Handige software

handige-software-pc

Handige software voor je PC

Op deze pagina volgt een selectie van de beste gratis software. Er is daarbij vooral gekeken naar gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit. Daarnaast hebben we vooral gekeken naar software die voor een breed publiek interessant is. Wij maken voor een selectie van de naar onze mening betere software pakketten en leggen deze hieronder uit.

Unchecky: Voorkomt installatie ongewenste software

uncheckyBij diverse gratis programma’s worden overbodige tools of software meegeïnstalleerd.
Vaak zonder dat u daar als gebruiker duidelijk op gewezen wordt. Tijdens het installatieproces staat dan een boxje al aangevinkt welke toestemming vraagt om iets ander mee te installeren.
De meeste mensen lezen niet alle teksten en gaan dus onbewust akkoord. Unchecky voorkomt dat door automatisch alle boxjes weer uit te vinken wanneer u iets aan het installeren bent.

Unchecky is dus ideaal voor mensen die regelmatig software installeren en niet zitten te wachten op extra toolbars of andere overbodige programma’s.

Meer informatie over Unchecky

 

Google chrome: Snel, veilig en stabiel

google-chrome

Google Chrome is een gratis webbrowser die zich vooral onderscheidt in snelheid en stabiliteit. Google Chrome biedt wat de meeste mensen van een webbrowser verwachten: een snel, eenvoudig, gebruiksvriendelijk en stabiel programma. De browser biedt handige functies zoals het synchroniseren van bladwijzers/favorieten tussen verschillende computers tablets en smartphones. In Chrome geopende tabbladen en recente zoekopdrachten worden opgeslagen, zodat u bij een volgende sessie verder kunt gaan waar u gebleven was.

meer informatie over Google chrome

Naast Google Chrome kunt u natuurlijk ook een andere webbrowser kiezen, andere goede gratis webbrowser zijn: Opera, en Firefox.

 

Metadefender

Veel malware komt binnen met een (onbewuste) downloadt. Metadefender is een handige uitbreiding voor Chrome om downloads direct te controleren. Het bestand wordt automatisch door een online malware-scanner gehaald. Het enige nadeel van de extra beveiligingslaag is dat het iets meer tijd kost. De controle van Metadefender is geen vervanger van beveiligingssoftware op je computer, maar wel een handige aanvulling.

meer informatie over Metadefender

Thunderbird: Gratis e-mailsoftware

thunderbird

De Mozilla Foundation is beter bekend van de populaire gratis browser Firefox. Naast Firefox kunt u via de Mozilla website ook het gratis Thunderbird e-mailprogramma downloaden. Thunderbird is behoorlijk eenvoudig in te stellen en aan te passen. Doordat er honderen Add-ons beschikbaar zijn is dit programma erg veelzijdig. Add-ons zijn extensies die extra functionaliteit geven, zoals bijvoorbeeld het blokkeren van reclame en het synchroniseren van uw agenda. Thunderbird is beschikbaar de meeste gebruikte besturingssystemen zoals: voor Windows, Mac OS X en Linux.

Meer informatie over Thunderbird

 

SyncBack: Synchroniseren en back-uppen

Bent u op zoek naar een goede back-upoplossing voor bestanden of wilt u documenten, foto’s en andere zaken synchroniseren naar een usb-stick? Dan is SyncBack zeer de moeite waard. Het programma is eenvoudig in te stellen en kent daarnaast een uitgebreide expertmodus. Het basisprincipe is simpel. Geef op of u bestanden wilt back-uppen of synchroniseren. Bij een back-up worden bestanden van A (bron) naar B (doel) gekopieerd. Als u synchroniseert gebeurt het kopiëren en wissen in twee richtingen. Synchroniseren is handig als u bijroobeeld bestanden op een externe schijf zet en deze op een andere computer op de schijf wilt bewerken. Bij thuiskomst worden wijzigingen over en weer doorgevoerd door SyncBack.

SyncbackFree website.

7-Zip: Snel en Effectief Compressieprogramma

7zip

Het bekendste compressieprogramma is waarschijnlijk WinZip. Dat programma kost echter geld, terwijl het gratis alternatief 7-Zip ook alle compressietaken meer dan prima afhandelt. Alle relevante bestandsformaten worden voor in ieder geval het uitpakken ondersteund. Ideaal dus voor gebruiks die de ene keer een rar-bestand downloaden, terwijl dat een andere keer weer een zip bestand kan zijn.

Het grote minpunt van 7-Zip is dat zowel de website als het gebruiksinterface erg saai en erg ouderwets overkomen. Voor de rest is het een zeer prettig programma om bestanden en ingepakte archieven mee te beheren.

7Zip website.

LibreOffice: een volwaardig office alternatief

libre-office

LibreOffice is een (voor zowel thuis- als zakelijk gebruik) gratis kantoorpakket met programma’s voor onder andere het maken van tekstdocumenten, spreadsheets, grafieken en presentaties. Qua bediening en mogelijkheden is het pakket vergelijkbaar met het populaire maar vrij prijzige Office-pakket van Microsoft.

LibreOffice is een volwaardig alternatief voor Word, Powerpoint, Excel en alle andere functies die onderdeel zijn van Microsoft Office. Particulieren, en niet te vergeten ondernemers, kunnen dus best flink wat geld besparen op hun software uitgaven en moeten dus zeker een keer LibreOffice proberen voor alle mogelijke kantoortoepassingen. Het office pakket is bovendien beschikbaar voor alle populaire besturingssystemen.

LibreOffice website.

 

CCleaner: Ultieme schoonmaakhulp

Windows is een enorme sloddervos en ook uw webbrowser, tekstverwerker en andere applicaties laten resten van tijdelijke bestanden achter op uw apparaat. Het klassieke schoonmaakprogramma CCleaner biedt nog steeds de beste oplossing om dit erg makkelijk op te ruimen. Na de installatie kunt u met rechts klikken op de prullenbak en direct een geautomatiseerde schoonmaakbeurt opstarten. Kies voor CCleaner openen als u handmatig wilt bepalen waar u met de “bezem” doorheen wilt. CCleaner verwijdert geen programma’s of documenten, maar pakt uitsluitend bestandsresten zoals cookies en tijdelijke internetbestanden aan.

CCleaner website.

Revo Uninstaller: Efficiënt software verwijderen

Als u een programma wilt verwijderen, zijn de standaard deïnstallatieopties beperkt. Vaak blijven er allerlei bestandsresten achter. Gaat het de-installatieproces mis? Dan kunnen er diverse fouten optreden. Revo Uninstaller is een deïnstallatieprogramma dat uitstekend geschikt is om dit soort problemen te voorkomen. Het te verwijderen programma wordt eerst geanalyseerd en vervolgens gedeïnstalleerd. Daarna analyseert Revo Uninstaller het programma opnieuw, waarna u eventuele bestandsresten en registervervuiling kunt opruimen. Het hele proces duurt iets langer dan normaal, maar het gebeurt zeer grondig.

Meer informatie over Revo Uninstaller

Dropbox: Documenten opslaan en delen

dropbox
dropbox

Dropbox is een map in uw verkenner of finder die niet alleen op uw apparaat staat, maar ook op een server in de cloud. Zo kunt u op meerdere apparaten over dezelfde bestanden beschikken en heeft u altijd de laatste versie. U kunt ook mappen delen met anderen en zo samen over dezelfde bestanden beschikken. Handig om bestanden met familie, vrienden of collega’s te delen

Dropbox bestaat uit zowel een webinterface wat gewoon via het internet is te bereiken als een stuk software voor op uw PC, Mac of mobiele apparaat als de Android of Apple Ipad/ Iphone

Meer informatie over Dropbox

 

VLC Media Player: De ideale videospeler

De films en video’s die u binnenhaalt van uw digitale camera, mobiele telefoon of het internet worden gecodeerd opgeslagen. Helaas zijn er nogal wat verschillende coderingsmethoden. Zonder de juiste codec (software die de video ‘codeert/decodeert’) spelen filmpjes niet goed af of hoort u geen geluid. U kunt op zoek gaan naar de vereiste codec of een codec-verzameling installeren, maar het kan eenvoudiger. VLC Media Player is een afspeelprogramma voor mediabestanden waarin de meest voorkomende codecs al zijn ingebouwd. Dit betekent in de praktijk het einde van afspeelproblemen. Download en installeer VLC Media Player en (bijna) alle soorten/typen filmbestanden worden vervolgens probleemloos weergegeven.

Website VLC media player

Spotify: Onuitputtelijke muziekbron

spotifySpotify is een muziekdienst waarmee u gratis naar muziek kunt luisteren via internet. U hoeft de muziek dus niet op uw computer te downloaden, maar u kunt deze afspelen via uw internetverbinding. Dit wordt ook wel “streamen” genoemd. Spotify is een reusachtige online muziekdienst waar u elke maand gratis twintig uur muziek kan beluisteren. Spotify speelt indien gewenst ook uw eigen muziek bibliotheek af en u kunt afspeellijsten maken en delen. Tegen betaling van €9,99 per maand verdwijnt de tijdlimiet, en kunt u de muziek ook downloaden en op mobiele afspeelapparatuur gebruiken

Meer informatie over Spotify

 

GIMP: een zeer goed alternatief voor Photoshop

Nu digitale fotografie op zo’n grote schaal is doorgebroken (kent u nog iemand die foto’s op een rolletje maakt?) en instap digitale camera’s al vrij goedkoop te verkrijgen zijn, zijn mensen op zoek naar manieren om hun digitale foto’s te bewerken. Het meest bekende softwareprogramma voor beeldbewerking is Adobe Photoshop. Alleen is dit pakket erg prijzig. Gimp is hét gratis alternatief voor Photoshop. Hiermee heeft u niet alleen zeer uitgebreide mogelijkheden om foto’s te bewerken, ook is dit programma ideaal voor beeldbewerking voor andere doeleinden; bijvoorbeeld print of drukwerk of website ontwikkeling.

Meer informatie over Gimp

Audacity: Geluid Opnemen en Bewerken

Audacity is een zeer zeer uitgebreid programma om geluid om op te nemen, te bewerken en af te spelen. Het ondersteunt vele bestandsformaten, zoals MP3, FLAC, WAV en MP4. Ook geeft audacity de mogelijkheid die oude grammofoonplaten of casettebandjes eindelijk eens om te zetten naar een digitaal formaat. Daarnaast kunt u effecten toevoegen zoals een echo en kunt u de geluidskwaliteit van een muziekbestand afstellen.

De audiobewerkingssoftware Audacity is met al zijn mogelijkheden ideaal voor het maken van Podcasts, eigen muziekbestanden, omzetten van grammofoonplaten in digitale bestanden, toonhoogtes en geluidsterkte van muziek aanpassen, en nog veel meer

Meer informatie over Audacity

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *