Hoe beheer ik veilig mijn wachtwoorden?

veilig-wachtwoorden-beheren

Hoe beheer ik veilig mijn wachtwoorden?

Hoe goed is jouw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkrijgen zo eenvoudig toegang tot e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wil je toch niet?

Wij helpen je graag bij het kiezen van een goed wachtwoord.

  1. Gebruik geen persoonlijke gegevens in uw wachtwoord (zoals jenaam123). Dit is eenvoudig te raden.
  2. Kies een wachtwoord met een redelijke lengte. 8 tekens is netjes, 10 is beter.
  3. Maak gebruik van hoofdletters en speciale tekens. Een wachtwoord van 8 tekens met slechts letters en cijfers is sneller te kraken dan een wachtwoord met (hoofd)letters, cijfers en speciale tekens.
  4. Niet de populairste: maak gebruik van verschillende wachtwoorden.

Wie mag mijn wachtwoord weten?

Niemand, dat is eigenlijk heel eenvoudig. Je bank zal er bijvoorbeeld nooit om vragen. Mochten wij je wachtwoord nodig hebben, bijvoorbeeld om je e-mail in te stellen, dan stellen we altijd voor dat je het zelf intypt. Het beste is jouw wachtwoord 100% geheim te houden.

Eenvoudig jouw wachtwoorden onthouden

Eerder in dit bericht raadden we je al aan diverse wachtwoorden te gebruiken. Dit is zeer verstandig: het komt bijvoorbeeld voor dat sites gehackt worden. Alle inlog gegevens komen dan ‘op straat’ te liggen. Een hacker kan dan eenvoudig op al jouw andere accounts inloggen, omdat daar hetzelfde wachtwoord gebruikt is.

Wij horen regelmatig van klanten dat ze verschillende wachtwoorden te ingewikkeld vinden.

Basiswachtwoord bedenken

Een sterk wachtwoord bestaat uit een reeks willekeurige letters en cijfers, en het liefst ook nog wat leestekens. Hoe beter het wachtwoord, hoe lastiger het is om te onthouden. Er zijn wel trucjes om sterke wachtwoorden te maken die toch redelijk eenvoudig te onthouden zijn. Bedenk dan voor jezelf een schema dat je altijd toepast. Bijvoorbeeld:

[Belangrijke datum] [Naam website] [Postcode werk] [Leesteken(s)]

Een wachtwoord voor een Google-account ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

  • 01021985Gmail1234AA!

En voor de site van bijvoorbeeld de ING wordt het dan

  • 01021985ING1234AA!

Zo heb je steeds wisselende sterke wachtwoorden en hoef je alleen maar te onthouden welk schema je toepast.

Wachtwoordmanagers

Een andere oplossing is het gebruiken van een wachtwoord beheerder. Sla jouw wachtwoorden niet op in een onveilig Word- of Excel-document, maar kies voor wachtwoordbeheer software. De meeste browsers kunnen dit al, maar kijk ook eens naar de gratis tools Keepass of Lastpass. Zij onthouden al jouw wachtwoorden in een zwaar beveiligde applicatie.

Met wachtwoordmanagers hoef je nog maar 1 wachtwoord te onthouden. Het programma bewaart de andere wachtwoorden voor je in een veilige digitale kluis. Zo kan je probleemloos lange en moeilijk te kraken wachtwoorden gebruiken voor al je accounts. Wachtwoordmanagers kunnen ook inloggegevens uitwisselen tussen verschillende apparaten, bijvoorbeeld telefoon en pc. Zelfs tussen verschillende besturingssystemen, zoals iOS, Android en Windows. Zo heb je je wachtwoorden altijd bij de hand!

Gebruik tweetrapsauthenticatie

Welke wachtwoordmethode je ook hanteert, tweetrapsauthenticatie maakt het veiliger. Naast je wachtwoord heb je een tweede middel nodig om je te identificeren. Denk aan een sms, een apparaatje of een telefoon-app die een code genereert, zoals de app Google Authenticator of een Randomreader van de bank.

Succes met jouw wachtwoorden! We hopen dat je dit een interessant artikel vind. Regelmatig schrijft één van de medewerkers van Byte computer Haarlem een artikel waarmee we je helpen nóg meer uit jouw apparaat te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

    virus-malware-verwijderen-haarlem

    Hulp nodig?

    Wij weten als geen ander hoe je het beste met jouw online veiligheid om kan gaan.

    Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via  023-7516234

    Maak een afspraak

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.