Microsoft Windows 11

Windows-11

Windows 11

Na weken van goed geïnformeerde geruchten heeft Microsoft op 24 juni bevestigd dat Windows 11 er echt aan komt. Gratis voor alle geschikte apparaten.

Microsoft heeft officieel Windows 11 onthuld en het lijkt in grote lijnen op de gelekte versie. De belangrijkste verschillen zijn de aankondiging van ondersteuning voor Android-apps en de bevestiging dat de Microsoft Store van de grond af opnieuw wordt ontworpen. We hebben ook meer informatie gekregen over hoe tablets en aanraking zullen worden behandeld, met grotere aanraakdoelen en vensters die zich opnieuw oriënteren wanneer je bijvoorbeeld van landschap naar portret wisselt.

Microsoft vernieuwt Windows zo grondig dat het bedrijf het nodig acht het besturingssysteem een nieuw versienummer te geven. Iedereen die Windows 10 gebruikt, krijgt straks gratis Windows 11. Tenminste, als de computer of laptop dit aankan.

We verwachten dat de releasedatum van Windows 11 in oktober 2021 zal zijn, met een openbare bèta in de zomer. Veel van de screenshots die Microsoft rond de release heeft uitgebracht, hebben een datum van 20 oktober op de taakbalk, met de tijd ingesteld op 11.11.

Windows 11 zal naar verluidt overgaan op een enkele belangrijke functie-update per jaar in plaats van de twee die we momenteel krijgen bij Windows 10. Natuurlijk zullen er nog steeds beveiligingsupdates voor iedereen zijn.

Windows11-startmenu

Geschikte apparaten voor Windows 11

Microsoft heeft de minimale systeemeisen bekendgemaakt voor apparaten die Windows 11 aankunnen. Het bedrijf stelt een gratis hulpmiddel ter beschikking dat direct aangeeft of een computer geschikt is, de PC Health Check-app. Helaas blijkt de app niet goed te werken. Microsoft past de app aan en later dit jaar komt hij beschikbaar.

Microsoft zegt voorlopig dat je Windows11 alleen kunt installeren op processors die vanaf ongeveer 2016-17 en later zijn gemaakt – voor Intel-pcs van de 8e generatie Core en hoger (plus bepaalde Celeron, Pentium- en Atom-chips).

De strengere eisen zijn te danken aan de beveiligingsmaatregelen die processors vanaf die datum hebben, ondersteuning voor een TPM (Trusted Platform Module) is officieel verplicht – hoewel het in de toekomst mogelijk lijkt te zijn om deze op oudere machines te installeren.

je heb nu een Microsoft-account nodig om Windows 11 Home in te stellen, hoewel dit niet het geval is voor andere versies.

Op geschikte apparaten wordt dit najaar de upgrade naar Windows 11 gratis aangeboden. Microsoft verwacht dat begin 2022 iedereen de upgrade heeft gehad.

Wat gebeurt er met Windows 10?

Windows 10 blijft bestaan, omdat niet alle computers over kunnen naar Windows 11. Microsoft ondersteunt Windows 10 tot 14 oktober 2025. Na die datum is het onverstandig Windows 10 nog te gebruiken (met een internetverbinding). In de praktijk betekent dit dat tegen die tijd een nieuw apparaat moet worden aangeschaft.

Windows11-widgets

Een nieuw ontwerp

Er is bij Windows 11 geknutseld aan het uiterlijk. Vensters zijn in de hoeken licht afgerond, na enkele jaren waarin strakke vormgeving het belangrijkst was. Het startmenu en de pictogrammen op de taakbalk staan nu in het midden, al kun je ze vooralsnog weer op de oude positie plaatsen.

Het menu ziet eruit als een venster met vastgemaakte pictogrammen, een zoekvak en een uitknop rechtsonder. De mogelijkheid om zelf groepjes programma’s met een kopje erboven samen te stellen, gaat waarschijnlijk verdwijnen en het menu zou ook niet meer van grootte kunnen veranderen.

Na het verschijnen van Windows 8 en Windows 10 kreeg Microsoft veel kritiek op vernieuwingen, waaronder juist het Start-menu. Daardoor werden geleidelijk de aanpasmogelijkheden weer uitgebreid. Of Microsoft hiervan geleerd heeft zal de definitieve versie uitwijzen.

Windows 11-functies

  • Nieuw startmenu en taakbalkontwerp
  • Widgets betekent dat er veel ruimte is voor maatwerk
  • Met snapgroepen kan je jouw scherm instellen zoals je dat wilt

Windows 11 beschikt over verschillende omgeving-aanpassingen, waaronder een nieuw Start-menu dat meer op een app-opstartprogramma lijkt, meer afgeronde hoeken, snap-bedieningselementen waarmee je een venster op een plek in je scherm kunt vastzetten (en snap-groepen), een nieuw Widgets-gebied en pictogram in de taakbalk en een nieuwe Windows-installatie-ervaring.

Snap-groepen en Snap-lay-outs zijn bijzonder cool – waardoor je meer flexibiliteit en keuze hebt over hoe je je display met meerdere vensters instelt. Windows kan nu op verschillende manieren worden ingedeeld, terwijl Windows jouw lay-outs onthoudt, zodat je er in de toekomst gemakkelijk naar kunt terugkeren. Windows 11 onthoudt ook hoe je jouw vensters op een extern beeldscherm hebt ingedeeld en geeft je toegang tot die indeling wanneer je opnieuw een scherm aansluit.

Veel pictogrammen zijn ook bijgewerkt, waardoor alles een fris gevoel krijgt in vergelijking met Windows 10. Qua functionaliteit is het echter geen enorme sprong voorwaarts ten opzichte van Windows 10 – meer een iteratie.

De belangrijkste ontwerpwijziging is het nieuwe Start-menu dat je hierboven kan zien. De taakbalkpictogrammen zijn nu gecentraliseerd (je kan ze desgewenst terugzetten). Het menu Start toont ook je meest recent gebruikte bestanden.

De nieuwe Widgets-balk – waarvan je het formaat kan wijzigen – is in wezen de vervanging voor de live-tegels van het menu Start van Windows 10, waardoor gepersonaliseerde informatie zoals relevante nieuwsverhalen kan worden geleverd. Er zouden hier veel verschillende opties moeten zijn, omdat ontwikkelaars ook kunnen bijdragen.

Windows 11 op tablets

Op tablets verandert Windows de oriëntatie als je van liggend naar staand gaat. Aanraakdoelen zijn ook groter gemaakt, zodat het gemakkelijker te gebruiken is om aan te raken. Android-apps kunnen nu ook op Windows 11 worden geïnstalleerd via de Microsoft Store, die zelf opnieuw wordt ontworpen. De apps komen uit de Amazon Appstore, dus er zal niet zon groot bereik zijn als op Google Play. Er is gemeld dat dit proces niet eenvoudig zal zijn, omdat je je eerst moet aanmelden bij een Amazon-account om het te downloaden.

Microsoft Teams zal echter in het besturingssysteem worden ingebakken en lijkt nu de voorkeur te hebben boven het officieel vergeten Skype.

Voor gaming ondersteunt Windows 11 Auto HDR van Xbox Series X, waarmee HDR wordt toegevoegd aan games die zijn gebouwd voor DirectX 11 of hoger. Microsoft wil Windows meer dan ooit positioneren als een platform voor andere dingen. Microsoft zegt dat het elk type app in de winkel zal verwelkomen – niet alleen native winkel-apps, zelfs als ontwikkelaars hun eigen manier gebruiken om klantbetalingen te doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.