Tools om je PC te controleren

Tools om je PC te controleren

Tools om je PC te controleren

In dit artikel bekijken we verschillende opties om onderdelen te testen en te beoordelen wat de huidige prestaties zijn van onder meer het werkgeheugen, de grafische kaart of opslagmedia. Maar we behandelen ook tools om de kleuren van je monitor te testen of de praktische kracht van je processor in beeld te brengen.

BlueScreenView

Elke Windows-gebruiker wordt vroeg of laat wel eens geconfronteerd met een ‘Blue Screen of Death/BSOD’, een blauw scherm met informatie dat wordt getoond wanneer de computer door een systeemfout volledig vastloopt. Een enkele BSOD is geen probleem maar word je systeem herhaaldelijk geteisterd door blauwe schermen dan is het verstandig te onderzoeken wat daar de oorzaak van is!

De informatie op de blauwe schermen zijn niet altijd even makkelijk te interpreteren. Krijg je ook nog eens te maken met verschillende BSOD’s dan is het overzicht al snel zoek. Gelukkig wordt de situatie ten tijde van een BSOD automatisch gelogd zodat deze gegevens achteraf nog kunnen worden geanalyseerd met behulp van de tool BlueScreenView (download: www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html). BlueScreenView zet alle voorgevallen blauwe schermen op een rijtje, inclusief de bestanden die op dat moment waren gelade. Was de informatie op de blauwe schermen niet vastgelegd dan kan de mogelijke oorzaak van het probleem met behulp van dit programma wellicht toch nog worden achterhaald.

Argus monitor

Dit is een tool die je voor meerdere doelen kunt inzetten en zorgt voor doorlopende monitoring. Zo gebruikt Argus Monitor de S.M.A.R.T.-feature van harde schijven om je direct te kunnen waarschuwen als er iets aan de hand is. Verder kijkt de tool naar de temperatuur van de CPU en grafische kaart en snelheden van de fans.

Windows Performance Toolkit (WPT)

Microsoft heeft een tool uitgebracht, die oorspronkelijk intern werd gebruikt door ontwikkelaar, om de systeemprestaties van een Windows-pc te meten die van invloed zouden kunnen zijn op de browsertests die werden uitgevoerd. De WPT bevat twee tools: eentje die de prestaties opneemt over een bepaalde tijdperiode en eentje die de resultaten analyseert. Deze tool is, vanwege de types informatie en de configuratie, vooral geschikt voor de wat meer technisch onderlegde gebruikers.

HWiNFO32/64

HWiNFO is een gratis detectieprogramme dat je zeer gedetailleerde informatie over componenten geeft en realtime informatie levert over geïnstalleerde hardware en hoe deze presteert. Dit is een vrij uitgebreid programma en daarom met iets meer dan 8 MB wel wat groter dan de gemiddelde simpele controletool, maar deze grootte moet vandaag de dag geen probleem meer zijn.

Memtest86 en 86+

Deze tool voert een grondige en zeer nauwkeurige test uit van het werkgeheugen en ook deze tool start je op vanaf een extern opslagmedium. Geheugenproblemen die eventueel ontstaan in het besturingssysteem kun je zo uitsluiten, waardoor je weet of het een hardware- of softwareprobleem is dat adresseringsfouten oplevert. Memtest86 is de originele tool, Memtest86+ is GPL-gebaseerde open source-versie.

MdSched.exe

Als je Windows 7, 8 of 10 hebt, is er tenslotte ook een interne tool beschikbaar voor het testen van je RAM-geheugen. Klik daarvoor op Windows+R en voer vervolgens de code

in en klik op Windows Memory Diagnostic: Vervolgens wordt je gevraagd of je je pc nu wilt herstarten om de test uit te voeren, of dat je de test wilt uitvoeren als je op een later tijdstip je computer herstart:

FurMark

De freeware FurMark is een stresstest voor je GPU op het Windows-platform die een complexe 3D-afbeelding laat bewegen om het onderste uit de kan te trekken van je grafische componenten. In de regel gebruiken wij het vooral als benchmarktest voor de grafische kaart, maar je kunt hem ook inzetten om eventuele problemen met de koeling of andere hardware-issues te troubleshooten.

Cinebench

Nog een tool om met name benchmarks te bekijken. Cinebench laat zware taken op het systeem los om de prestaties van de CPU te meten. De tool is tegenwoordig uitsluitend te verkrijgen via de Microsoft Store of Apple’s App Store en niet meer als los exemplaar.

SpeedFan

SpeedFan is een programmaatje dat de ventilatoren kan afstellen voor zover de hardware dat toelaat. Een zeer nuttige functie van SpeedFan is dat het ook de temperatuur van harde schijven kan meten door gebruik te maken van S.M.A.R.T., ook SCSI.

CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo is een tool om informatie over de harde schijf in te zien. Ook deze tool gebruikt onder meer S.M.A.R.T.-informatie om de status van de schijven (HDD en SSD) in te zien en deze weer te geven in simpele stoplichtkleuren zodat je het in één oogopslag ziet mochten er problemen zijn.

De meeste moderne computers worden geleverd met SSD schijf (SSD) die zijn eigen voordelen heeft, maar waarvan bekend is dat het ook doodgaat zonder een waarschuwing te geven.

Maar als je wil weten of jouw SSD of harde schijf verkeert in goede staat, de te gebruiken tool is niemand anders dan CrystalDiskInfo. Deze tool voert een volledige analyse uit van de staat van je datadrives, inclusief USB-drives , SSD’s en HDD’s.

Het berekent de algehele gezondheidsstatus en geeft u details over foutpercentages, uptime, opstarttijd en temperatuur. Het programma heeft een broer of zus genaamd CrystalDiskMark die u ook kunt gebruiken om te meten hoe snel je datadrives kunnen lezen en schrijven.

HD Tune

Ook HD Tune heeft een paar benchmarks voor schijfprestaties aan boord, schrijvend naar zowel opeenvolgende als naar toevallige sectoren. De Pro-versie bevat meer benchmarks dan de gratis variant. Wel moet je die op diverse tabbladen zoeken, wat het minder overzichtelijk maakt.

De meeste van deze tests zijn overigens goed te configureren: zo kun je onder meer instellen hoe groot de datablokken moeten zijn. Naast deze benchmarks kan HD Tune ook nog de S.M.A.R.T-data (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) van je schijf inlezen. Het programma geeft daarbij een algemene gezondheidsindicatie, maar wie kennis van zaken heeft, kan ook zelf conclusies uit de tabel trekken.

BatteryMon

Als je informatie wilt over de accu van je laptop, is BatteryMon een handige tool. De software geeft informatie over de gespecificeerde capaciteit, maar ook de huidige lading. Als je instelt dat de tool automatisch start bij het opstarten, kun je uitgebreide statistieken bekijken van het accuverloop en een gefundeerde inschatting doen van de praktische capaciteit.

MalwareBytes

MalwareBytes is al vele jaren koning van de malwarescanners. De meeste mensen hebben er tenminste één keer van gehoord, maar als je dat nog niet hebt gedaan, weet dan dat veel mensen dit als een onmisbare toepassing op elke computer beschouwen.

Helaas verloor het een beetje zijn glans toen het opsplitste in vrije en premium-versies. De gratis versie is natuurlijk nog steeds geweldig, en het is genoeg voor de meeste thuisgebruikers, maar het kost nu €25 per jaar voor de geavanceerde functies.

 

We hopen dat je deze hulpmiddelen nuttig zult vinden. Heb je ze allemaal nodig? Nee, waarschijnlijk niet. Kies gewoon degenen die waardevol voor je lijken en vergeet de rest, althans voorlopig.

Heb je nog vragen? Voel je vrij om te vragen in de comments hieronder. Als er andere diagnostische hulpmiddelen zijn waarvan je denkt dat ze het vermelden waard zijn, deel deze dan met ons!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via FacebookInstagram & Twitter

Meld je aan via het inschrijfformulier en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. Je ontvangt ook nog eens €5 korting op een afspraak.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Even een korte pauze!


    Wij zijn gesloten tot t/m 6 oktober.

    Wij zullen na 6 oktober juni reageren op de afspraak verzoeken op volgorde van binnenkomst.

    Dit zal sluiten in 20 seconden

    Naast de noodzakelijke cookies zetten wij cookies in om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken.