Mijn printer werkt niet meer

printer-problemen

Problemen met de printer

printer-defect

Dat je printer niet meer werkt ontdek je meestal op een moment dat je de printer juist het hardst nodig hebt. Wist je trouwens dat problemen met printen zich juist vaak voordoen wanneer je de printer niet regelmatig gebruikt? De oorzaak hiervan is dat door het weinige gebruik inktresten uitdrogen in de printkop.

Kijk eerst naar de printer zelf

Als je printer het niet meer doet, is het verstandig eerst te kijken naar de printer zelf. De meeste nieuwere printers hebben een klein display (scherm). Hierop wordt aangegeven of de inkt of het papier op is. Ook kan er een vel papier vastgelopen zijn, of zijn de printkoppen vuil.

Is dit allemaal in orde? Zet dan de printer uit, wacht even en zet hem daarna weer aan. Soms werkt uw printer daarna gewoon weer. Mocht dat niet het geval zijn, lees dan verder.

Moderne inkjet printers beschikken, om problemen met printen te voorkomen over een zelfreinigingsprogramma dat is opgenomen in de software van de printer. Duurdere inkjet printers houden zelf bij hoe lang de printer niet in gebruik is geweest en starten automatisch met het schoonmaakprogramma als de printer na lange tijd weer in gebruik genomen wordt.

Echter, wanneer je een inkjet printer meerdere malen per week gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over eventuele problemen bij het printen door het uitdrogen van de printerinkt.

 

inkjetprinter

Verkeerd uitzetten printer

Het verkeerd uitzetten van de printer kan ervoor kan zorgen dat de printer niet meer print zoals zou moeten. Sommige mensen gebruiken een stekkerdoos met een schakelaar waarmee ze in een keer alle apparatuur die erop aangesloten is kunnen uitschakelen.

Wanneer je op deze manier de printer uitschakelt, heeft deze geen tijd de printkop te “parkeren”. Het niet kunnen parkeren van de printkop heeft versneld uitdrogen van de printerinkt tot gevolg. Schakel de printer dan ook altijd uit met behulp van de aan/uitknop op de printer.

Als de inkt is uitgedroogd zal je dit merken door vage vlakken en strepen in de afdruk. Bij een moderne printer kan het volstaan door het reinigingsprogramma één of meerdere malen aan het werk te zetten, tussendoor afgewisselt met het maken van een (test)afdruk.

Als het schoonmaakprogramma niet helpt zou het aanschaffen van een nieuwe inktcartridge de problemen met de printer kunnen oplossen

 

Het papier loopt vast in de printer.

Indien het printpapier in je printer vastloopt, kan dit meerdere oorzaken hebben. Meestal ligt dit aan het papier dat gekreukeld is, een te dikke stapel papier, te zwaar papier, papier dat scheef in de printer ligt of dat de printer meerdere vellen tegelijk pakt.

Oplossing: plaats alleen papier in de printer dat nog glad is en schud een nieuwe stapel papier uit om te voorkomen dat de vellen aan elkaar plakken. Neem bij blijvende problemen contact op met de printerfabrikant. Mogelijk is het papierdoorvoermechanisme defect.

Testpagina afdrukken?

Is het mogelijk een testpagina af te drukken? De knop om een opdracht te geven tot een testpagina zit in veel gevallen op de printer. Wanneer de testpagina gelukt is, weet je in ieder geval zeker dat de inktcartridges in orde zijn.

Verbinding controleren


Misschien ligt het erg voor de hand, maar zijn alle kabels wel goed aangesloten? Veel printers zijn via wifi verbonden met de computer. heb je problemen met draadloos aangesloten printers? Verbind de printer dan via een kabel met de computer. Er zijn gevallen bekend waarbij alles gewoon weer werkte.

printer-papier

Printer software verwijderen

Elk apparaat wordt binnen Windows aangestuurd door een driver/stuurprogramma. Dat is een programma dat zorgt dat de communicatie tussen Windows en de apparatuur goed verloopt.

Indien alle bovenstaande oplossingen niet werken, kan je de software van de printer verwijderen en daarna opnieuw installeren. Koppel een printer die werkt via een kabel eerst los van de computer. Maak daarvoor de aansluiting van de printer naar de computer los.

Bij een wifi printer kan je het best de wifi op de printer uitzetten om de verbinding met de computer te verbreken

Verwijder de bij de printer behorende software via het configuratiescherm.
Start, wanneer de desbetreffende software is verwijderd, de computer opnieuw op.

Printer software opnieuw installeren

Nadat de software is verwijderd, moet je de software opnieuw installeren. Werkt de printer via een kabel, installeer de software eerst opnieuw volgens de bij de printer meegeleverde aanwijzingen en sluit vervolgens pas de printer aan. Je kan meestal terecht op de website van de fabriekant van je printer voor de nieuwste software/drivers van de printer. Op de website kan je opzoeken welke software/drivers je moet downloaden.

In bijna alle gevallen doet de printer na deze nieuwe installatie het weer. Is dat niet het geval, dan is de printer waarschijnlijk defect.

 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookGoogle & Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *