Een PC upgrade of kiezen voor een nieuwe?

Nieuwe PC kopen of upgraden

Je zet je desktop/laptop (PC) aan. Voordat deze eindelijk is opgestart heb je een kop koffie kunnen zetten, de was op kunnen vouwen en de planten water gegeven. Handig, dan hoeft dit straks niet meer…..
Maar wat als je het druk hebt? Of je PC dagelijks nodig hebt voor je werk? Dan wordt dit al gauw erg vervelend. Ga je dan direct een nieuwe kopen, of kies je voor een upgrade?

Wat check je voor de aankoop van een nieuwe computer/desktop of laptop?

De meeste mensen denken dat een vaste computer (desktop) of laptop na een jaar of vier afgeschreven is. Dat kan. Maar is dit ook zo? Nogmaals, het zou kunnen. Toch ligt dit vaak aan de staat en het gebruik. Maar meestal kun je vele male goedkoper uit zijn. Je zou denken: hoe dan? Door middel van een upgrade. Dit heeft wel te maken met verschillende factoren. Hieronder staat een lijst met vier belangrijke factoren:

  • Waar voor gebruik je jouw PC?
  • Hoe vaak gebruik je jouw PC?
  • Wat verwacht je van je PC?
  • Hoe ga je om met je PC?

Waar voor gebruik je je PC?

computer-laptop-koopadvies

Dit kan van alles zijn, daarom zijn er ook verschillende soorten desktops en laptops. Je gebruikt hem voor de dagelijkse/wekelijkse activiteiten zoals het checken van e-mails, internetbankieren, online bestellingen etc (low-end). Zonder PC kun jij je werk niet doen. Hierdoor kun jij geen dag zonder (mid/high-end). Als fanatieke gamer speel je op je PC de nieuwste spellen. Natuurlijk met de hoogst mogelijke grafische instellingen of produceer je muziek of video op de PC? (high-end). Kortom, een PC kent diverse gebruikers.

Zojuist kwamen termen als low-end, mid-end en high-end voorbij. Dit zijn termen die veel voorkomen in de computer- en elektronicawereld. Het geeft aan in welke categorie jouw PC zich bevindt. Lager segment (low-end), middensegment (mid-end) of hoger segment (high-end). Ook gebruiken computerfabrikanten deze termen om hun producten te kunnen rangschikken en koppelen aan hun doelgroep.

Hoe vaak gebruik je je PC?

Wanneer je voor je werk dagelijks gebruikt maakt van je PC, slijt deze sneller dan wanneer je er niet dagelijks gebruikt van maakt. Logisch. Maar het blijft elektronica. En één groot nadeel van elektronica is: er bestaat altijd een kans dat het kapot gaat. Dus stel jezelf de vraag: is het nog de moeite waard om te upgraden? Wanneer je hier zelf geen antwoord op weet, kun je voor een advies op maat altijd contact opnemen met Byte computer Haarlem. Onze specialist heeft dit snel gezien.

Wat verwacht je van jouw PC?

Wij krijgen vaak van onze klanten de vraag om hun computer of laptop sneller te maken. Wie wil dat nou niet? Onze specialist gaat dan langs en bekijkt samen met de klant wat de mogelijkheden zijn. Komen de wensen en behoeften overeen met het vermogen van de PC? Vaak was dit ooit wel het geval. Maar is dit in de loop der tijd verminderd. In het ergste geval spreken we van een miskoop.

Voorbeeld: de klant is naar de winkel gegaan voor de aanschaf van een nieuwe laptop. De nieuwe laptop kost €400,- en er wordt verwacht ermee te kunnen gamen. Dit is niet realistisch omdat laptops uit deze prijsklasse onder het lage segment (low-end) laptops vallen. Niet geschikt dus voor grafische spellen. Een potje patience of klaverjassen kan natuurlijk wel. Maar voor een game als Call of Duty ga je het met een low-end laptop niet redden. Helaas! Dat wordt terug naar de winkel. Een upgrade heeft in dit geval geen zin. Waarom niet? Dat lees je onder het laatste kopje van dit blog.

Tip: zorg dat je vóór de aanschaf en tijdens de aanschaf goed wordt geadviseerd. Door wie maakt niet uit. Als het maar iemand is die er verstand van heeft. Zo voorkom je een eventuele miskoop. Want in de meeste gevallen gaat het bij de aanschaf van een desktop of laptop om veel geld.

Hoe ga je om met je PC?

Dat elektronica in principe ineens kapot kan gaan is een feit. Jammer genoeg. Maar in de meeste gevallen is er een verband tussen het gebruik en de levensduur van je PC. Maak je het scherm en toetsenbord van regelmatig schoon, zo ja, hoe doe je dit dan? Was je je handen na het eten of ga je aan het werk met vieze vingers? Staat je computer onder je bureau of bovenop je bureau? Verwijder je de stekker wanneer je laptop volledig is opgeladen?

Waar je computer staat heeft grote invloed de hoeveelheid stof dat erin komt. Wij raden dan ook altijd aan om je vaste computer bovenop je bureau te plaatsen. Kan dit niet? Wanneer je computer in een stoffige ruimte staat adviseren wij om hem minimaal twee keer per jaar schoon te maken. Hoe je dit het beste kunt doen kun je lezen in dit blog.

Een PC upgraden of kiezen voor een nieuwe?

Bij wat oudere laptops en desktops die gebruikt worden voor simpele toepassingen zoals: internet bankieren, e-mail, foto’s en video’s, Microsoft Office en TV kijken via internet. Kun je kiezen voor een upgrade. Bij laptops wordt dan bijvoorbeeld de harde schijf (HDD) vervangen door een Solid State Drive (SSD). Bij 90% van de gevallen zorgt het upgrade(n) van de HDD naar een SSD al voor een extreme snelheidstoename. Denk hierbij niet aan een paar seconden, maar aan minuten.

Na het plaatsen van een SSD merk je een extreme snelheid winst tijdens het opstarten van je desktop/laptop. Daarnaast gebruikt een SSD minder stroom. Lekker zuinig. Ook weegt het minder dan dan een HDD. Dit betekent: minder tillen. Wanneer je een laptop hebt zal deze dus lichter aanvoelen en langer meegaan op de batterij.

Merk je dat je laptop of computer te traag wordt voor de handelingen die je moet uitvoeren? Bijvoorbeeld wanneer je veel gebruik maakt van AutoCAD of video/fotobewerking software. Dan kan het zijn dat je processor (CPU) of videokaart (GPU) de boosdoener is. Of beide. Deze onderdelen worden (tijdens een upgrade) niet vervangen bij laptops. Dit omdat deze chips vast gesoldeerd zitten op het moederbord. Bij desktops kan dit wel. Wij bekijken dan samen met jou wat de mogelijkheden zijn!

Ook kan het werkgeheugen(RAM) worden uitgebreid. Wanneer het RAM geheugen wordt uitgebreid kunnen er meerdere en zwaardere programma’s (applicaties) tegelijkertijd worden gebruikt.

Kom je er niet uit? Twijfel niet lang, je bent niet de enige en het is zonde van je tijd! Stuur een e-mail of bel met Byte computer Haarlem.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.