Refurbished apparaten – is het iets voor mij?

refurbished-apparaten

Refurbished apparaten – is het iets voor mij?

Het begrip ‘refurbished’ komt steeds vaker voorbij. Misschien zie je een online advertentie voor refurbished laptops, tablets of smartphones. Wat houd dit in en is het wat voor jou? Wij vertellen je meer over wat refurbished apparaten zijn en de voor- en nadelen.

Wat is ‘refurbished’?

De term ‘refurbished’ komen we vaker tegen dan de term gereviseerd, maar het betekent hetzelfde. Wanneer je een advertentie ziet voor refurbished apparaten gaat het om apparaten  die getest en zo nodig gerepareerd zijn alvorens ze verkocht worden.

Vaak gaat het om gebruikte apparaten. In dit geval wordt ook alle data verwijderd. Sommige gereviseerde producten zijn nieuw, maar de modellen zijn te ‘oud’ om nog in de winkel verkocht te worden. Er moet ruimte gemaakt worden voor een nieuwe voorraad en de oude apparaten worden doorverkocht aan een webshop die refurbished telefoons of laptops verkoopt.

Gereviseerd hetzelfde als tweedehands?

Hoewel een gereviseerd apparaat vaak wel al eerder door iemand anders gebruikt is, is het niet hetzelfde als een tweedehands apparaat. Een tweedehands laptop of telefoon koop je vaak particulier, bijvoorbeeld via marktplaats. Je krijgt er geen garantie op en het apparaat wordt ook niet gecontroleerd op defecten.

Een refurbished toestel is inderdaad niet nieuw, maar het gaat zeker niet om een tweedehands apparaat. Elk apparaat wordt gecontroleerd en geleverd met garantie.

Voordelen van gereviseerde apparaten

Ga je voor een gereviseerd apparaat? Dan ben je minder geld kwijt dan wanneer je een nieuw apparaat koopt. Vaak heb je ook niet het nieuwste van het nieuwste nodig. Gebruik je jouw apparaat enkel voor basisfuncties, zoals het typen van documenten of het whatsappen en bellen van contacten? Dan heb je geen 4K laptopscherm of een 48 MP smartphonecamera nodig.

Een ouder, refurbished model werkt dan ook prima. Met gereviseerde apparaten geniet je van een zekere mate van zekerheid. Wij geven één of soms zelfs twee jaar garantie. Dat is bij tweedehands producten anders.

Een ander voordeel van gereviseerde apparaten is dat ze milieuvriendelijk zijn. Je geeft een laptop of smartphone een tweede leven, waardoor het nog niet vernietigd wordt. Tegelijkertijd hoeft er ook geen nieuw product gemaakt te worden.

Prijs

Is het refurbished toestel wel echt zo’n koopje? Veel verkopers vergelijken op hun site de verkoopprijs met de nieuwprijs op het moment dat het toestel op de markt kwam. Maar die nieuwprijs kan ondertussen zijn gedaald. Controleer daarom de actuele nieuwprijs van het toestel dat je op het oog heb.

De accu

De accu is een onderdeel dat snel slijt, het is daarom handig om te controleren of de accu naar behoren werkt. Dat kan met een app of met software die de staat van de accu kan uitlezen. Voor elk besturingsysteem zijn apps beschikbaar die dit kunnen.

Windows accu check 
Nirsoft BatteryInfoView

Nadelen van gereviseerde apparaten

Hoewel een gereviseerd product gecontroleerd en zo nodig gerepareerd wordt, blijft het (meestal) een gebruikt apparaat. Hoelang het meegaat, is dus niet te zeggen. De kans dat het na één of twee jaar ermee ophoudt, is groter bij een gereviseerde gadget dan bij een nieuw product.

Onze ervaring is dat een refurbished apparaat het vaak het een aantal jaar gewoon goed blijft doen.

Daarnaast is het belangrijk een betrouwbare webshop te vinden. De kans is namelijk aanwezig dat een gebruikt telefoontje wel gerepareerd is, maar dat er gebruik is gemaakt van goedkopere, niet-originele onderdelen, waardoor de kwaliteit en de levensduur van het apparaat minder zijn.

Byte computer Haarlem werkt samen met een aantal betrouwbare partners voor refurbished apparaten, en controleert ook altijd zelf de staat van het apparaat nog eens.

Dus ben je op zoek naar een goede refurbished computer, laptop of telefoon neem gerust contact op!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.