Signalen dat het tijd is voor een nieuwe computer

Maatwerk-computer

Signalen dat het tijd is voor een nieuwe computer

Al tientallen jaren is de computer niet alleen in het bedrijfsleven een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven, maar ook thuis is het een essentieel element geworden. Dit werd tijdens de coronacrisis duidelijk, toen thuiswerken de norm werd.

Ondanks dat verliep de communicatie soepel dankzij e-mail, chat, videovergaderingen via Zoom en online onderwijs. Thuis maken we ook constant gebruik van de vele mogelijkheden van de computer, zoals het versturen van berichten, foto’s en video’s, informatie opzoeken, YouTube-video’s bekijken en online winkelen.

Computers kunnen verschillende vormen aannemen, van vaste desktops en All-in-One pc’s tot draagbare laptops, notebooks, tablets en smartphones.

Een beperkte levensduur

Over het algemeen gaan de meeste computers vier tot acht jaar mee, afhankelijk van factoren zoals merk, besturingssysteem, harde schijfgrootte en processor. Zelfs de meest geavanceerde pc’s hebben echter een beperkte levensduur.

Het kan lastig zijn om te bepalen of een computer aan het einde van zijn levensduur is of nog gerepareerd kan worden. Als meerdere onderdelen moeten worden vervangen, kan dit leiden tot compatibiliteitsproblemen, waardoor een dure reparatie niet altijd de beste optie is. In zo’n geval is het wellicht tijd om een nieuwe computer aan te schaffen.

Maar hoe bepaal je dat nu precies? De volgende signalen en checklist helpen je al een heel eindje vooruit:

Signalen van veroudering

Om probleemloos op je pc of laptop te kunnen werken, dien je de hard- en software regelmatig te checken op tekenen dat er problemen ontstaan.

Ook je pc zo min mogelijk aan stof en vuil blootstellen, kan de levensduur verlengen.

Desondanks is het best lastig te achterhalen of een computer aan vervanging toe is. Vaak ben je eraan gewend dat je pc af en toe grillen vertoont, dat je soms even met de USB-stekker moet wiebelen om een correcte verbinding te krijgen. Maar als je alert bent op dat soort signalen, dan weet je dat de aankoop van een nieuwe computer onvermijdelijk is.

Je computer is ineens traag

Langzaam maar zeker ontstaan er problemen zoals het traag verwerken van invoer, lange laadtijden van software, een verouderde beveiliging en een luidruchtige ventilator.

Of als je computer opeens veel tijd nodig heeft om op te starten bijvoorbeeld. En dan bedoelen we niet het wat langzamer laden van webpagina’s, maar dat je pc soms minutenlang bezig is opdrachten te verwerken. Soms is dat te wijten aan onbetrouwbare software, maar meestal is het gewoon een teken van veroudering, waardoor je pc steeds trager wordt.

Ook andere signalen, zoals onverwachte pop-ups, het onbedoeld opstarten van programma’s of een luidruchtige harde schijf zijn alarmerende signalen.

Je apparaat wordt niet meer ondersteund

Het feit dat je pc al ‘oud’ begint te worden, betekent vaak dat je geen software-updates voor je besturingssysteem meer ontvangt. Daardoor mis je dus belangrijke software-upgrades van je besturingssysteem, die onmisbaar zijn om verbeteringen, nieuwe functionaliteit en een betere virusbescherming in het programma aan te brengen. Want elke update vereist weer meer van de minimale hardware-specificaties om deze goed uit te kunnen voeren.

Zonder die essentiële updates kan je pc vandaag of morgen zijn taken niet meer uitvoeren.

De beveiliging van je computer is verouderd

Op veel verouderde computers is onveilige software geïnstalleerd, of gedateerde programma’s die een risico vormen voor de beveiliging van je pc. Daardoor lopen gebruikers gevaar om met malware besmet te raken na het openen van een onbetrouwbaar document of een besmette website.

Er is niet altijd sprake van irect gevaar, maar door die veiligheidslekken ben je wel kwetsbaar voor malware, hackers en internetcriminelen.

Daarom is het van belang je digitale apparatuur up-to-date en goed beveiligd te houden.

Je computer wordt warm

Pc’s en laptops zijn voorzien van ingebouwde ventilatoren om het apparaat koel te houden. Deze zogenaamde fans kunnen na verloop van tijd beschadigd raken door stof of slijtage.

Dat houdt in dat het systeem zichzelf niet meer voldoende kan koelen, waardoor hij er op een gegeven moment de brui aan geeft.
Als je computer regelmatig oververhit raakt, kan je natuurlijk een koelmat aanschaffen, maar helaas is het meestal een teken dat je pc toe is aan vervanging.

Het systeem wordt luidruchtig

Na een aantal jaren hoor je dat je pc veel meer geluid maakt dan toen hij nieuw was.
Als je de harde schijf hoort kraken kan dat mogelijk wijzen op dreigende problemen in dat onderdeel. En dat is een slecht teken.
Hetzelfde geldt voor de ventilator. De oorzaak kan zijn dat er meer gevraagd wordt van de processor, het hart van de computer, maar er kunnen ook problemen ontstaan door oververhitte onderdelen, of de ventilator zelf staat op het punt het te begeven.

Net als bij de motor van een auto duiden nieuwe, onverwachte geluiden vaak op problemen.

Reparaties aan je pc vergen teveel tijd

Zelfs als je alle andere punten weet op te lossen, dan is het feit dat je veel tijd in reparaties moet steken een veelbetekenend signaal.
Apps die schijnbaar zonder reden crashen, de verbinding met Wifi is wankel, een malware-probleem duikt weer op en het hele systeem vertoont problemen.
Het is een gegeven dat de prestaties van elke computer na verloop van tijd minder worden, terwijl hij bovendien allang niet meer in de garantie zit.

Om te voorkomen dat je pc meer problemen oplevert dan hij waard is, is een nieuwe computer soms de betere optie.

PC upgraden of een nieuw apparaat?

Sommige problemen kunnen verholpen worden door specifieke componenten te upgraden, zoals de harde schijf of de batterij. Of soms kan meer RAM geheugen je apparaat een boost geven.

Maar het is altijd zinvol om eerst de kosten daarvan af te wegen tegen het aanschaffen van een nieuw apparaat.
Want de nieuwe generatie pc’s zijn niet alleen supersnel en technisch geavanceerd, ze zijn ook voorzien van de nieuwste hardware, en dus geschikt om met meerdere zware programma’s tegelijkertijd te werken. Dat werkt prettig en bespaart je soms een hoop ergernissen.

Wij helpen je graag met het maken van een diagnose en de beste optie voor jouw toestel.

Afschrijvingstermijn (Zakelijk)

Een laptop gaat economisch gezien zo’n vijf jaar mee. In vergelijking met nieuwe laptops die inmiddels op de markt zijn, is het apparaat na vijf jaar flink verouderd. Uiteraard kan een laptop langer of korter dan vijf jaar mee gaan, dit is ook afhankelijk van het gebruik. Zakelijke laptops zijn vaak steviger en robuuster, waardoor ze langer mee gaan dan een laptop voor consumenten.

Naast de afschrijvingstermijn zijn er meerdere factoren waaraan je kan herkennen dat een laptop achteruit gaat. Hoe ouder de laptop is, hoe sneller de accu leeg raakt. Onderweg werken wordt op deze manier steeds lastiger voor een medewerker, omdat het apparaat na verloop van tijd bij een stopcontact in de buurt moet zijn. Daarnaast komt het ook voor dat sommige softwareprogramma’s niet meer soepel werken, dit kan weer een gevolg zijn van een verouderde processor of te weinig werkgeheugen.

 

Tijd voor een nieuwe computer of toch een upgrade laten uitvoeren?

Deze handige checklist kan je hierbij helpen:
Om je aankoop te rechtvaardigen – of om er net nog even mee te wachten – kan je de onderstaande checklist gebruiken:

Is de computer 5 jaar of ouder?
Heb je behoefte aan betere hardware (bijv. SSD, Bluetooth, meer slots voor RAM, etc.)?
Is de computer te traag voor je behoeften?
Is het internet langzaamaan trager geworden?
Voldoet nieuwe software nauwelijks of niet aan de minimale systeemvereisten?
Wil je upgraden naar een recenter besturingssysteem?

Als je 3 of meer van de bovenstaande vakjes hebt aangevinkt, is het waarschijnlijk tijd voor een nieuwe computer.

Is dat niet het geval, dan kan je best nog even wachten. Tot die tijd kunnen bepaalde upgrades (bv RAM, SSD, software, …) of een groot onderhoud een goede keuze zijn.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.