Wifi 6 komt eraan: wat wordt er beter?
De nieuwe standaard van wifi, genaamd Wifi 6, moet diverse problemen met draadloze netwerken oplossen. Dit zijn de meest belangrijke dingen die je moet weten over Wifi 6.
Nooit van Wifi 6 gehoord? Zo raar is dat niet, want de nieuwe standaard zit pas net bij een aantal apparaten ingebouwd. Bij de introductie van de nieuwe Samsung-telefoon Galaxy S10 kwam het ook compleet onverwacht. Maar het moet ons veel moois gaan brengen.
Wat is het?
De Wi-Fi Alliance, de organisatie die over de ontwikkeling van het draadloze netwerk gaat, heeft besloten om logische namen aan de verschillende generaties Wi-Fi te geven. Een aantal oudere standaarden krijgen ook een makkelijkere naam. Fabrikanten worden aangemoedigd deze namen te gebruiken in hun software.
- Wi-Fi 4 is 802.11n, uitgekomen in 2009
- Wi-Fi 5 is 802.11ac, uitgekomen in 2014.
- Wi-Fi 6 is de nieuwste versie, de achterliggende naam is 802.11ax.
Net zoals je 3G, 4G en 5G hebt, zijn er ook verschillende niveau’s van wifi. Elke update komt er een getal bij. Voorheen was dat bij wifi nog niet het geval en kreeg elke update eencijfer en lettercode (zoals 802.11a en 802.11af), maar sinds kort is het dus gewoon Wifi 4, Wifi 5 en Wifi 6.
Met Wifi 6, dat pas recent beschikbaar is en dus nu nog eigenlijk door niemand wordt gebruikt, moet de snelheid omhoog gaan én moeten er veel meer apparaten tegelijkertijd een hoge snelheid kunnen halen.
Wi-Fi 6 biedt meer snelheid
Een van de belangrijkste verbeteringen die Wi-Fi 6 moet gaan bieden is meer snelheid. Een individueel apparaat dat met een router verbonden is, moet 40 procent sneler kunnen werken. Dit wordt vooral bereikt door efficiëntere codering.
Simpel gezegd past er meer data in dezelfde hoeveelheid radiogolven. Chips in routers moeten deze coderen en decoderen en worden steeds krachtiger. Moderne routers kunnen het extra werk dus gemakkelijk aan. De nieuwe standaard verhoogt zelfs de snelheden op 2,4 GHz-netwerken. Hoewel 5 GHz steeds vaker gebruikt wordt en sneller is, heeft 2,4 GHz een beter bereik.
De maximale snelheid gaat omhoog van 3.5 Gbps naar 9.6 Gbps, dat is dus bijna 3 keer zo snel en komt neer op 1,2 gigabyte per seconde. Maar dat ga je waarschijnlijk niet echt merken. De topsnelheid die je met Wifi 6 haalt zal waarschijnlijk niet veel hoger liggen dan de voorganger. Maar het aantal apparaten waarmee je deze topsnelheid kan halen wél!
Misschien merk je nu ook wel dat je tegen beperkingen aanloopt, als jij zit te Netflixen, je zoon zit te gamen en je dochter is aan het videobellen. Dat moet over zijn met Wifi 6.
Daar komen alle slimme huis-apparaten nog bij. Bij de introductie van Wifi 5 in 2014 hadden mensen gemiddeld nog 5 wifi-apparaten in huis, maar nu is dat al gestegen naar 9. Er wordt verwacht dat dit binnen een paar jaar stijgt naar 50, met al die slimme apparaten in ons huis.
Hoe werkt het?
Waarom is dit nu zoveel sneller en beter? Wifi 6 heeft twee nieuwe technologieën: MU-MIMO en OFDMA. Die namen mag je vergeten, maar ze zorgen beide voor meer snelheid.
MU-MIMO staat voor ‘multi-user, multiple input, multiple output’. Vergelijk het met de PostNL. Met Wifi 6 heb je niet één bezorgbus die steeds heen en weer rijdt om pakketjes data af te leveren, maar acht.
Die andere technologie, OFDMA, zorgt ervoor dat de bus niet de hele tijd terug moet naar het distributiecentrum (de router), maar dat het als het nog ruimte heeft na de eerste bezorging direct door kan naar een tweede adres. En daarom kan het veel sneller functioneren als jouw huidige wifi verbinding.
Wat ga je ervan merken?
Woon je alleen en gebruik je wifi alleen voor je laptop en je smartphone, dan maakt het waarschijnlijk niet zo gek veel uit of je nu op Wifi 5 of Wifi 6 zit. Maar in volle huizen of kantoren met veel apparaten zou je dit dus wel echt gaan merken. Denk ook bijvoorbeeld aan koffietentjes of hostels, of aan wifi op de bedrijfsvloer.
Op drukke gebieden zoals het vliegveld wordt een verbetering van vier keer de snelheid verwacht. Natuurlijk blijft het belangrijkste dat je genoeg data doorkrijgt van de provider, maar daarna is wifi wel doorslaggevend.
Ook wil de organisatie die de wifi-standaarden bepaalt dat er wordt aangegeven welke versie wifi elk netwerk heeft. Dan ga je dus voordat je verbindt met een netwerk een 5’je of 6’je in de bovenhoek van het wifi-signaal zien.
Wat moet je ervoor doen?
Ten eerste heb je een Wifi 6-router nodig, maar die zijn er nog bijna niet.
Ook moet je naast je router een apparaat hebben dat het signaal kan ontvangen. De nieuwe Samsung S10 heeft dus een ingebouwde Wifi 6-ontvanger en in principe zit in de nieuwe Android-chip van Qualcomm, de Snapdragon 855, de mogelijkheid om Wifi 6 door te geven. Ook zijn er al een aantal laptops gepresenteerd met Wifi 6, maar deze zijn nog nauwelijks te koop.
Wanneer is WiFi 6 er?
Waarschijnlijk duurt het nog wel een paar jaar voordat Wifi 6 de standaard is. Maar als jij een huis hebt waarbij heel veel apparaten tegelijkertijd op de wifi moeten, dan is het misschien toch al aan te raden om nu al een Wifi 6-router aan te schaffen. Want dan heb je sommige voordelen al wel, zoals het beter verdelen van de datapakketjes.
Verder is het een kwestie van tijd dat alle apparaten standaard de nieuwste wifi-update hebben.
Het vervangen en aanpassen van je draadloze netwerk kan een heel gedoe zijn. Wij gaan graag het gesprek met je aan omtrent jouw draadloze netwerk.
Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Instagram & Twitter
Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.
EEN SNEL, STABIEL EN VEILIG DRAADLOOS NETWERK
Zowel thuis als op kantoor blijft een gebrekkig WiFi-signaal een enorme bron van irritatie.
Slecht bereik? Langzame verbinding?
Byte computer Haarlem helpt je snel en vakkundig!
Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234
Maak een afspraak