Tips voor veilig internetgebruik

tips-veilig-internet

Tips voor veilig internetgebruik

Internet is zo in ons dagelijkse leven verweven dat er vaak niet bij wordt stil gestaan wat er allemaal mis kan gaan. Zodra je het internet opgaat, loop je op de een of andere manier wel risico’s. Dat gaat van ongewenste berichten over schending van de privacy en identiteitsfraude tot computerinbraak. In dit artikel reiken we je tips en tools aan om zulke risico’s te beperken.

Gebruik een virusscanner

Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van veilig internetgebruik is de virusscanner. Een virus kan een flinke ravage achterlaten op een computer. Daarnaast zijn er talloze toepassingen waarmee hackers, via een virus, toegang krijgen tot een computer of gegevens. Het nadeel is dat virusscanners een computer trager kunnen maken. Is snelheid voor jou belangrijk dan zijn er genoeg snelheidstests te vinden die verschillende scanners vergelijken. Lees ook regelmatig recensies van vernieuwde scanners.

Zorg er wel voor dat de virusscanner automatisch updates binnenhaalt. Want er komen altijd updates bij die nieuwe virussen aanpakken. Meer weten over computervirussen? Lees dan ook het artikel “beschermen tegen virussen”.

Installeer een Firewall

Een firewall is de “verdedigingsmuur” van een apparaat. Een firewall regelt het verkeer tussen de computer en het internet en voorkomt bijvoorbeeld dat spyware informatie van jouw computer naar buiten smokkelt. Tegenwoordig hebben de meeste besturingssystemen standaard een firewall. Vergeet deze niet aan te zetten!

Beveilig de Wi-Fi

Draadloos internet is inmiddels ingeburgerd. Toch verdient de router extra aandacht. De meeste routers zijn tegenwoordig eenvoudig te installeren. Vaak kan er tijdens dit proces direct wachtwoorden worden toegevoegd. Hiermee word het voor een kwaadwillende al lastiger om via het draadloze netwerk toegang te krijgen tot een computer of netwerk.

VPN verbinding

uitleg-VPN

Een VPN verbinding ( virtual private network) zorg ervoor dat informatie beveiligd wordt verstuurd over het internet.
Omdat publieke netwerken zo massaal gebruikt worden is het voor kwaadwillende aantrekkelijk om misbruik van deze netwerken te maken. Met de juiste apparatuur is het vrij simpel om persoonlijke informatie of andere informatie dat die via het internet verstuurd uit de lucht te scheppen, in te zien en te misbruiken.

Dus zorg ervoor dat persoonlijke informatie beveiligd verstuurd wanneer je gebruik maakt van een openbaar netwerk. Lees meer over hoe een VPN verbinding werkt in het artikel ‘Wat is een VPN’.

Https: beveiligde verbinding

Https of SSL is een groeiende tak van veilig internetten voor websites waarop persoonlijke gegevens worden verstuurt, zoals betalingen op webshops en online bankieren. Https(de S staat voor secure) is de versleutelde versie van het normale http, dat altijd aan het begin van een webadres staat. Hiermee kunnen gegevens versleuteld worden verzonden, wat het essentieel maakt voor webshops en online bankieren.

Een website die gebruik maakt van een versleutelde verbinding is te herkennen aan het “slot icoon” voor het webadres. Daarnaast begint het webadres met HTTPS in plaats van HTTP. Sommige websites, zoals webshops zijn nog niet up-to-date in het gebruik van https terwijl ze het wel zouden moeten bieden. Let dus goed op of je een slotje , danwel een https adres ziet als je gegevens verstuurt via een website.

Hou software up-to-date

Het is makkelijk om verplichte updates van programma’s alsmaar uit te stellen, maar een update wordt echter niet zomaar gemaakt. In een update worden o.a. lekken gedicht en nieuwe virussen gedetecteerd die in de oude versie niet gedetecteerd konden worden. Zorg ervoor dat u de updates dus installeert om besmetting op uw computer te minimaliseren.

Denk na voordat je klikt

We klikken makkelijk door op linkjes in een email of reclame op websites. Toch is het handig om op bepaalde momenten even goed te kijken voordat je klikt. Een voorbeeld is als je een e-mail met bijlage ontvangt. Vertrouw alleen bijlagen van afzenders die je kent of waarvan je eerder mail hebt gekregen. Soms lijkt de afzender bekend, maar staat er een heel raar onderwerp in de email. Kijk ook goed uit met deze emails.

Daarnaast hebben heel veel websites tegenwoordig reclame die heel opvallend in beeld knippert of verschijnt. Klik ook daar niet zomaar op. Tot slot moet je ook goed uitkijken bij mail van bekende sites als LinkedIn of Marktplaats of PostNL, deze worden vaak tot in de details nagedaan. Vaak ziet alleen het e-mailadres er onprofessioneel uit, de rest ‘lijkt’ in orde maar is het dus niet

Te mooi om waar te zijn, is vaak ook te mooi

Reclames zijn er op gericht om de aandacht te trekken, hoe mooier de boodschap klinkt hoe gevaarlijker deze kan zijn. Wees altijd alert als er een ‘geweldige’ aanbieding langskomt en bekijk deze goed.

Let op met gratis software

Veel software die wij gebruiken halen we gratis van het internet. Hier zitten dan ook veel leuke en handige programma’s tussen. Toch is de situatie rond gratis software de laatste jaren verslechterd, waardoor het een grote bedreiging voor veilig internetten vormt.

Veel programma’s worden tegenwoordig in bundels aangeboden, dat betekent dus dat je vaak een heleboel andere ongewenste programma’s ‘gratis’ mee downloadt. Meestal kun je deze ongewenste programma’s tijdens het installatieproces weigeren. Let dus tijdens installatie altijd op, want ook gerenommeerde bedrijven bundelen soms hun programma’s.

Installeer dus niet zomaar allerlei programma’s, maar zoek altijd eerst informatie over het programma dat je installeert.
Op zoek naar goede gratis software? Lees het artikel ‘handige software’.

Stel een sterk wachtwoord in

Veel websites dwingen de gebruiker af om een sterk wachtwoord in te stellen. Je maakt het kwaadwillenden namelijk veel moeilijker door een goed wachtwoord te kiezen .Er zijn een aantal manieren om wachtwoorden te bedenken en om te controleren of je wachtwoord sterk is. Daarnaast is het goed om te zorgen dat je voor belangrijke websites verschillende wachtwoorden gebruikt om te voorkomen dat iemand die je wachtwoord kent direct overal bij kan.

Meer weten over wachtwoorden? Lees het artikel ‘Hoe beheer ik mijn wachtwoorden’.

Privacy instellingen social media

Social media is niet meer weg te denken uit ons online gedrag. Wanneer je een aantal diensten gebruikt, kun je het overzicht kwijtraken over wat een dienst met je gegevens mag en kan doen. Ook veranderen de instellingen van social media apps regelmatig. Toch is het mogelijk om je privacy te beheren wanneer je dit belangrijk vindt.

Maak back-ups

Met de bovenstaande tips is veilig internetten binnen handbereik. Toch is 100% veiligheid lastig te garanderen. Laat het een troost zijn: zelfs de meest wantrouwende computergebruiker wordt wel eens getroffen door online narigheid. Zij hebben echter een vangnet: ze maken regelmatig een back-up. Probeer een vaste dag te prikken waarop je jouw belangrijkste gegevens kopieert. Een externe harde schijf, NAS, of cloud dienst zijn tegenwoordig populaire oplossingen waarmee je in een paar minuten een back-up maakt.

Lees meer over het maken van een back-up in het artikel ‘Belang van een back-up’.

Met deze tips ben je weer een stap verder naar veilig internetten. Heb je nog andere tips die je met ons zou willen delen, dan horen we het natuurlijk graag.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.