Wat is the internet of things?

internet-of-things

The internet of things

Je loopt naar je voordeur en zodra je in de buurt komt, gaat deze open omdat de sleuteltoken in je broekzak al herkend word. Het is buiten ijskoud, maar binnen staat de verwarming al aan en is het een prettige 21 graden omdat de thermostaat heeft ontdekt dat u onderweg naar huis bent. Zodra je de woning binnenstapt, springt de verlichting automatisch aan in de hal.

Over de hele wereld maken mensen gebruik van internet om informatie te vinden, met anderen te communiceren en zaken te doen. Mensen zijn echter niet de enige die dit doen: ook objecten maken gebruik van internet. Alledaagse objecten gebruiken internet ook steeds vaker om verbinding te maken met de cloud en zo ontstaat een Internet der dingen (Internet of Things, ook wel IoT).

De mogelijkheden van The internet of things

Het internet of things bied oneindig veel mogelijkheden. Momenteel betekent het dat helaas nog vaak we onze smartphone vaak als afstandsbediening gebruiken.

Connectiviteit met een wereldwijd netwerk in combinatie met krachtige analytische mogelijkheden, transformeren de manier waarop we werken, leven en ontspannen. In de zakenwereld leidt de opkomst van het IoT tot een efficiencyslag in bestaande processen en creatie van nieuwe businessmodellen. Onderzoeken voorspellen dat komende tien jaar wereldwijd tot 100 miljard kleine en grote objecten met internet verbonden zullen zijn.

Van de harde schijf van een laptop tot auto’s en witgoed, het Internet der dingen biedt apparaten de mogelijkheid om fouten in componenten bloot te leggen of aan te geven wanneer iets moet worden vervangen.

Je hoeft niet meer te wachten tot een apparaat ermee ophoudt. Intelligente producten sporen fouten op, geven dit door aan de technische ondersteuning en dragen zelf mogelijke oplossingen aan. Van het bestellen van reserveonderdelen tot het aanvragen van een compleet nieuw apparaat.

Smart homes

Smart homes zijn huizen waarin allerlei apparaten verbonden zijn met internet. Bewoners kunnen van afstand inloggen op hun beveiligingssysteem, de temperatuur regelen en alvast de wasmachine aanzetten.

Door het gebruik van zenders en ontvangers kan je de apparatuur in je huis met elkaar laten samenwerken. Alles is instelbaar, van lampen tot alarm, van rolluiken tot de koelkast. Het is eenvoudig in gebruik, draadloos en via je smartphone of tablet kan je alles op afstand bedienen en blijf je op de hoogte van wat er in en om je huis gebeurt. Dit zorgt voor meer gemak, verhoogde veiligheid én energiebesparing.

Smart cities

Een manier het leven in de stad ook nog slimmer en efficiënter te maken, is om het fenomeen ‘smart city’. We hebben al de smartphones, smartwatches, slimme energiemeters. Nu ook al smart cities? Jawel. Ook die horen bij de technologische vooruitgang van dit moment. En zeg nou zelf, al die slimmere apparaten brengen ook flinke voordelen met zich mee.

Een smart city schept de mogelijkheid om onze steden slimmer te laten worden, waardoor problemen die horen bij een stad makkelijk kunnen worden opgelost. Bijvoorbeeld om energie te besparen, het verkeer beter te laten doorstromen of het detecteren van kapotte stadsverlichting.

Neem eens een kijke op de website van Amsterdam Smartcity

De verwachting is dat de wereldwijde omzet in Internet of Things-produkten en -diensten de komende vier jaar zal stijgen tot boven de 600 miljard dollar, zo blijkt uit onderzoek van ABN Amro.

Technologie op termijn onzichtbaar

Op korte termijn zijn het vooral hippe gadgets en spannende knopjes die een IoT-huis zullen kenmerken, maar dat gaat op termijn veranderen. Bedenk dat de toekomst een superintuïtief, prettig huis gaat brengen wat saaier zal zijn dan het nu is. In plaats van vele monitoren aan de muren, zal de technologie elegant achter de schermen verdwijnen en daarmee onzichtbaar worden.

Nu al kan een slimme thermostaat je helpen energiekosten te besparen, maar als hele buurten of steden overgaan op deze technologie, kan het stroomnetwerk overdag ontzettend ontlast worden. Een wearable meet nu nog hoeveel calorieën u heeft verbrandt, maar als de technologie evolueert, kunnen artsen op basis van de data veel betere behandelingen voorstellen mocht je ziek worden. Sensoren in auto’s kijken nu vooral naar rijgedrag, maar het duurt niet lang voordat diverse data in de cloud gebruikt kan worden om de fileproblematiek op te lossen.

Wat zijn de risico’s?

Het verlies van privacy wordt gezien als een groot nadeel van het internet der dingen. Als vrijwel elk apparaat dat we gebruiken verbonden is met internet, blijft er weinig van onze privacy over. Alle data worden verzameld in databases, en blijft daar ‘voor altijd’ staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.