Tips voor Wifi

tips-voor-wifi

Tips voor Wifi

Hoe verbeter ik mijn Wifi?

Zowel thuis als op kantoor blijft een gebrekkig Wi-Fi-signaal een enorme bron van irritatie. Wat kan je er aan doen om dit te verhelpen?

Bedraad internet is nog altijd sneller en betrouwbaarder dan door de lucht. Maar toch is wifi zo vreselijk veel handiger. En er zijn nog maar weinig draagbare apparaten die niet draadloos op het internet aangesloten kunnen worden.

Maar dat draadloze signaal is lang niet altijd optimaal, het gaat moeizaam door beton heen en kan last hebben van andere apparaten. Daarom hierbij een overzicht met diverse Tips voor je Wifi waarmee je het beste uit jouw draadloze verbinding kan halen.

Zet stroombesparende instellingen uit

Sommige routers zijn standaard ingesteld met stroombesparende maatregelen. Het doel daarvan is om een paar milliwatt te besparen. Dat is natuurlijk een nobel streven, maar jammer genoeg is het slecht voor de bandbreedte. Als je bandbreedte belangrijker vind dan een kleine stroombesparing, ga dan naar het configuratiemenu van de router en zoek naar een instelling als ‘eco mode’ of ‘stroombesparing’. Zet deze optie uit.

Kijk daarnaast of de router een automatische zendinstelling heeft. Zet deze automatische optie uit en stel de zendinstelling in op maximaal.

Verander het Wifi kanaal

WiFi-analyseren

Het minst drukke kanaal wordt automatisch als standaardtoegang ingesteld als je de router voor de eerste keer configureert. Als dat een tijd geleden is, kan de situatie inmiddels behoorlijk zijn veranderd. Het kantoor op de hoek kan nieuwe routers hebben of er zijn inmiddels andere buren naast je komen wonen. Opeens kan het verkeer op dat voorheen lege kanaal erg zijn toegenomen, terwijl andere kanalen ongemoeid worden gelaten.

Een tool als Acrylic Wi-Fi is een onmisbaar hulpje. Het programma analyseert het Wi-Fi-spectrum en laat zien welke netwerkkanalen in gebruik zijn. Wij stonden er versteld van dat er twee andere routers op ons kanaal zaten. Kanaal 11 was ongebruikt en met het overschakelen naar het nieuwe kanaal veranderde direct de latentcy en verhoogde de bandbreedte.

Activeer de 5GHz-optie

Veel moderne routers bieden naast de standaard 2,4GHz band ook een verbindingsmogelijkheid op 5GHz. Het nadeel van deze nieuwe band is dat oudere (mobiele) apparatuur deze frequentie niet altijd ondersteund, maar er zijn ook een aantal voordelen, namelijk:

  • minder interferentie met apparaten en andere routers, dus minder storingen
  • – een hogere snelheid

Let er bij 5Ghz op dat de apparatuur dichter in de buurt van de router geplaatst moet worden, want het uitzendbereik is kleiner dan bij 2,4GHz.

Gebruik een andere frequentie

De 2,4GHz-frequentie is druk. Niet alleen gebruiken je buren waarschijnlijk dezelfde frequentie, maar ook babyfoons, draadloze telefoons, magnetrons en veel andere apparaten werken in dit spectrum. Moderne routers zijn dualband, wat betekent dat ze twee signalen gebruiken: 2,4 GHz en 5 GHz.

Het is (nog)minder druk op de 5GHz frequentie, en je hebt meer kanalen tot je beschikking.

Dus waarom niet meteen overstappen? Er zijn nog steeds fabrikanten die besparen op de chip door alleen een 2,4 GHz-ontvanger in te bouwen, bijvoorbeeld bij draagbare spelcomputers en enkele smartphones. Ons advies is om zo mogelijk beide netwerken te gebruiken. Verbind oudere smartphones en tablets met 2,4 GHz en gebruik 5 GHz voor nieuwere toestellen, laptop en PC.

De positie van netwerkapparatuur

Door de router op een andere plaats te zetten, kan het bereik van het wifi-netwerk drastisch verbeteren. Staat je router op de grond onder een bureau of in de meterkast? Haal ‘m eens eruit en zet ‘m op een meer prominente plek. Draai ook de antennes genoeg naar buiten, zodat het wifi-netwerk zich goed verspreidt. Daarnaast is het handig de router niet in de buurt van stroomkabels of elektrische apparaten te zetten. Beide verstoren het signaal.

als je groot woont, een flinke tuin hebt of je woont in een nieuwbouw huis met dikke betonnen muren (Velserbroek bijvoorbeeld), dan is er vaak werk aan de winkel nodig om toch goed draadloos te kunnen internetten, streamen, skypen en Facetimen. Denk daarom goed na waar je de zender plaatst. Zet de zender niet in een uithoek van het gebouw. Plaats hem centraal en zo hoog mogelijk.

Upgrade je Wifi adapter

Ondersteunt je WiFi ontvanger niet de laatste standaard en heb je wel een nieuwe router aangeschaft? Zorg er dan voor dat je WiFi adapter ook deze hoge snelheden aan kan. Er zijn bijvoorbeeld laptops op de markt met N adapters die slechts 150 Mbps aankunnen, terwijl de simultaneous dual band N routers 450 Mbps kunnen bereiken.

Gebruik repeaters of accesspoints

wifi-repeater-acces-point

Als alle bovengenoemde punten niet werken kan je natuurlijk de portemonnee trekken en extra hardware aanschaffen om het signaal te verbeteren. Er zijn verschillende apparaten die je kunnen helpen je signaal en de snelheid te op te krikken.

Wi-Fi repeater of extender

Repeaters/extenders pakken je bestaande signaal en maken een tweede draadloze netwerk aan waar de apparatuur die problemen had met je huidige netwerk naar toe kan verbinden. Let wel op dat je de repeater op een goede plek hangt anders kan het misschien lijken of je een betere verbinding hebt (meer streepjes, je apparaat bevindt zich immers dichterbij de bron) maar nog steeds een trage verbinding. Gebruik de eerder genoemde tools om te kijken waar je de repeater het beste kan hangen.

Wifi accespoints

Een andere optie is een accesspoint. Als je het niet erg vindt een extra kabel te trekken kan je een dedicated accesspoint aanschaffen en deze op een strategische plek hangen. Het apparaat doet verder niets met je bestaande Wifi-verbinding, maar zorgt slechts voor een extra draadloze verbinding. Het maakt dus niet echt uit waar je het apparaat hangt ten opzichte van de bestaande Wifi-verbinding, zolang je maar rekening houdt met de eerder genoemde punten in dit artikel.

Het vervangen en aanpassen van je draadloze netwerk kan een heel gedoe zijn. Wij gaan graag het gesprek met je aan omtrent jouw draadloze netwerk.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.