wens instellen.

Ga je jouw tablet in of rondom het huis gebruiken?

Wil je jouw tablet vooral thuis gaan gebruiken, dan kan je het beste kiezen voor een middelgrote tablet. Deze zijn ongeveer 9-10 inch. Middelgrote tablets zijn het meest populair omdat je er beter mee uit de voeten kan dan op een klein tablet en ze een stuk betaalbaarder zijn dan grote tablets. Oftewel: het beste van twee werelden! Vooral voor het uitvoeren van de volgende taken kan je het beste voor een middelgrote tablet kiezen:

 • video’s bekijken
 • spelletjes spelen
 • boeken lezen
 • en natuurlijk gaat e-mailen en surfen over het internet ook supersnel en overzichtelijk.

Wil je een middelgrote tablet, dan kan je kiezen voor een tablet die iOS, Android of Windows draait. Het voordeel van een iOS-tablet is dat het een hele gebruiksvriendelijke interface heeft. Daarnaast is het handig wanneer je al een iPhone of Mac heb, omdat alles dan heel gemakkelijk met elkaar samenwerkt. Het voordeel van een Android-tablet is dat het uiterlijk naar eigen wens kan instellen en een Windows-tablet heeft weer als voordeel dat het een volledige intergratie met Windows heeft.

Wil je jouw tablet vooral zakelijk gebruiken?

Een tablet voor zakelijk gebruik komt van pas wanneer je voor je werk veel moet reizen. Een tablet is compacter dan een laptop. Zo neem je hem overal gemakkelijk mee naartoe. Je gebruikt de tablet bijvoorbeeld voor het maken van aantekeningen en het voorbereiden en het geven van een presentatie. Met een tablethoes met toetsenbord til je jouw productiviteit naar een hoger niveau. Wil je ook internetten met de tablet op plekken zonder wifi? Kies dan voor een tablet voor zakelijk gebruik met 4G/5G ondersteuning.

Wil je een tablet voor zakelijk gebruik, dan kan je het beste kiezen voor een grote tablet. Een grote tablet geeft zoveel mogelijkheden tot productieve apps, dat je hem haast als vervanging van je laptop kan gebruiken. Zeker in combinatie met een extra toetsenbord. Daarnaast is het gemakkelijk aantekeningen maken op een groot scherm en zijn presentaties en video’s overzichtelijk te bekijken. Op een grote tablet kom je met de volgende taken gemakkelijk uit de voeten:

 • aantekeningen maken
 • presentaties bekijken
 • video’s en series bekijken
 • documenten opmaken en uitwerken
 • boeken lezen
 • en natuurlijk gaat ook hier e-mailen en surfen over het internet supersnel en overzichtelijk.

Grote tablets kan je weer kiezen met een besturingsprogramma van iOS, Android of Windows. In het maken van je keuze kan je ook hier weer meenemen dat iOS over het algemeen populair is vanwege de gebruiksvriendelijke interface, Android vanwege de flexibele interface en Windows vanwege de integratie met een Windows-pc.

Zoals je heb gelezen zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je nadenkt over het kopen van een tablet. Neem voordat je tot aankoop overgaat ook onze pagina over een tablet kopen nog even door. Succes met de aanschaf!

Wil je persoonlijk advies?  Wij bieden ook persoonlijk aankoopadvies aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Even een korte pauze!


Wij zijn gesloten tot 3 juni.

Wij zullen op 3 juni reageren op de afspraak verzoeken op volgorde van binnenkomst.

Dit zal sluiten in 20 seconden

Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.