Het belang van een back-up

belang-van-een-back-up

Het maken van een goede back-up is belangrijk!

Een back-up is van zeer groot belang omdat je (bedrijfs)data niet verloren mag gaan. Elk jaar weer raken vele mensen hun data kwijt door bijvoorbeeld diefstal, brand, waterschade, een virus of een gecrashte opslagschijf. Dit terwijl het tegenwoordig gemakkelijk te voorkomen is door zoiets simpels en goedkoops als externe schijf, NAS of een online back-up account.

Beter voorkomen dan genezen dus!

Dat het kwijtraken van onvervangbare gegevens een nachtmerrie is, mag duidelijk zijn. Beter voorkomen dan genezen dus! Het probleem is dat lang niet iedereen regelmatig zijn back-ups maakt: omdat dit klusje tijd kost en regelmatig moet worden uitgevoerd, wordt het gemakkelijk op de lange baan geschoven.

Offline back-up

Om thuis een back-up te maken is het handig om een externe harde schijf aan te schaffen. Zo’n extra disk is niet zeer duur, eenvoudig aan te sluiten, en biedt veel opslagruimte voor documenten, foto’s en muziek. Voor het automatisch maken van backups kan je gebruik maken van Windows, of van een apart back-up programma zoals Syncback of Fbackup. In beide gevallen stel je zelf in welke mappen en bestanden worden gekopieerd. Daarna wordt op gezette tijden, geheel automatisch een back-up gemaakt. Een back-up programma werkt op de achtergrond: je merkt er weinig van. Om de backup te maken moeten de computer en de externe hardeschijf wel aanstaan.

NAS back-up

Voor het maken van een back-up is het mogelijk een externe harde schijf gebruiken. Dit is echter vaak wel handmatig werk, waarbij de schijf altijd moet zijn aangesloten op de laptop of PC. Met een NAS kan dit automatisch en heel vooral veel eenvoudiger. Daarnaast is het maken van een back-up maar één van de opties die mogelijk zijn met een NAS. Zo is het ook mogelijk om, data delen met anderen, altijd bij bestanden via internet, media streamen en nog veel meer.

Kies dan wel bij voorkeur voor een nas met tenminste twee harde schijven die gespiegeld worden via raid1, daarmee ben je verzekerd van twee in real-time bijgehouden exact gelijke schijfkopieën.

SyncBack: Synchroniseren en back-uppen

Syncback

Ben je op zoek naar een goede back-up oplossing voor bestanden of wil je documenten, foto’s en andere zaken synchroniseren naar een externe harde schijf. Dan is SyncBack zeer de moeite waard. Het programma is eenvoudig in te stellen en kent daarnaast een uitgebreide expertmodus. Het basisprincipe is simpel. Geef op of je bestanden wilt back-uppen of synchroniseren. Bij een back-up worden bestanden van A (bron) naar B (doel) gekopieerd. Als je synchroniseert gebeurt het kopiëren en wissen in twee richtingen. Synchroniseren is handig als je bijvoorbeeld bestanden op een externe schijf zet en deze op een andere computer op de schijf wilt bewerken. Bij thuiskomst worden wijzigingen over en weer doorgevoerd door SyncBack.

SyncbackFree website.

Online Backup

cloud-backup

Een online backup is extra veilig omdat de fysieke locatie van je backup data volledig gescheiden is van de fysieke locatie van je originele data. Bij een calamiteit kan je eigenlijk gelijk weer aan de slag. Via het internet word je backup terug gezet en je kan binnen de korste tijd weer verder, en jouw data loopt geen gevaar. Het restoren van data kan vanaf één enkel bestand tot een gehele database. Er zijn verschillende aanbieders van online opslagdiensten, de grootste spelers op dit gebied zijn Dropbox, Google met Google Drive, Microsoft met OneDrive en Apple met iCloud.

Dropbox en OneDrive back-up alternatief

Alle gegevens opgeslagen op één centrale plek. Erg handig om je collectie films, foto’s en documenten in de cloud op te slaan. Door een online back-up te maken verlies je nooit meer data door gecrashte computers of vervelende virussen die je computer dusdanig ontregelen dat de gegevens verloren gaan. Met een online back-up diensten ben je verzekerd van toegang tot alle data, waar en wanneer je maar wilt! Of de backup software nu voor privé of zakelijke doeleinden word gebruikt, maakt niet uit

Er zijn diverse aanbieders van online back-up diensten, bekijk deze hieronder

Back-up vergelijker

Back-up voor het MKB

Sla je bedrijfsgegevens veilig op, dankzij een online back-up. Zowel je bestanden, administraties als email berichten zijn van groot belang voor de continuïteit van een onderneming. Zorg dat je hier altijd de beschikking over hebt, ook na een eventuele calamiteit die schade toe heeft gebracht aan harde schijven of een server.

Maak gebruik van een online back-up, binnen de back-up strategie die je hanteert. Voorkom schade door corruptie, brand of diefstal en zorg er bovendien voor dat de bestanden dankzij een internetverbinding altijd direct terug te halen zijn.

Wat is voor jou de beste back-up keuze?

Dat het verstandig is een kopie van jouw bestanden op een andere plek dan je computer te bewaren, staat vast. Of je vervolgens kiest voor een externe harde schijf of de mogelijkheid online, is een persoonlijke keuze. Wil je overal bij jouw bestanden kunnen en kiet je voor online opslag, in de cloud, dan heb je verschillende mogelijkheden.

Je keuze is dan vooral afhankelijk van de apparaten en de diensten die je al gebruikt. Beschouw je jezelf als een beginnende computergebruiker, maar zie je de voordelen van een online back-up? Begin bijvoorbeeld met een back-up van je belangrijkste bestanden op een eigen externe harde schijf. Dan kan je de online mogelijkheden eerst verkennen voordat je jouw back-up daar ook daadwerkelijk plaatst.

Ga je momenteel op de juiste manier met jouw data om? Hoe betrouwbaar is je backup nu? Wat kost je backup nu, ….en als het onverhoopt toch eens misgaat?

Wij gaan graag het gesprek aan omtrent je backup voorziening. Neem gerust contact op. Onze gegevens vind je op de website.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Even een korte pauze!


  Wij zijn gesloten tot 3 juni.

  Wij zullen op 3 juni reageren op de afspraak verzoeken op volgorde van binnenkomst.

  Dit zal sluiten in 20 seconden

  Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.