Google onthult Android Q

Android-Q

Android Q is de opvolger van Android 9.0 (Pie) en de allernieuwste versie van Googles mobiele besturingssysteem. De update richt zich voornamelijk op het verbeteren van je privacy, maar introduceert ook andere mooie verbeteringen.

De eerste versie werd op 13 maart 2019 uitgebracht. De verwachting is dat Google in augustus 2019 de definitieve versie van Android Q uitbrengt. 

Een groot deel van de onthullingen die Google deed tijdens het I/O event was reeds uitgelekt. Dat gold ook voor Android Q, maar daar had het bedrijf uiteraard zelf een hand in, omdat de ontwikkelaarsversie al geruime tijd beschikbaar was.

Nu de nieuwste versie van Android officieel is aangekondigd, is duidelijk welke functies de definitieve versie ook daadwerkelijk hebben gehaald. We zetten de belangrijkste aankondigingen voor je op een rij.

Privacy

Zeg je privacy, dan denk je waarschijnlijk niet direct aan Google. Dat wil het bedrijf veranderen, door de nadruk in Android Q op privacy te leggen.

Google heeft daarvoor verschillende opties ingebouwd, en die vind je in het Privacy-onderdeel in de Instellingen. Daar kan je bijvoorbeeld makkelijker bepalen welke machtigingen je apps mogen gebruiken, waardoor je veel meer controle krijgt over je privacy.

Een belangrijke verbetering is dat je bij apps kunt instellen dat je alleen toegang tot je locatie mogen hebben als je de app ook daadwerkelijk gebruikt. Voorheen was het zo dat Android-apps volledige locatietoegang hadden, of helemaal niet.

De verwachting is dat Google met komende ontwikkelaarsversies nog meer privacygerichte opties toevoegt aan Android Q.

Donkere modus / Dark mode

android-q-donkere-modus

Het is eigenlijk vreemd dat het zo lang heeft moeten duren, maar in diverse besturingssystemen en applicaties zien we tegenwoordig een donkere modus opduiken, zo ook in Android Q. Diverse schermen in het besturingssysteem kun je nu voorzien van een donkere kleur. Het zorgt ervoor dat je toestel minder snel leeg is, alles heeft een donkere achtergrond en dat is fijn wanneer je je smartphone in het donker gebruikt. 

Ook in de Google-feed, die je opent door vanaf je homescreen naar rechts te vegen, is de nieuwe feature zichtbaar. Het is de verwachting dat Google ook een donkere modus naar andere app’s gaat brengen, zoals Gmail en Google Foto’s. Chrome heeft bijvoorbeeld al een dark mode.

Multitasking

Een belangrijke vernieuwing in Android Q is de mogelijkheid om handig te multitasken. Google heeft dit gedaan met behulp van, wat het bedrijf Bubbels noemt.

Wanneer je bezig bent in een app en er vindt een andere gebeurtenis plaats (zoals het ontvangen van een bericht) dan verschijnt er een bubbel die je in staat stelt om een handeling uit te voeren (in het geval van een bericht is dat dus een antwoord typen). Op die manier kun je gemakkelijk verschillende apps tegelijkertijd gebruiken.

Opvouwbare smartphones

Een aankondiging die we op zich heel interessant vinden, is het feit dat Android Q ook opvouwbare smartphones zal ondersteunen.

Dit wordt natuurlijk overschaduwd door het feit dat de lancering van de Samsung Galaxy Fold geen succesis gebleken en niet te vergeten het feit dat de toestellen, waaronder die van Huawei, volstrekt onbetaalbaar zijn.

live-ondertiteling /Live Caption

Een functie die we al een tijdje kennen van bijvoorbeeld YouTube is Live Caption. Met behulp van deze technologie is het mogelijk om een video live van ondertiteling te voorzien, door het omzetten van de audio. Feilloos is die technologie allerminst, maar het is wel een handig hulpmiddel.

We vinden het dan ook tof dat Live Caption vanaf Android Q ook beschikbaar zal zijn voor audio- en videogesprekken op smartphones. Het bijzondere is dat je hier geen speciale app voor nodig hebt, de functie werkt in alle apps waar audio en video in afgespeeld wordt (je moet de functie wel zelf activeren).

Aan de slag met de Android Q-bèta

In aanloop naar de officiële release brengt Google meerdere testversies van Android Q uit. Nieuw dit jaar is dat gebruikers direct vanaf het begin kunnen meedoen aan het testprogramma. Bovendien is de Android Q-bèta niet alleen beschikbaar voor Googles eigen Pixel-telefoons, maar ook voor smartphones van andere merken.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

    PERSOONLIJKE EN VAKKUNDIGE  HULP MET SMARTPHONES

    Bij ons kan je al je vragen kwijt over jouw Android smartphone of Apple iPhone
    Wat je vraag ook is: Byte computer Haarlem is er voor je om deze te beantwoorden, en je hoeft de deur niet uit!

    Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 
     023-7516234

    Maak een afspraak

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.